Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2024, 9:30
Čas čítania 6:25
Jana Chovancová

Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor)

Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA NEZVYČAJNÉ POVOLANIA PARKOVANIE
Uložiť Uložené

„Nestretávam sa iba s milými ľuďmi, ale aj s nahnevanými. Sú agresívni, vulgárni, nadávajú mi. Už som sa voči tomu obrnila. Vždy sa ich snažím upokojiť a vysvetliť im, čo môžu robiť. Nikdy neodídem z miesta len tak, že riešte si to,“ prezrádza Ivana.

„Keď skontrolujem ulicu a pozriem sa naspäť, tak presne viem, ktoré nové auto tam zaparkovalo. Vôbec nikto pri mne nemá to šťastie, že si odíde bez zaplatenia a nedostane nálepku. Niekedy sa ľudia pýtajú, že či nás parkovacích asistentov vyhadzujú dronmi,“ hovorí so smiechom pani Ivana Danášová.

Ako parkovacia asistentka pracuje od roku 2021. Nastúpila krátko po tom, čo firma začala fungovať. Skúseností má teda neúrekom. „Predtým som robila na miestnom úrade. Pracovala som s ľuďmi a lákalo ma to opäť. Práca parkovacej asistentky sa mi páčila,“ spomína na svoje začiatky. Dodáva, že napriek tomu, že si to vyžaduje dobrú kondíciu, neodradilo ju to. Práve naopak. „Hovorím si, že prečo nie, kondíciu mám dobrú. Niekedy treba nachodiť aj dvadsať kilometrov.“

Ivana sa s nami okrem zábavných situácií podelila aj o dôležité veci, o ktorých je vhodné vedieť, ak máš auto a parkuješ v hlavnom meste. Okrem jej odpovedí nájdeš na konci článku aj doplňujúce vyjadrenia Petra Hercega, splnomocnenca pre parkovaciu politiku magistrátu hlavného mesta.

Odporúčané
Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) Dva dni som sa nedotkla svojho iPhonu: Takmer som zablúdila a v obchode si mysleli, že chcem kradnúť (Reportáž) 26. februára 2024, 14:30

Tvoriť zaujímavý obsah môžeme najmä vďaka našim predplatiteľom. Na našom webe si prečítaš články o zdraví, cestovaní, gastre a mnohých ďalších zaujímavých témach. Ak sa ti náš content páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+.

Vždy mám oblečenú reflexnú vestu a mám pri sebe aj služobný preukaz. Parkovací asistenti sú zamestnancami aj mestskej polície.

Čo okrem kondície musí mať človek, ktorý chce byť parkovacím asistentom?Dôležitá je aj odolnosť voči stresu. Nestretávam sa iba s milými ľuďmi, ale aj s tými nahnevanými, ktorí sú pobúrení, keď dostanú oranžovú nálepku. Veľa ľudí sa už so mnou hádalo. Boli agresívni, vulgárni, veľakrát mi aj nadávali. Ja som sa však voči tomu obrnila.

Chápem ich rozhorčenie, ale niekedy sa naozaj dá problém vyriešiť. Snažím sa preto s ľuďmi komunikovať a spoločne prísť na koreň problému, kde spravili chybu. Problematických ľudí mám každý deň. Vždy sa však nájdu takí, ktorí mi ho vedia zlepšiť.

Pani Ivana je parkovacia asistentka. Má na sebe reflexnú vestu a používa zariadenie, ktorým kontroluje zaparkované autá.
Pani Ivana je parkovacia asistentka. Má na sebe reflexnú vestu a používa zariadenie, ktorým kontroluje zaparkované autá. Zdroj: Refresher/Jana Chovancová

Ako vyzerá váš pracovný deň?Prídem do práce vtedy, keď mám, prihlásim sa do systému a pozriem, či nenastala nejaká zmena. Môže sa stať, že sa na niektorých miestach dočasne nekontroluje alebo, naopak, pribudne nejaká nová zóna, ktorú treba evidovať. Takže skontrolujem, či sa nejako nezmenila moja práca, aby som nedajbože neurobila nejakú chybu. Potom idem do terénu a kontrolujem. Po skončení odovzdám všetky veci a idem domov.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Aké veci musíte odovzdať?Tie, čo so sebou nosím. Vždy mám oblečenú reflexnú vestu, ktorú mám teraz v zime navlečenú na zimnej bunde. Je na nej napísané, že som bratislavský parkovací asistent. Mám so sebou aj služobný preukaz, lebo sčasti sme my parkovací asistenti zamestnancami aj mestskej polície.

Je to preto, aby som sa mohla preukázať vlastníkovi motorového vozidla, že nie som podvodník. Preukaz nám okrem toho slúži aj na to, že keď niekto chce zaplatiť parkovné a nemá telefón, kartu a skrátka nevie, ako na to, ja mu lístok môžem predať. Vtedy od neho môžem zobrať peniaze v hotovosti.

Tam, kde kontrolujem parkovanie, poznám všetkých ľudí.

Kontrolujete vždy ten istý úsek alebo ste zakaždým niekde inde? Väčšinou kontrolujem ten istý úsek, ale máme aj viac flexibilných ľudí, ktorí chodia kontrolovať rôzne miesta. Ja takisto môžem ísť kdekoľvek, poznám celú Bratislavu, čo sa týka parkovacej politiky. Sem-tam idem aj do nejakej novej zóny, ktorá sa spúšťa, lebo vtedy treba informovať ľudí o všetkom. A povedať im, že parkovacia politika je dobrá vec.

Keď väčšinou chodíte na rovnaké miesto, poznáte tam už miestnych ľudí a ich autá?Tam, kde kontrolujem parkovanie, poznám všetkých ľudí. Viem teda aj rozoznať, ktorí ľudia tam bývajú a ktorí nie. Napriek tomu vždy kontrolujem všetkých, aj domácich, aj cudzie autá, ktoré nepoznám. Nerobím rozdiely, kontrolujem bez ohľadu na to, či niekoho poznám alebo nie.

Môžete kamarátovi odpustiť parkovné a nenalepiť mu nálepku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 154596 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je rozdiel medzi žltou a oranžovou nálepkou na auto.
  • Prečo niekedy dostaneš lístok, no nemusíš platiť pokutu.
  • Či sa bude dať parkovanie načasovať a skrátiť podľa potreby.
  • Ako dlho môžeš stáť na mieste bez toho, aby si musel platiť parkovné.
Domov
Zdieľať
Diskusia