Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. januára 2024, 12:30
Čas čítania 7:17
Martin Adam Pavlík

50 najočakávanejších filmov roka 2024 (2. časť)

50 najočakávanejších filmov roka 2024 (2. časť)
Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher/DreamWorks & Universal Pictures/New Line Productions/Walt Disney Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY NAJOČAKÁVANEJŠIE FILMY NAJOČAKÁVANEJŠIE FILMY 2024
Uložiť Uložené

Na ktoré filmy sa v roku 2023 tešíme najviac?

Na prvú časť TOP 50 s filmami od januára do novembra klikaj sem!

Pokračovanie kultového Gladiátora, akčný triler s Conorom McGregorom, nový Nosferatu, prequel Levieho kráľa či mnoho ďalších adrenalínových trhákov. Čo nás tento rok čaká v kinách? 

Na ktorých hercov a herečky sa môžeš tešiť? Aké úlohy stvárnia a koľko si počkáš na to, až ich na plátne uvidíš? Ak pri filme nájdeš dátum, znamená to, že vtedy bude mať premiéru na Slovensku. Ak nie, dátum premiéry ešte nepoznáme.

Páčia sa ti naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov, rebríčky či iné články venované filmom a seriálom? Podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

26. Gladiator 2 – 21. 11.

Prvým, kto chcel napísať pokračovanie kultového prvého dielu z roku 2000, bol spevák Nick Cave. Oslovil ho priamo herec Russell Crowe, nikto sa však Caveov scenár neodvážil sfilmovať, pretože si až príliš „uletel“. Film chcel pomenovať Christ Killer. 

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Nakoniec sa po dlhých rokoch šepkania o pokračovaní chopil žezla David Scarpa, ktorý naposledy napísal Napoleona. Režisérom je samotný Ridley Scott. Dvojka vyrozpráva príbeh Luciusa, syna Maximovej lásky Lucilly (Connie Nielsen). Stvárni ho Paul Mescal (Aftersun, Normal People). Tešiť sa môžeš aj na Denzela Washingtona či Pedra Pascala.

27. Wicked: Part One – 5.12.

Ako píše Screen Rant, ide o adaptáciu rovnomenného broadwayského muzikálu Wicked, inšpirovaného knihou Gregoryho Maguirea, ktorá zase nadväzuje na diela L. Franka Bauma o čarovnej krajine Oz. Príbeh filmu sa zameriava na zlú čarodejnicu zo Západu Elphabu (Cynthia Erivo). Postavu Glindy si zahrá, prekvapivo, speváčka Ariana Grande. Druhý diel uvidíme budúci rok.

Ariana Grande
Zdroj: Getty Images/Robin Marchant

28. The Karate Kid – 12. 12. 

Veľký návrat akčnej klasiky ohlásili vo videu Jackie Chan a Ralph Macchio a zároveň ohlásili, že hľadajú nového Karate Kida. Stále teda nie je úplne jasné, ako príbeh najnovšieho dielu nadviaže na už existujúce filmy, kto vlastne bude hlavným hrdinom a čo všetko nás čaká. Vieme akurát to, že pôjde o celovečerný debut Jonathana Entwistla. Ten nakrútil napríklad skvelý seriál The End of the F***ing World či I Am Not Okay with This.

29. The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim – 12. 12. 

Fanúšikov Pána prsteňov koncom roka nepochybne poteší prequel, ktorý sa vráti v čase o vyše 250 rokov a vyrozpráva príbeh kráľa Rohanu Helma Hammerhanda. Čakajú ho ťažké a krvavé časy. Musí sa totiž brániť proti nemalej armáde Dunlendingov. Na plátne uvidíš tentoraz menej opozerané tváre. Najznámejším hercom z ansámblu bude Brian Cox (Succession). Režírovať bude Japonec Kendži Kamijama.

30. Mufasa: The Lion King – 19. 12. 

Ako už názov naznačuje, pôjde o „origin story“ kráľa Mufasu, teda prequel Levieho kráľa. Spracuje ho oscarový Barry Jenkins, ktorý sa postaral o oceňovaný Moonlight. Nevedno, ako sa s touto výzvou popasuje, keďže s podobným žánrom nemal doteraz skúsenosti, no mohol by priniesť do novej série viac hĺbky a presahu. 

