Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2024, 16:26
Čas čítania 0:44
Radka Klučárová

Prelomový míľnik v medicíne: mužovi v Bostone lekári úspešne transplantovali prasaciu obličku

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Tento zákrok by mohol byť nádejou pre všetkých pacientov čakajúcich na darcovskej listine.

Chirurgom z Bostonu sa minulú sobotu podarilo transplantovať prasaciu obličku 62-ročnému mužovi, odkázanému na dialýzu. Richard Slayman sa stal historicky prvým príjemcom geneticky modifikovanej obličky od prasaťa, informuje The New York Times. 

Pacientovi postupne zlyhávali obličky. Úspešná, ale náročná štvorhodinová operácia by mohla byť nádejou nielen pre neho, ale aj pre všetkých ostatných ľudí čakajúcich na darcovskej listine. „Je to skutočne prelomový míľnik. Ak by obličky naďalej dobre fungovali a toto by sa podarilo, myslím si, že to predstavuje prelom v mnohých rôznych oblastiach,“ povedal Dr. Winfred Williams, vedúci oddelenia nefrológie v nemocnici Massachusetts General Hospital. 

Na transplantáciu obličky čakajú desaťtisíce ľudí

Na zozname čakateľov je podľa neziskovej organizácie United Network for Organ Sharing iba v USA približne 90-tisíc ľudí, ktorí čakajú na transplantáciu obličky. 

Slayman sa aktuálne z operácie zotavuje. Ak sa bude jeho stav vyvíjať priaznivo, už v najbližších dňoch by ho z nemocnice mohli prepustiť do domáceho liečenia. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by obličku imunitný systém jeho tela odmietal.

Domov
Zdieľať
Diskusia