Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2024, 12:55
Čas čítania 1:01
Radka Klučárová

Tento chlieb jedol aj Napoleon, máš šancu ochutnať ho aj ty. Na Mykonose dodnes funguje 600-ročná pekáreň

ZAUJÍMAVOSTI GASTROTESTY GRÉCKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Na Mykonose, nablýskanom luxusom a preplnenom turistami zo všetkých kútov sveta, je ukrytý 600-ročný poklad.

Gioras Wood Bakery je útulná pekáreň na gréckom ostrove Mykonos. Pec na drevo bola v tejto prevádzke prvýkrát zapálená v roku 1420. Ako píše denník BBC, v tom čase ešte na tróne sedel Henrich V. a existovala Byzantská ríša.

Jedna rodina ju prevádzkuje už od roku 1718

Ide o najstaršiu pekáreň v Grécku a dnes ju prevádzkujú manželia George Vamvakouris a Cloe Papaioannou. Rodine Vamvakourisovcov patrí od roku 1718, keď Benátčania opustili ostrov a podnik odovzdali Georgeovmu prapraprastarému otcovi. 

„Typický chlieb na Mykonose sa nazýva paximadia – tvrdé sucháre z jačmeňa alebo pšenice, dvakrát pečené a ochutené miestnymi bylinkami, olivovým olejom a anízom,“ povedala grécka šéfkuchárka Maria Loi. A práve na tomto špecifickom chlebe si pekáreň kedysi v minulosti postavila kulinársky základ.

Chlieb bol známy ako „morský chlieb“. Vydržal aj dlhé plavby.

Námorníci si tento chlieb brali so sebou na dlhé cesty, namáčali ho do oceánu, vychutnávali si ho s olivovým olejom a niekedy aj s čerstvými morskými plodmi.

Pekáreň zásobovala Napoleonove jednotky

Majiteľ pripomína, že ide o rovnaký chlieb, ktorý pred stáročiami dodávali Napoleonovým jednotkám počas napoleonských vojen na začiatku 19. storočia. „Tieto sucháre zohrali kľúčovú úlohu aj počas napoleonských vojen, pretože zásobovali francúzske armády,“ povedal. 

Odporúčané
TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? 28. apríla 2024, 9:30

Napriek prudkému rozmachu turizmu v druhej polovici 20. storočia je pekáreň jedným zo zachovaných tradičných elementov ostrova s tritisícročnou históriou, kde sa v súčasnosti strieda nablýskaný luxus s pôvodnou architektúrou a gastronómiou.

Domov
Zdieľať
Diskusia