Lion king
Zdroj: Disney

31. Sonic the Hedgehog 3 – 26. 12.

Tento rok uvidíme aj tretí diel o bleskovom modrom ježkovi Sonicovi. V najnovšej časti sa môžeš tešiť na novú postavu, konkrétne temného a mocného zloducha Shadowa. Vyzerá to tak, že Sonic bude mať najťažšieho nepriateľa doposiaľ. 

Ježko Sonic 2.
Ježko Sonic 2. Zdroj: Cinemart SK

32. All of Us Strangers

Až sedem cien vrátane najlepšieho britského nezávislého filmu si táto dráma o dvoch gayoch odniesla z British Independent Film Awards. Andrew Haigh adaptoval knihu Taičiho Jamadu. Ústrednú dvojicu si zahrali Andrew Scott (1917) a Paul Mescal (Aftersun, Normal People), pričom prvý menovaný získal za svoj výkon nomináciu na Zlatý glóbus.  

33. Nosferatu

Ak miluješ horory a najviac ťa bavia príbehy o krvilačných upíroch, táto adaptácia legendárneho diela Dracula od Brama Stokera ťa pravdepodobne zdvihne zo sedačky. Na režisérskej stoličke totiž sedel jeden z najlepších tvorcov hororov súčasnosti Robert Eggers.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Už vo filmoch The Witch alebo The Lighthouse ukázal, že sa s divákom rozhodne nemazná a rád ho psychicky terorizuje tak, ako to len ide. Čakaj teda tie najsilnejšie zimomriavky po celom tele. Nemalým lákadlom je aj herecký ansámbel – Bill Skarsgård, Nicholas Hoult, Lily-Rose Depp, Aaron Taylor-Johnson a Willem Dafoe.

Nosferatu
Zdroj: Focus Features

34. The Bikeriders

Austin Butler sa po životnej role Elvisa vráti na strieborné plátno ako drsný člen motorkárskeho gangu Benny. A nepotrvá dlho, kým sa dostane do konfliktu s jeho desivým ostrým lídrom Johnnym, ktorého stvárnil charizmatický Tom Hardy.

Benny tak bude musieť bojovať nielen o svoj život, ale aj o život svojej ženy Kathy (Jodie Comer). Režíroval Jeff Nichols, ktorý sa preslávil výbornými „indiečkami“ Shotgun Stories a Take Shelter.

35. Zone of Interest

Podľa viacerých prestížnych portálov je to jeden z najlepších filmov minulého roka, ktorý by však mal do našich kín doraziť až tento rok. Ak si milovníkom artovej kinematografie, prídeš si na svoje. Angličan Jonathan Glazer sa po mimoriadne svojskej a jemne experimentálnej sci-fi dráme Under the Skin vracia po dlhých desiatich rokoch na scénu. 

Zone of Interest rozpráva príbeh rodiny veliteľa koncentračného tábora v Osvienčime. Hrôzy, ktoré sa tam dejú, však nevidíme, len počujeme za múrmi šťastnej domácnosti. Glazer si za originálne spracovanie odniesol Veľkú cenu z Cannes.

36. Polaris

Vždy keď sa vo filme stretne skutočný pár, cítiť väčšiu autentickosť. Predpokladáme, že sa to stane aj pri tomto horore Lynne Ramsayovej (You Were Never Really Here), kde si zahrajú Joaquin Phoenix a Rooney Mara. O príbehu veľa nevieme, príbeh sa bude odohrávať na mrazivej Aljaške v roku 1890.

 Joaquin Phoenix Rooney Mara
Zdroj: Getty Images/Dave J Hogan/Dave J Hogan

37. Megalopolis

Kto by si dnes mohol dovoliť do jedného filmu obsadiť mená ako Adam Driver, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jon Voight, Dustin Hoffman, Forest Whitaker a Laurence Fishburne než 84-ročný bard Francis Ford Coppola?

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Ako píše Collider, slávny režisér Apokalypsy či trilógie Krstného otca začal písať scenár Megalopolisu ešte v osemdesiatych rokoch, ale musel ho odložiť, keď sa ukázalo, že nikto nebol ochotný financovať projekt takého rozsahu.

