Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Férový čin roka.
15. marca 2024, 10:00
Čas čítania 2:06

Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka

Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka
Zdroj: Férový čin roka
ZAUJÍMAVOSTI MLADÉ SLOVENSKÉ TALENTY SLOVÁCI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nadácia Zastavme korupciu spúšťa prihlasovanie do tretieho ročníka mládežníckeho ocenenia Férový čin roka.

„Bola to práve mladá generácia, ktorá viackrát ovplyvnila smerovanie Slovenska správnym smerom. Veríme, že aj dnešná generácia mladých má silu a schopnosť pretvárať Slovensko na krajinu, v ktorej budú chcieť žiť. A práve činy vedúce k takýmto zmenám chceme oceniť,“ hovorí Martin Suchý, zástupca riaditeľky Nadácie zastavme korupciu.

Ocenenie Férový čin roka už po tretíkrát zviditeľní príbehy mladých ľudí, ktorí svojou angažovanosťou a činmi posunuli hranice možného a stanú sa tak inšpiráciou a príkladom pre občiansku spoločnosť. Vyzdvihuje férovosť, spravodlivosť a čestnosť mladých ľudí na Slovensku, ktorí sa nebáli stavať na svojich hodnotách a svojím činom ukázali, že dianie okolo nich im nie je ľahostajné.

Laureát získa okrem ocenenia aj zaujímavé odmeny a individuálny mentoringový program pre osobnostný rozvoj pod dohľadom skúsených osobností z oblasti boja proti korupcii či presadzovania etických hodnôt.

Máš vo svojom okolí niekoho, komu sa v roku 2023 podarilo urobiť dobrý skutok, vytvoriť výnimočný projekt, alebo si to práve ty, kto urobil niečo pre Slovensko? Do 14. apríla máš možnosť nominovať tento výnimočný čin. 

Podmienky nominácie:
  • Nominovaný čin bol vykonaný dobrovoľnícky vo voľnom čase, bez nároku na odmenu a v prospech iných.
  • Osoba, ktorá čin realizovala, spadá do vekovej kategórie 16 až 26 rokov.
  • Nominovaný čin bol realizovaný v predchádzajúcom kalendárnom roku na území Slovenskej republiky.
  • Nominovaný čin napĺňa niektorú z charakteristík ocenenia, ktorú vyjadrujú tieto kľúčové slová: angažovanosť, odvaha, spravodlivosť, férovosť, boj proti korupcii, morálne a etické hodnoty, osveta, verejná kontrola, transparentnosť, spoločnosť, verejné veci.
  • Prihlasovanie nominácií prebieha do 14. apríla 2024.
pošli nomináciu

Paula prehovorila o šikane, Danyil pomáha cudzincom na Slovensku

V minulom roku boli ocenené aktivity zamerané na témy šikany, mentálneho zdravia
či vojny na Ukrajine. Laureátom sa stal Danyil Tsybulko, zakladateľ organizácie Metoikos, ktorá pomáha integrovať zahraničných študentov a cudzincov do slovenskej spoločnosti. Odborná porota ocenila najmä reálny dosah na životy študentov a študentiek zo zahraničia. Pozitívom je aj potenciál projekt rozšíriť na ďalšie univerzity.

Organizácia Metoikos sa zaoberá dlhodobo prehliadaným problémom integrácie mladých ľudí, ktorí prichádzajú na Slovensko, ale majú pomerne obmedzené možnosti začleniť sa a vo väčšine prípadov po skončení štúdia na Slovensku nezostávajú. Cieľom organizácie je pomôcť týmto ľuďom adaptovať sa vo vysokoškolskom prostredí a zároveň ich pripraviť na trh práce. Metoikos poskytuje zahraničným študentom poradenstvo, organizuje konverzačné podujatia, besedy, workshopy či exkurzie a zároveň zabezpečuje vzdelávanie na študentských podujatiach.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Komunita Zastavme korupciu (@komunita_zastavmekorupciu)

Okrem laureáta ocenenia sa medzi finalistov druhého ročníka dostali ďalší štyria mladí ľudia s inšpiratívnymi činmi. Boris Dubík natočil dokumentárnu reportáž s názvom Neďaleko horí zo slovensko-ukrajinskej hranice v obci Ubľa, tesne po vypuknutí ruskej invázie. Film zachytáva premenu ospalej slovenskej krajiny v epicentre utečeneckej krízy.

Victory Vargic vydalo nebinárnu príručku, ktorej cieľom je prispieť k zvýšeniu povedomia o nebinárnosti a identitách na Slovensku a zároveň ponúknuť chýbajúce informácie pre majoritu. Victory publikáciou príručky rozprúdilo diskusiu o rodovo neutrálnom a rodovo citlivom jazyku.

O svoj vlastný krehký príbeh o šikane zo strany učiteľov a ceste k sebaláske sa prostredníctvom článku podelila Paula Rybanská. Svojím odvážnym činom upriamila pozornosť na dievčatá trpiace problémami so sebavedomím a na deti, ktoré si prechádzajú šikanou zo strany autorít.

Posledným finalistom bol Matej Adam Bálint, ktorý zrealizoval workshopy o stigme v duševnom zdraví a sebavedomí na troch stredných školách.

zisti viac
Domov
Zdieľať
Diskusia