Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2024, 12:30
Čas čítania 5:06
Lukáš Čelka

Príbeh skutočného Frankensteina: taliansky vedec sa pokúšal oživovať mŕtvych. Desivé experimenty robil pred desiatkami divákov

Príbeh skutočného Frankensteina: taliansky vedec sa pokúšal oživovať mŕtvych. Desivé experimenty robil pred desiatkami divákov
Zdroj: Universal Pictures
HISTÓRIA HISTÓRIA STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Giovanni Aldini bol presvedčený, že elektrické výboje dokážu „znova naštartovať“ mŕtve telo človeka. Aby potvrdil svoju teóriu, neštítil sa ju aplikovať v praxi. Mrazivé experimenty vykonával na zvieratách, ale aj na mŕtvych ľuďoch.

Keď Giovanni pridá na intenzite elektrických výbojov, pery mŕtveho muža sa začnú chvieť. Anatomické divadlo plné lekárov, vedcov a ďalších odborníkov zrazu stíchne. Všetci do jedného uprene hľadia na pozorovaný objekt. So zatajeným dychom čakajú, čo sa bude diať ďalej.

Giovanni opäť zosilní elektrický prúd a odstúpi od dreveného stola s mŕtvolou, ktorá vzápätí pootvorí jedno oko. Odborníci sa v tomto momente zdvíhajú zo stoličiek a tlieskajú. Ich kolega Giovanni Aldini nie je blázon, ale génius. Génius, ktorý prišiel na to, ako oživiť zosnulého človeka.

Hoci tvár muža na stole naozaj chvíľu pôsobí, že sa chystá prebudiť z ríše mŕtvych, skôr než sa to stane, Giovannimu sa vybijú baterky v prístroji. Zázrak sa ani tentoraz nekoná.


Taliansky vedec doktor Giovanni Aldini bol už od svojej mladosti presvedčený, že elektrické výboje dokážu „znova naštartovať“ mŕtve telo človeka. Aby potvrdil túto teóriu, neštítil sa ju aplikovať v praxi. Zvesti o šialenom vedcovi, ktorý oživuje mŕtvych, sa dostali dokonca aj do uší mladej Mary Shelleyovej. V tom čase však ani sama netušila, že historka o Giovannim jej úplne zmení život.

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Ešte pred tým, než sa spoločne pozrieme na mrazivý príbeh skutočného Frankensteina, radi by sme ti pripomenuli, že tvoriť prémiový obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o temnej histórii páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Živočíšna elektrina

Giovanni Aldini sa narodil 10. apríla 1762 v meste Bologna v severnom Taliansku. Už ako malého chlapca ho fascinovalo sledovať experimenty svojho strýka, lekára a vedca Luigiho Galvaniho, píše portál Ati.

Luigi Galvani sa dlhé roky venoval skúmaniu mŕtvych žiab. Počas svojich experimentov si všimol, že keď do nôh obojživelníkov pustí elektrický prúd, začnú sa hmýriť. Na základe tohto objavu predstavil teóriu, že všetkým živočíchom prúdi z mozgu do tela energia, ktorá im dodáva životnú silu. Tento jav neskôr sám pomenoval ako „živočíšna elektrina“.

Experty Giovanna Aldiniho.
Experty Giovanna Aldiniho. Zdroj: Wikipedia Commons/@Wellcome Images

Vedec veril, že ak pustí do nejakého mŕtveho živočícha istú dávku elektrického prúdu, dokáže cez nervovú sústavu opäť prepojiť jeho mozog s telom a odvrátiť týmto spôsobom smrť. Zjednodušene: veril, že elektrická energia je kľúčom k oživeniu mŕtvych.

Keďže Giovanni svojho strýka pri experimentoch fascinovane sledoval už ako dieťa, nie je prekvapením, že sa neskôr sám rozhodol pokračovať v jeho práci. Po tom, čo ukončil štúdium na Bolonskej univerzite, začal s vlastnými experimentmi, počas ktorých sa rovnako ako Galvani pokúšal oživovať mŕtve živočíchy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156505 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na akých zvieratách skúšal Giovanni svoje experimenty.
  • Prečo boli kresťania zásadne proti vedcovej teórii.
  • Čo všetko dokázal Giovanni s mŕtvolami urobiť.
  • Prečo si odborníci, ktorí boli na jednom z jeho výskumov, mysleli, že sú svedkom zázraku. 
  • Aké medzery mala Giovanniho teória.
  • Ako taliansky vedec inšpiroval Mary Shelleyovú pri písaní jedného z najslávnejších románov na svete. 
Späť
Zdieľať
Diskusia