Nakoniec počas niekoľkých dekád šetril natoľko, aby si svoj vysnívaný film mohol financovať a nakrútiť podľa vlastných predstáv bez striktných zásahov filmových štúdií. A ktovie? Možno pôjde o jeho vôbec najveľkolepejšie dielo vôbec a prekoná aj spomenuté klasiky. 

Al Pacino, Francis Ford Coppola, Robert De Niro
Zdroj: Neilson Barnard/Getty Images

38. Blitz

Dobrých drám o druhej svetovej vojne nie je nikdy dosť. Bolestivé rany z dávnej minulosti otvorí tentoraz Steve McQueen, autor drsných sugestívnych drám Hunger a Shame s Michaelom Fassbenderom či oscarovej drámy o otroctve 12 Years a Slave. Hlavné postavy príbehu zasadeného do roku 1940 stvárnia Saoirse Ronan (Lady Bird, Little Women) a Harris Dickinson (Triangle of Sadness).

39. Civil War

Ak niekto môže nakrútiť po dlhom čase originálny akčný triler o občianskej vojne bez hlúpeho klišé a plochých postáv, je to práve Londýnčan Alex Garland. Ak ti to meno náhodou nič nehovorí, v minulosti doručil inteligentné „sci-fíčka“ Ex Machina a Annihilation. 

Odporúčané
Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) Alžbeta Ferencová zo seriálu Iveta: Praha je pre život geniálna. Česi nie sú takí horkokrvní a emocionálni ako Slováci (Rozhovor) 9. apríla 2024, 9:30

Britova novinka má lákavé herecké obsadenie – Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Karl Glusman. Okrem nich sa vo filme Civil War po dlhom čase objaví najvýraznejší predstaviteľ Pabla Escobara Brazílčan Wagner Moura.

40. Queer

Talian Luca Guadagnino (Call Me by Your Name, Bones and All) predstaví tento rok fanúšikom rovno dva filmy. Okrem Challengers so Zendayou uvidíme aj historickú drámu Queer s Jasonom Schwartzmanom a Danielom Craigom, nakrútenú podľa rovnomenného románu Williama S. Burroughsa z roku 1985. Príbeh sa odohráva v 40. rokoch 20. storočia v Mexico City a zobrazuje príbeh chlapíka, ktorý sa zamiluje do mladšieho muža.

Daniel Craig
Zdroj: Rich Fury/Getty Images

41. Kind of Kindness

Aj grécky majster na bizarné príbehy Yorgos Lanthimos príde do kín s dvoma filmami. Najskôr uvidíme sci-fi komédiu Poor Things s Willemom Dafoem a Emmou Stone. Obaja si však zahrajú aj v Grékovej pripravovanej novinke Kind of Kindness. Okrem nich sa teš na Jesseho Plemonsa či Margaret Qualley. Príbeh zatiaľ nie je známy.  

42. Mother Mary

Miluješ pomalé nezávislé filmy? Nadaný autorský režisér David Lowery (A Ghost Story, Ain't Them Bodies Saints) ťa poteší. Tento rok príde do kín s ponurou hudobnou drámou Mother Mary. Hrajú Anne Hathaway (The Devil Wears Prada) a Hunter Schafer (Euphoria, The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes). 

Hunter Schafer
Zdroj: HBO

43. Apex

Joseph Kosinski v minulosti nakrútil strhujúce sci-fi ako TRON: Legacy a Oblivion či parádne pokračovanie kultového Top Gunu. Tentoraz prinesie na plátno príbeh pilota formuly 1. V adrenalínom nabitej dráme si zahrajú Damson Idris a Brad Pitt, ktorého trénoval samotný Lewis Hamilton.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Držiteľ siedmich titulov majstra sveta zároveň film produkoval. Nie je ešte isté, či sa snímka dostane do kín už tento rok, pretože ju ovplyvnil nedávny štrajk scenáristov v Hollywoode, no veríme, že to tvorcovia stihnú. 

Formula 1, Spain, Red Bull
Zdroj: TASR/AP Emilio Morenatti

44. Pussy Island

Napriek tomu, že názov znie, akoby šlo o béčkový pornofilm, bude to psychologický triler o mladej čašníčke žijúcej v Los Angeles, ktorá sa zapletie so záhadným podnikateľom a čoskoro sa ocitne na jeho súkromnom ostrove. 

