Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2024, 13:40
Čas čítania 0:54
Samuel Barienčík

Prosby nepomohli, o niekoľko hodín ho popravia dusíkom. OSN označuje historicky prvý trest smrti týmto plynom v USA za mučenie

ZAUJÍMAVOSTI AMERIKA SMRŤ SÚDY VÄZENIE
Uložiť Uložené

Kenneth Eugene Smith, väzeň v Alabame, musí byť dusíkom popravený do tridsiatich hodín od rozsudku, ktorý nadobudol platnosť dnes o šiestej ráno.

Trojčlenný senát rozhodol, že nezablokuje popravu 58-ročného Kennetha Eugena Smitha v štáte Alabama. Inhalovanie vzduchu s dusíkom podľa úradov spôsobí, že Smith v priebehu niekoľkých sekúnd upadne do bezvedomia a po niekoľkých minútach nastane smrť.

Odporúčané
6 príkladov extrémne brutálnych trestov smrti. Zločinci zaživa zožratí krysami, smrtiaca bronzová socha aj hmyz 6 príkladov extrémne brutálnych trestov smrti. Zločinci zaživa zožratí krysami, smrtiaca bronzová socha aj hmyz 23. apríla 2023, 14:30

Okrem právnikov sa voči dusíkovej maske ohradilo aj OSN. To hovorí, že by mohlo ísť o mučenie. Pumpovanie dusíka do tela totiž môže spôsobiť vracanie a natíska sa obava, že by sa mohol začať dusiť vlastnými zvratkami.

Súd však tvrdí, že väzeň v priebehu niekoľkých sekúnd stratí vedomie a o pár minút zomrie. Generálny prokurátor to nazval „možno najhumánnejším spôsobom popravy, aký bol kedy vynájdený“.

Prvý pokus o Smithovu popravu v roku 2022 zlyhal, pretože sa mu do ruky nepodarilo zaviesť kanylu na vstreknutie smrtiacej látky. Strávil niekoľko hodín pripútaný na popravnom stole a potom ho odviedli späť do cely.


Niektoré americké štáty hľadajú nové spôsoby popráv, pretože látky používané v smrtiacich injekciách sú ťažko dostupné. Tento typ popráv je v USA najrozšírenejší, pripomína AP. Inhalovanie dusíka schválili tri štáty, okrem Alabamy ešte aj Mississippi a Oklahoma. Žiadny z nich ju však ešte nezrealizoval.

Smitha spolu s jeho kolegom nájomným vrahom odsúdili v roku 1988 za vraždu Elizabeth Sennett. BBC píše, že ženu zbili krbovým náradím a bodli ju do hrudníka a krku. Jej manžel po ukončení vyšetrovania spáchal samovraždu. Nájomný vrah John Forrest Parker bol popravený už v roku 2010.

Domov
Zdieľať
Diskusia