Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. januára 2024, 9:55
Čas čítania 0:57
Samuel Barienčík

Slovenskú čokoládovňu kúpili Kolumbijčania. Získa tým jedinečný prístup ku kakau

ZAUJÍMAVOSTI AMERIKA ČOKOLÁDA (FILM) SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nitriansku čokoládovňu Lyra kúpila kolumbijská firma Casa Luker. Tá pestuje kakao už 150 rokov. Má aj vlastnú šľachtiteľskú stanicu, ktorú môže Lyra využívať.

Slovenská firma z Ivanky pri Nitre Lyra má niekoľko celosvetových ocenení. V roku 2023 oslávila 15 rokov. Počas covidu si podľa magazínu Forbes prešla ťažkými časmi, no minulý rok aj vďaka spolupráci s firmou Casa Luker (od novembra 2022, poz. red.) dosiahla mimoriadny obrat.

Zarobené peniaze chce teraz firma znova investovať, najmä do zmien vo vedení. Tak sa bude môcť jej zakladateľ a riaditeľ Karel Stýblo viac sústrediť na inovácie. Priznal sa, že je čas splniť si sen – vyrobiť čokoládu z jednej jedinej ingrediencie.

Spoločnosť Casa Luker je firma so sídlom v Kolumbii, s históriou siahajúcou až do roku 1906. V týchto časoch bola čokoláda pre obyvateľov Kolumbie ešte predstavou luxusu. Teraz aj vďaka ich značke je neodmysliteľnou súčasťou ich života. 

Odporúčané
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor) Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor) 4. novembra 2022, 9:30

Toto nie je prvý raz, čo chcel firmu odkúpiť zahraničný investor. Už pred pár rokmi v časoch pandémie sa ozval výrobca sladkostí z USA, no ten nechcel kúpiť značku, ale výrobne kapacity. To by znamenalo, že by firma úplne zanikla. Tak sa ju rozhodli nepredať.

Karol Stýblo hovorí, že kvalitná mliečna čokoláda nie je o nič horšia ako horká a naopak.
Karol Stýblo hovorí, že kvalitná mliečna čokoláda nie je o nič horšia ako horká a naopak. Zdroj: Sú súhlasom Karola Stýbla

S firmou na produkciu kakaa Casa Luker má Lyra nadviazanú spoluprácu už 12 rokov. Stýblo pre Forbes uviedol, že Kolumbijčania odkúpili 70 % firmy v novembri 2022. To je pre nich podľa neho veľkým prínosom.

Najmä vďaka jedinečnému prístupu ku kakau, ako uviedol Stýblo pre Forbes:

Vďaka tomu máme suroviny, aké chceme aj odkiaľ chceme, a hlavne máme istotu, že budú, pretože svojim ich dodávajú prioritne. Keď ich nebudeme mať my, nebude ich mať nikto.

Domov
Zdieľať
Diskusia