Pussy Island je očakávaný režijný debut herečky Zoë Kravitz (dcéra speváka Lennyho Kravitza a herečky Lisy Bonetovej). Pamätať si ju môžeš zo seriálov ako Big Little Lies a High Fidelity alebo ako Catwoman z najnovšieho Batmana Matta Reevesa. V jej debute ju však neuvidíš, no zahrajú si v ňom napríklad Christian Slater či Channing Tatum.

Zoë Kravitz.
Zoë Kravitz. Zdroj: Hulu

45. Road House

Remake kultovej akčnej klasiky z 80.rokov, kde sa v hlavnej úlohe predstavil Patrick Swayze. Novinku zasadenú do súčasnosti režíroval Doug Liman (Mr. & Mrs. Smith, American Made). Hlavného hrdinu, bývalého MMA zápasníka, si zahral Jake Gyllenhaal, ktorý si už raz bojovníka zahral v dráme Southpaw. 

Odporúčané
RECENZIA: Smršť je najdesivejší film Petra Bebjaka RECENZIA: Smršť je najdesivejší film Petra Bebjaka 5. apríla 2024, 16:00

V Road House uvidíš aj slávneho MMA zápasníka, dvojnásobného šampióna UFC Conora McGregora. Bude to je jeho herecký debut. Nižšie si môžeš pozrieť jednu scénu z filmu, ktorú natáčali priamo na oficiálnom vážení turnaja UFC 285. 

46. The Gorge

Režisér Sinistera či Doctora Stranga Scott Derrickson do svojej novinky obsadil dve čoraz populárnejšie tváre Anyu Taylor-Joy (The Queen's Gambit, Peaky Blinders, Menu) a Milesa Tellera (Whiplash, Top Gun: Maverick). Zahrajú si po boku už skúsenej Sigourney Weaver (Alien). Tešiť sa môžeš na akčnú romancu s hororovými prvkami o zvláštnej láske dvoch nebezpečných indivíduí. 

Anya Taylor-Joy.
Anya Taylor-Joy. Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff

47. Wolves

Ak sa ti páčili posledné tri diely Spider-Mana, určite už v napätí očakávaš novinku Wolves amerického režiséra, scenáristu a producenta Jona Wattsa. Zahrajú si v nej dvaja ostrieľaní hollywoodski veteráni ovenčení Oscarom – Brad Pitt a George Clooney.

Na filmovom sete sa stretli po pätnástich rokoch (naposledy si ich mohol vidieť vo filme Burn After Reading od bratov Coenovcov). V tomto trileri si zahrajú dvoch konkurentov najatých na tú istú prácu. 

Brad Pitt a George Clooney počas nakrúcania trileru Wolves v Chinatowne v New York City.
Brad Pitt a George Clooney počas nakrúcania trileru Wolves v Chinatowne v New York City. Zdroj: Getty Images/Gotham/GC Images

48. Paddington In Peru

Tretí diel úspešnej série o dobrosrdečnom mackovi Paddingtonovi. Spolu s rodinou Brownovcov pôjde tentoraz navštíviť tetu Lucy, no okolnosti ho zavedú do amazonského dažďového pralesa a do peruánskych hôr, kde zažije ďalšie nezabudnuteľné dobrodružstvá. 

Paddington
Zdroj: StudioCanal

49. In the Blink of an Eye

Dejiny vesmíru a ľudského života vyrozprávané prostredníctvom troch vzájomne prepojených príbehov. Len tento stručný opis zatiaľ ponúkajú tvorcovia k tejto sci-fi dráme. A kto sa posadí na režisérsku stoličku? Andrew Stanton, autor kultových animákov Finding Nemo, Finding Dory a WALL-E.

50. Materialists

Celine Song nakrútila jeden z najlepších filmov minulého roka Past Lives a o niečo podobné sa pokúsi aj so snímkou Materialists. Príbeh bude zasadený opäť do jej obľúbeného New Yorku a pôjde tiež o „vzťahovku“. Tentoraz o toxickému milostnom trojuholníku, ktorý ohrozuje životy všetkých zúčastnených. Nevieme ako ty, ale my sa už nevieme dočkať.  

PRVÚ ČASŤ SI PREČÍTAJ TU (UMIESTNENIE 1 – 25) 

Domov
Zdieľať
Diskusia