Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
4. februára 2024, 12:30
Čas čítania 4:56
Jana Chovancová

TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème?

TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème?
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako obstáli v gastroteste tatárske omáčky z rôznych obchodných reťazcov?

Vajcia, horčica a hektoliter oleja. O tatárskej omáčke každý vie, že nie je práve tou najzdravšou alternatívou k nedeľnému obedu. Nie, nezachráni to ani tá štipka zeleninovej zmesi, ktorá sa do nej pridáva. „Tatárka“ je napriek tomu neodmysliteľnou súčasťou hranoliek z fastfoodu, nedeľného rezňa a pre niektorých gurmánov aj ryže. 

Jej obľúbenosť napriek nezdravému zloženiu stúpa. Preto sme sa v Refresheri rozhodli otestovať deväť tatárskych omáčok z reťazcov Tesco, Billa, Lidl a Kaufland. Prinášame ti jedinečný rebríček, ktorý ti ukáže nielen to, ktoré tatárske omáčky chutia najlepšie, ale aj ich výživové hodnoty. Ako testovanie dopadlo, sa dočítaš nižšie.

Snažíme sa ti pravidelne prinášať kvalitný content. Na našom webe nájdeš zaujímavé články o zdraví aj gastronómii. Tvoriť obsah však môžeme najmä vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naša tvorba páči, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.  

Ako prebiehal slepý test? 

V Refresher kuchynke sa zišlo deväť ľudí. Každý z nich dostal hárok papiera a pero. Na stôl sme vopred nachystali misky s výberom deviatich tatárskych omáčok z rôznych reťazcov. Testujúci však netušili, ktorá značka sa za danou omáčkou ukrýva. Podľa chute a vzhľadu mohli v tomto slepom teste iba tipovať. Ich názory tak nič neovplyvnilo a nemohli sa tak prikloniť k svojej obľúbenej značke. 

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Omáčky sme zoradili od 1 do 9 a poradie poznala iba organizátorka testu. Následne ochutnávači jednu po druhej okomentovali a do papierov si zapisovali svoje subjektívne názory. Tie sa týkali vzhľadu, chuti, vône či aftertastu. Okrem toho každej tatárskej omáčke pridelili aj číselné hodnotenie od 1 do 10. 

Test sme napokon vyhodnotili zrátaním všetkých bodov dokopy (pri každej omáčke zvlášť, pozn. red.), z čoho sme následne urobili priemer a zaradili omáčku do rebríčka podľa výslednej hodnoty. Výsledkom je teda subjektívny názor deviatich ľudí.

Tatárske omáčky sme nakúpili deň pred testovaním. V deň D sme ich uložili do chladničky a krátko pred ochutnávaním sme ich odtiaľ vybrali a naservírovali do misiek. Aby sme ich mali s čím jesť, objednali sme si hranolky z McDonald’s. 

Tatárske omáčky sme pre teba zoradili od najhorších (rozumej takých, ktoré testujúci v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné) po najlepšie (také, ktoré im chutili najviac). V závere článku nájdeš tabuľku s finálnym poradím, s počtom bodov, cenou a aj energetickou hodnotou jednotlivých produktov. 

 9. K-Classic 

kaufland, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová/Canva
Cena: 2,15 € za 400 ml
Cena za 100 ml: 0,53 €
Reťazec: Kaufland
Hodnotenie v slepom teste: 2,9 

Na poslednom mieste sa umiestnila tatárska omáčka z Kauflandu. Na tú sa, chúďatko, zniesla obrovská vlna kritiky. Ochutnávači sa zhodli na jednom: smrdí ako lepidlo Herkules. Mnohí boli odradení práve výraznou vôňou a niektorí lepidlo dokonca cítili aj na jazyku. Okrem toho im prekážala aj konzistencia, ktorá pripomínala jogurt aj telové mlieko. 

