Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2022, 12:30
Čas čítania 7:23
Martin Adam Pavlík

Nick Cave: odmietol nomináciu na cenu MTV, chcel zbiť novinára počas rozhovoru a napísal scenár k filmu Gladiátor 2

Nick Cave: odmietol nomináciu na cenu MTV, chcel zbiť novinára počas rozhovoru a napísal scenár k filmu Gladiátor 2
Zdroj: Getty Images/Matt Kent/WireImage
HUDBA HUDBA NICK CAVE ROKENROL
Uložiť Uložené

Austrálsky spevák vystúpi spolu so svojou kapelou The Bad Seeds 7. júla na trenčianskom letisku v rámci festivalu Pohoda.

Málokto má za sebou takú bohatú kariéru plnú vzletov a pádov ako on. Prešiel si peklom, ocitol sa na pokraji smrti, zažil rôzne tragédie, no dnes stojí pevne na nohách – silný ako nikdy predtým.

Jeho koncerty sú nezabudnuteľnými, jedinečnými, hypnotickými, až nadpozemskými zážitkami. Jeho charizma je odzbrojujúca, jeho básnický talent je bezkonkurenčný a jeho spevácky prejav okamžite vyráža dych či vyvoláva zimomriavky po celom tele.

Kedysi bol neriadenou strelou aj divým zvieraťom snažiacim sa spoznať svet v tej najčistejšej podobe. Chcel prebádať tie najšpinavšie a najtemnejšie uličky bez strachu a to sa mu aj podarilo. Poznačilo ho to však nevídaným spôsobom a dnes sa preto od nich radšej drží tak ďaleko, ako sa len dá. Radšej žije pokojný život pokornej, skúsenej, umiernenej rockovej hviezdy. 

Austrálsky spevák Nick Cave.
Austrálsky spevák Nick Cave. Zdroj: David Wolff – Patrick/Redferns via Getty Images

Nick Cave je v hudobnom svete obrovský pojem. Už teraz je bezpochyby legendou a určite nie sme jediní, kto s tými najvyššími očakávaniami doslova prahne po jeho ďalšom koncerte na Slovensku. Ten uvidíme už vo štvrtok 7. júla opäť na trenčianskom letisku v rámci festivalu Pohoda.  

Čakanie na jeho koncert si môžeš skrátiť naším článkom, v ktorom ti priblížime niekoľko zaujímavostí, o ktorých si možno nevedel. Príbehy umelcov, filmárov či hudobníkov sú síce miestami bizarné, no často i nesmierne inšpiratívne a pútavé, preto ti ich pravidelne prinášame. Ak chceš viac podobných článkov, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.



Anketa:
Poznáš tvorbu Nicka Cavea?
Áno
Nie
Áno
70 %
Nie
30 %

1. Moja múza nie je kôň a ja nie som na konských dostihoch

Ako píše Pitchfork, v roku 1996 Nick Cave napísal list MTV so žiadosťou o stiahnutie nominácie na cenu Video Music Awards pre najlepšieho mužského umelca. Išlo o skladbu Where the Wild Roses Grow z albumu Murder Ballads, zaspieval si v nej dueto s Kylie Minogue.

Spevák síce v liste vyjadril vďačnosť za podporu, no argumentoval tým, že nechce s nikým súťažiť. „Môj vzťah s mojou múzou je krehký a cítim, že je mojou povinnosťou chrániť ju pred vplyvmi, ktoré môžu uraziť jej krehkú povahu,“ napísal v liste Cave.

„Moja múza ku mne prichádza s darom piesne a na oplátku sa k nej správam s rešpektom, aký si podľa mňa zaslúži. V tomto prípade to znamená nepodrobiť ju ponižovaniu porovnávaním a súťaživosťou. Moja múza nie je kôň a ja nie som na konských dostihoch,“ dodal.

2. Napísal scenár k pokračovaniu oscarového Gladiátora

Podľa NME herec Russell Crowe oslovil Cava, aby napísal scenár k pokračovaniu historického filmu Gladiátor, ktorý nakrútil v roku 2000 Ridley Scott. Hudobník túto výzvu prijal, avšak ako sa dalo očakávať, pokračovanie poňal svojsky. Až tak, že sa vlastne nikto neodvážil scenár sfilmovať. Ako spevák uviedol, film chcel pomenovať Christ Killer. 

Hlavného hrdinu Maxima mali bohovia vrátiť medzi živých (v prvej časti totiž na konci hlavná postava zomrie). „Hej, Russell, nezomrel si v Gladiátorovi?“ spýtal sa Cave v telefóne Crowa (za Gladiátora získal Oscara), keď ho požiadal, či by nechcel napísať scenár k pokračovaniu. „Áno, ale to nejako vyriešiš,“ odpovedal mu stručne herec.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114929 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Nick Cave zhodnotil svoj scenár ku Gladiátorovi 2 a ako chcel film ukončiť.
  • Čo zažil počas obdobia drogovej závislosti.
  • Kto mu v boji so závislosťou najviac pomohol.
  • Prečo chcel zbiť novinára počas rozhovoru.
  • Aké tragédie ho postihli.
  • Kde si môžeš kúpiť rôzne predmety a oblečenie, ktoré navrhol sám Cave.
  • Ku ktorému očakávanému filmu tohto roka robil Cave hudbu.
  • Čo je na koncertoch Nicka Cava špecifické.
Domov
Zdieľať
Diskusia