Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2024, 12:32
Čas čítania 0:57
Barbora Adamkovičová

Na niektorých autách pribudnú tyrkysové svetlá, za ktoré ťa polícia nemôže pokutovať. Čo budú symbolizovať?

TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Prvé vozidlá so špeciálnym osvetlením by mali prísť na trh už onedlho.

Mercedes-Benz je prvý výrobca automobilov na svete, ktorý získal povolenie na špeciálne vonkajšie obrysové svetlá. Vozidlá sa budú líšiť tyrkysovým svetlom rozsvieteným v režime automatizovanej jazdy, informuje portál Autoviny.sk

Špeciálne svetlá sú zabudované v predných a zadných svetlách, rovnako ako aj v spätných zrkadlách po oboch stranách auta. Inovatívnymi sú najmä preto, lebo sú priamo zabudované do vozidla a nie sú tak vyčlenené. 

Svetoznámy automobilový výrobca chce štandardizovať využívanie týchto vizuálnych prvkov po celom svete. Zatiaľ neexistuje všeobecný rámec na implementovanie tyrkysových svetiel do sériových vozidiel ani v Spojených štátoch, Číne či v Európskej únii. Prvé vozidlá so špeciálnym osvetlením by sa však mali objaviť práve v amerických štátoch Kalifornia a Nevada. 

Mercedes-BenzMercedes-BenzMercedes-Benz
Zobraziť galériu
(3)

Farba budúcnosti

Výber tyrkysovej farby nie je náhodný. Výrobca ju využil práve kvôli dobrej viditeľnosti v cestnej premávke a jednoduchému rozlíšeniu od už existujúcich svetiel vozidla – smerových a brzdových svetiel – alebo núdzového osvetlenia. Mercedes-Benz tvrdí, že podľa doterajších výsledkov testovacích štúdií je práve tyrkysová farba ideálna pre automatizovanú jazdu. 

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Táto svetelná signalizácia pomáha rozlišovať medzi vozidlami v premávke. Upozorňuje policajtov na to, že vodič môže počas jazdy vykonávať aj iné činnosti. Ak je vozidlo v režime autopilota, vodič nemusí venovať ceste mimoriadnu pozornosť, dokonca môže používať aj mobilný telefón. V takomto prípade za to nehrozí tomu, kto riadi vozidlo, žiadna pokuta.

Doteraz však chýbalo externé rozlíšenie, ktoré by polícii pomohlo identifikovať vozidlá s touto funkciou. Na samočinnú jazdu sú oprávnené len vozidlá spĺňajúce technické parametre umožňujúce autonómne riadenie auta.

Späť
Zdieľať
Diskusia