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

„Je extrémne octová a riedka. Chutí ako smotanové lepidlo, je veľmi kyslá,“ napísal po ochutnaní jeden z respondentov. Pozitívny názor, ak ho tak môžeme nazvať, bol iba jeden. „Smrdí, ale chutí fajn,“ napísal ďalší respondent. 

8. Perkins 

perkins, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 1,79 € za 315 g
Cena za 100 g: 0,56 €
Reťazec:
Kaufland
Hodnotenie v slepom teste: 3,1

Úspech nezožala ani tatárska omáčka Perkins. Podobne ako tá „kauflanďácka“, aj táto si vyslúžila iba jeden dobrý komentár: „Fajn, ale slabšia.“ Ochutnávačov teda neohúrila a pri kritizovaní si servítku pred ústa nedávali. Sťažovali sa na umelú a nevýraznú chuť a opäť ju prirovnali k lepidlu. 

„Z tejto ma fyzicky skrútilo,“ napísal ochutnávač, ktorý sa už na viac slov potom nezmohol. Dopĺňa ho respondentka, ktorú táto tatárka tiež nepotešila: „Chutí ako pokazená, stará, zvetraná umelina.“  

7. Spak 

spak, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 3,99 € za 500 ml
Cena za 100 ml: 0,79 €
Reťazec: Tesco
Hodnotenie v slepom teste: 3,2

Po obrovskej kritike sa dostávame o niečo vyššie a pribudlo aj trocha pozitivity. Síce iba jedna pochvala navyše, ale treba sa tešiť aj z maličkostí. „Dobrá konzistencia, taká hustejšia,“ napísala jedna z ochutnávačiek a doplnil ju kolega: „Je síce bez vône, ale dobrá.“ Tu sa končí chvála a opäť prichádzajú na rad fajnšmekri. 

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Respondenti sa tentoraz sťažovali najmä na nepríjemnú vôňu, ktorú (zase) prirovnali k umeline či lepidlu. Prekážala im aj výrazná chuť, o ktorej tvrdili, že im pripomína niečo pokazené. „Pol roka už bola v chladničke, páchne ako lepidlo a chutí ako pokazené bravčové mäso,“ píše respondentka.  

6. Doma 

doma, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 1,69 € za 250 g
Cena za 100 g: 0,67 €
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 3,8

Žeby konečne prišla chvála? Ale kdeže. Napriek tomu, že názov vzbudzuje v mnohých príjemný pocit domova, táto omáčka prebudila u testerov niečo iné. Nechuť. „Túto by som vymenil aj za kečup,“ napísal respondent. Mnohí sa sťažovali na zvláštnu chuť a hrudkovitú konzistenciu, niektorým dokonca prekážala aj farba. 

„Prečo je sivá? Chutí lacno, ako z bufetu,“ napísal jeden ochutnávač. „Takúto tatársku podávajú na vlakových staniciach, konzistenciu má ako zrazená plnka v koláči,“ dodáva ďalší. Medzi pozitíva však patrí fakt, že v nej cítiť chuť byliniek. To mnohí vyhodnotili ako plus. 

5. Clever 

clever, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 2,04 € za 380 ml
Cena za 100 ml: 0,53 €
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 4,6

Táto by dostala takmer priemerné hodnotenie, keby nebolo jej zvláštnej konzistencie. Respondenti ju opisujú ako známu sladkú pochúťku. Jej chuť je však už iná káva. „Má extrémne hustú konzistenciu ako stracciatella, ale chutí ako chren. Je to veľmi výrazná až pálivá chuť,“ píše respondentka. 

Odporúčané
TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? 28. januára 2024, 12:30

„Je dobrá, dosť výrazná. Taká poctivá domáca tatárska omáčka, no príliš aromatická,“ píše ochutnávač. Dodáva, že vôňa alebo skôr zápach mu pripomínajú ocot. Ostatní ju zase prirovnali ku chrenu.  

