Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
1. decembra 2023, 8:20
Čas čítania 0:53
Adéla Ježková

Toto je najhoršia potravina pre tvoj mozog. Čo by si rozhodne nemal jesť?

 Toto je najhoršia potravina pre tvoj mozog. Čo by si rozhodne nemal jesť?
Zdroj: Freepik/na voľné použitie
NEWS ZDRAVÉ STRAVOVANIE
Uložiť Uložené

Jedlo a pitie, ktoré konzumujeme, môže ovplyvniť zdravie a funkciu nášho mozgu.

Dlhodobo sa ukazuje, že ľudia po celom svete prijímajú celkovo viac kalórií z nezdravých zdrojov. Štúdia z roku 2021, publikovaná v odbornom časopise JAMA, dokonca ukázala, že u mládeže do 19 rokov pochádza takmer 70 percent kalórií z ultraspracovaných potravín. Podľa vedcov negatívne ovplyvňujú zdravie mozgu najviac sladké nápoje.

Energetické, kávové alebo ovocné nápoje, malinovky, ľadové čaje, tzv. „športové“ vody a ďalšie. Práve sladené nápoje patria medzi tie najobľúbenejšie na trhu. Sú sladené rôznymi formami cukru – napríklad glukózou, fruktózou, kukuričným sirupom, cukrom alebo melasou.

Obezita, cukrovka aj depresia

Ako uvádza server Psychology Today, tieto tekutiny mozog vyčerpávajú. Ich konzumácia je spojená s rizikom vzniku obezity a cukrovky druhého stupňa, čo následne môže u konzumentov spustiť depresie a úpadok kognitívnych funkcií.


Sladené nápoje zvyšujú aj riziko cievnych ochorení mozgu, ako sú mŕtvice alebo hypertenzia. V dôsledku poškodzovania metabolického zdravia a narušovania mozgového cievneho systému nie je podľa psychológov a psychologičiek divu, že vyššia konzumácia sladeného pitia je spojená aj s vyšším rizikom demencie.

Čo s tým? „Mnoho odborníkov na zdravie rado hovorí ‚všetko s mierou‘. Skutočnosť je však taká, že neexistuje žiadne množstvo sladkého nápoja, ktoré by bolo pre väčšinu ľudí dobré,“ uviedol lekár Austin Perlmutter. Za najlepšie nízkokalorické alternatívy cukru považuje stéviu, alulózu a monkfruit. Dodal však, že najlepšie urobíme, keď naučíme mozog, aby po cukre netúžil a v nápojoch ho nepotreboval.

Domov
Zdieľať
Diskusia