Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2024 o 18:12
Čas čítania 1:16
Radka Klučárová

Tiktok ovládol beer tanning. Lekári sa chytajú za hlavy a vysvetľujú, prečo polievanie pivom nie je dobrý nápad

ZAUJÍMAVOSTI KRÁSA SPRÁVY ZO SVETA TIKTOK
Uložiť Uložené

Internetom koluje ďalší bizarný trend na dokonalé opálenie. Lekárka vysvetľuje, prečo je nebezpečný

Blíži sa leto a s ním aj dilema, ako dosiahnuť dokonalé opálenie. Existuje mnoho vedeckých medicínskych štúdií, ktoré nefandia niekoľkohodinovému vypekaniu sa na slnku ani návštevám solária a upozorňujú na vážne zdravotné riziká, ktoré môžu spôsobiť. 

Nadmerné vystavovanie sa slnku môže výrazne zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože, spôsobuje starnutie pokožky a prispieva k výskytu pigmentových škvŕn a vrások. Krém s ochranným faktorom však aj napriek opakovaným apelom dermatológov u mnohých stále nie je bežnou súčasťou starostlivosti o pleť. Namiesto toho internetom kolujú nové a nové výzvy, trendy a hacky, ako si zabezpečiť „atraktívny bronz“, upozorňuje portál In the Know by Yahoo.

Rýchlejšie opálenie

Pojem beertan či beer tanning sa na Tiktoku prvýkrát objavil už v roku 2020 a znamená opaľovanie na slnku po natretí pivom. Dnes má hashtag #beertan viac ako 200-tisíc zobrazení. Fanúšikovia beer tanningu sľubujú rýchlejší proces opaľovania vďaka kvasinkám a chmeľu, ktoré aktivujú melanín a naša pokožka podľa nich môže čerpať aj z ďalších látok obsiahnutých v zlatistom moku. 

Lekári sa však chytajú za hlavy a upozorňujú, že tento trend môže mať vážne zdravotné následky. Kým niektorí pivo kombinujú aj s tradičnou ochranou v podobe SPF, nájdu sa aj odvážlivci, ktorí svoje telo slnku vystavujú iba pooblievaní alkoholickým nápojom. 

Anketa:
Používaš krémy s ochranným faktorom?
Áno.
Nie.
Áno.
83 %
Nie.
17 %

„Nanášanie piva na pokožku v domnení, že zlepšuje opálenie, je sporná prax, ktorej chýbajú vedecké dôkazy. Ešte dôležitejšie je, že táto metóda neposkytuje žiadnu ochranu pred škodlivými účinkami ultrafialového (UV) žiarenia zo slnka,“ upozorňuje pre Independent dermatologička Maham Khan.

SPF krémy však nemusia byť úplne spoľahlivé. Podľa odborníčky je najlepšou formou ochrany nosenie ochranných odevov, zdržiavanie sa v tieni a vyhýbanie sa silnému poludňajšiemu slnku. 

Odporúčané
Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu 22. júla 2020 o 11:47

 „UV žiarenie je známy karcinogén a hlavný prispievateľ k poškodeniu kože, ktoré sa môže prejaviť ako spálenie slnkom, predčasné starnutie a zvýšené riziko rakoviny kože,“ dodáva lekárka, podľa ktorej je najbezpečnejšou formou opálenia alternatíva v podobe samoopaľovacích prípravkov. 

Odporúčané
Najpredávanejšie ázijské SPF produkty, ktoré Slováci a Slovenky milujú: toto budú tvoji najlepší kamoši počas letných dovoleniek Najpredávanejšie ázijské SPF produkty, ktoré Slováci a Slovenky milujú: toto budú tvoji najlepší kamoši počas letných dovoleniek 6. mája 2023 o 11:00
opaľovanie, pivo, beertan
Zdroj: Freerange Stock
Domov
Zdieľať
Diskusia