4. Šmak

smak, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 2,49 € za 400 ml
Cena za 100 ml: 0,62 €
Reťazec: Billa
Hodnotenie v slepom teste: 6,6

„Táto je sladkokyslá, bez zeleniny,“ komentuje respondent. Prekáža mu zápach a nevýrazná chuť. Podobne ako zopár ďalším ľuďom. Niektorí tvrdia, že im chýba chuť zeleniny, iní vyzdvihujú bylinkovú arómu. Väčšina sa však zhodla, že „aj napriek nedostatkom, môže byť“.

Iní sa zhodli na tom, že „je priemerná, ako v nejakej táckarni, keď ti ju dajú k vyprážanému syru“. Ďalší napísali: „Chutí ako v reštaurácii, nič výrazné, ideálna k smažáku.“ Šmak teda zrejme šmakuje s vyprážanými chodmi. 

🥉 Kania

kania, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 1,49 € za 250 ml
Cena za 100 ml: 0,59 €
Reťazec: Lidl
Hodnotenie v slepom teste: 7,1

Dostávame sa do záverečnej trojice najlepších. Otvára ju značka reťazca Lidl, Kania. Tá si vyslúžila veľa pochvál. Napriek kyslosti ju ocenili úplne všetci testujúci. 

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš názov cestovín len podľa obrázku? Taliani ich poznajú vyše tisíc KVÍZ: Uhádneš názov cestovín len podľa obrázku? Taliani ich poznajú vyše tisíc 25. januára 2024, 15:30

„Je kyslá, ale tak dobre. Má hustú a jemnú konzistenciu, cítim vajíčko. Lahodná chuť,“ napísala testujúca. Mnohí sa tiež zmienili, že omáčka vyzerá kvalitne a je chuťovo vyvážená. A vraj sa hodí k mäsu. „True tatárska taste, príjemný octový smell,“ uzatvára respondentka. 

🥈 Tesco 

tesco, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 1,35 € za 215 g
Cena za 100 g: 0,62 €
Reťazec: Tesco
Hodnotenie v slepom teste: 8,6

Striebro si v tomto rebríčku zaslúžila tatárka z reťazca Tesco. Respondenti nešetrili chválou. Niektorým dokonca na jazyk vďaka nebíčku v papuľke neprišli žiadne slová. „Táto je výborná, kúpim si ju,“ píše jeden respondent. 

„Príjemná krémová konzistencia, tak akurát kyslá. Jemná, veľmi lahodná,“ komentuje ďalšia testujúca. Pozdáva sa jej aj vôňa a na záver hodnotenia dodáva „the best of the best“.  

🥇 Hellmanns

hellmanns, tatarska omacka
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
Cena: 4,15 € za 405 ml
Cena za 100 ml: 1,02 €
Reťazec: Tesco
Hodnotenie v slepom teste: 9

„Veľmi dobrá chuť, úplne podľa môjho gusta, krásne vonia aj chutí,“ píše testujúci. Podobne kladných komentárov sme si prečítali na margo tejto omáčky dosť veľa. Respondenti pre ňu nemali zlého slova. Niet sa čo čudovať, keďže Hellmanns získala v našom rebríčku zlato. 

Odporúčané
TEST lacných energeťákov: Ktorý smrdí ako mačací výkal a ktorý chutí ako detský sirup? TEST lacných energeťákov: Ktorý smrdí ako mačací výkal a ktorý chutí ako detský sirup? 10. januára 2024, 14:30

Ľudia ocenili najmä vyváženú chuť. Tá podľa nich nebola ani príliš kyslá, ani sladká. Body pridali aj za konzistenciu a vôňu. Niektorí sa neubránili ani expresívnemu vyjadrovaniu: „Čo ti j**e, top, táto je najlepšia, šťavnatá.“ Testujúcemu očividne veľmi chutilo. 

tatarske omacky
Zdroj: Canva
Domov
Zdieľať
Diskusia