Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2024, 19:40
Čas čítania 1:27
Karolína Uličná

Po internete sa šíri nebezpečný trend Legging Legs. Podporuje nezdravý ideál krásy, zakročil proti nemu aj Tiktok

ZAUJÍMAVOSTI KRÁSA TRENDY
Uložiť Uložené

Sociálna sieť musela hashtag odstrániť, pretože vznikli obavy, že u mladých dievčat môže podporovať správanie spojené s poruchami príjmu potravy.

Na populárnej sieti Tiktok sa šíri nový trend s názvom Legging Legs. Obľúbený je prevažne medzi mladými ženami a hovorí o tom, aký typ nôh je vhodný na nosenie legín. Videí, ktoré podporujú tento virálny trend, je čoraz viac – dokonca majú aj svoj vlastný hashtag. Pod ním nájdeš na platforme tisícky nôh, ktoré sú prezentované ako dokonale hodiace sa do obtiahnutých legín, informuje ABC News.

Nezdravý ideál krásy?

Ženy so štíhlymi dlhými nohami s tzv. thigh gaps (medzerami medzi stehnami) uverejňujú na Tiktok videá a hovoria, že tvar ich nôh je na to najvhodnejší. Podporuje tak zastarané a stereotypné ideály krásy, ako by mal dokonalý človek vyzerať. 

Takzvané legínové nohy však rozdelili spoločnosť na dva tábory. „Nevracajme sa do minulosti. Ak chceš nosiť legíny, obleč si ich. Tvoje nohy v nich vyzerajú nádherne, nech sú akékoľvek. Legíny sú legíny a nohy sú nohy,“ uvádza používateľka Tiktoku  Sophia, ktorá má na profile s pseudonymom notsophiesilva viac ako pol milióna sledovateľov.

Mnohí označujú trend dokonalých nôh za nezdravý. Aktuality hovoria o tomto trende ako o „znepokojujúcom fenoméne, ktorý ohrozuje duševné zdravie mladých žien“. 

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

„Keď sa objavia trendy ako tento, priamo to ovplyvňuje spoločenské normy, čo v tomto prípade nastavuje nerealistické a nebezpečné očakávania pre mladé ženy, ako by ženské telá mali vyzerať,“ hovorí odborná terapeutka Jana Firestone

@fl0rabutter Replying to @Darc_spiers:) not fully sure what this means but got the leggings out anyway #leggings ♬ IF YOU SEE THIS FOLLOW ME - Female Rap Verses

Zakročil už aj Tiktok

Proti šíriacemu sa trendu hovoriacemu o tom, že stehná bez medzery nie sú vhodné do legín, už podnikol kroky aj samotný Tiktok. Spomínaný hashtag už platforma vymazala a hľadaný výraz teraz presmeruje na zdroje pre tých, ktorí bojujú s poruchami príjmu potravy. Zákaz dostal pre obavy, že podporuje negatívne predstavy o tele a môže u mladých dievčat podporovať správanie spojené s poruchami príjmu potravy.

Pred desiatimi rokmi sa s podobným trendom stretla už aj mladšia generácia. Vtedy ovládol siete výraz thigh gap, pre ktorý množstvo dievčat trpelo anorexiou. Už v roku 2013 na to upozornili viaceré médiá, ako napríklad Indian Times, že medzera medzi stehnami je výsledkom genetickej výbavy tela a nedá sa dosiahnuť diétami, cvičením ani hladovkou.

Domov
Zdieľať
Diskusia