Tento dezert od nadaného televízneho cukrára zvládneš pripraviť aj doma.
Maškrtiť môžeš aj v prípade, že sa s lepkom príliš nekamarátiš. Najmladší účastník prvej série známej televíznej súťaže v pečení Viliam Bajzík pri príležitosti Medzinárodného dňa celiakie prezradil svoj originálny recept na chutný dezert bez gluténu.
Vilko sa nezľakne ani toho najnáročnejšieho postupu, svoje dezerty už roky premieňa na umelecké diela. A trúfa si aj na bezlepkové výzvy. Vyskúšaj jeho citrónovo-makový travel cake. Všetko potrebné vrátane bezlepkového a bezlaktózového sortimentu značky K-free nájdeš vždy za výhodnú cenu v Kauflande.
Citrónovo-makový travel cake podľa Vilka
Čo budeš potrebovať:
- 3 vajcia
- 200 g masla
- 15 g citrónovej šťavy
- 25 g maku
- 25 g vody
- 530 g zmesi na pečenie K-free
- 4 g prášku do pečiva
Sirup:
- 40 g vody
- 40 g kryštálového cukru
- 40 g citrónovej šťavy
Krém:
- 200 g smotany
- 200 g mascarpone
- 40 g práškového cukru
Postup:
Všetky ingrediencie by mali byť izbovej teploty. Boky formy vymasti maslom a vysyp zmesou na pečenie. Zmes na pečenie a prášok do pečiva preosej. Vajcia, maslo, šťavu, vodu, mak a sypké ingrediencie daj vymiešať do robota, prípadne použi mixér.
Najskôr miešaj minútu na pomalej rýchlosti a potom tri minúty na najvyššej rýchlosti. Takto pripravené cesto vylej do formy a peč na 170 °C približne hodinu. Medzitým si priprav sirup. Všetky ingrediencie zmiešaj a priveď do bodu varu. Nechaj vychladiť a následne sirupom oblej upečený koláč. Mascarpone, smotanu aj cukor daj do mixéra a vymiešaj z nich nadýchaný krém, ktorým nakoniec ozdobíš koláč.