Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. januára 2024, 17:13
Čas čítania 1:14
Radka Klučárová

Tlač v roku 1924 predpovedala našu budúcnosť: niektoré prognózy sa skutočne naplnili

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Predpovede z minulosti boli plné odvážnych očakávaní. Niektoré z nich sa skutočne naplnili.

Vedec Paul Fairie z Univerzity v Calgary sa na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, podelil o útržky novín z roku 1924. Vtedajšia tlač odvážne predpovedala sto rokov vzdialenú budúcnosť. 

„Po tom, čo som si obliekol svoj jednodielny azbestový oblek (umývanie je v podmienkach novej atmosféry zbytočné), som si dal raňajky a vyšiel von, aby som stihol aerobus o 8.10 h a o dve minúty neskôr dorazil do školy,“ opisuje autor v historickom článku budúcnosť študentov v roku 2024, ktorá sa nanešťastie nenaplnila.

Predpovede z minulosti boli plné odvážnych očakávaní. Cesta do školy či práce však dnes len málokomu trvá dve minúty a nenaplnili sa ani predpovede o tom, že na zemi vymiznú kone. Vozy a koče ťahané koňmi síce postupne skutočne nahradili automobily, pokles ich populácie sa však nepotvrdil.

Fairieho zrejme pobavila aj predpoveď, že New York bude mať o 100 rokov 30 miliónov obyvateľov a žiadne dopravné problémy. A napríklad aj to, že priemerná dĺžka života ľudí dosiahne stovku a vek 75 rokov budú ľudia považovať za mladosť. 

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

V niektorých prognózach sa vedci skutočne trafili. Nie je ničím nezvyčajným, že na svete existujú bytové domy so sto poschodiami, a ani to, že bez problémov nakrútime akýkoľvek okamih našich životov na telefón. Napriek tomu sú fotografie, aj keď v digitálnej forme, stále súčasťou našich životov. 

Nepotvrdili sa ani divoké predstavy, že budeme skákať z planéty na planétu, nosiť lietajúce šaty alebo že naše nohy budú odumierať v dôsledku nedostatočného používania. Aby toho nebolo málo, naši predkovia dokonca očakávali, že diamantové zásnubné prstene v budúcnosti nahradia stovky kilogramov cukru alebo že svet zasiahne hladomor.

Domov
Zdieľať
Diskusia