Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. novembra 2023, 7:47
Čas čítania 3:34
Lukáš Čelka

Turisti prezradili, za akými dobrotami a alkoholom cestujú na Slovensko. Toto im chutí najviac

GASTRO GASTROPRIEMYSEL SLOVENSKO SPRÁVY ZO SVETA TURISTI O SLOVENSKU
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Slovensko má cudzincom čo ponúknuť a nemyslíme tým len krásnu prírodu. Naše lokálne gastro špeciality si mnohí z nich zamilovali.

Známy gastro portál TasteAtlas zverejnil zoznam najobľúbenejších slovenských produktov a nápojov. Pre nikoho asi nebude prekvapením, že cudzinci obľubujú najmä naše mliečne výrobky – konkrétnejšie syry. Mnohým však zachutilo aj niečo tvrdšie: tradičná borovička z východu. Skôr než sa však dostaneme k nápojom, pozrime sa na produkty.

Hodnotenie serveru sa zakladá na jednotlivých recenziách jeho používateľov. Administrátori TasteAtlas si dávajú pozor, aby ich rebríčky neskresľovali neobjektívne recenzie botov či „lokálpatriotov“.

15. Stupavské zelé

Kapustnica či iba samotná kapusta s domácou klobáskou. Mňam. Stupavské zelé je viac-menej tradičná slovenská kyslá kapusta vypestovaná v okolí mesta Stupava. Záhoráci majú na ňu tradičnú receptúru a vyrábajú ju bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Pravdepodobne však bude chutiť veľmi podobne ako kyslá kapusta, ktorú pošliapala bosými nohami v sude tvoja stará mama. 

Kyslá kapusta.
Kyslá kapusta. Zdroj: Youtube/@Záhrada

14. Levický slad

Keď sa povie slovenské pivo, všetkým nám napadne Hurbanovo. Ale pozor, medzi cudzincami je vychýrený najmä Levický slad. Ide o svetlý jačmenný slad plzenského typu, ktorý sa získava z certifikovaných odrôd jačmeňa pestovaných v Podunajskej nížine. Levický slad má výraznú sladovú vôňu a pomerne sladkú chuť.


13. Paprika Žitava

Paprika Žitava je prvým produktom zo Slovenska, ktorý získal prestížne označenie kvality CHOP (pozn. red. chránené označenie pôvodu). Svoj názov má podľa údolia rieky Žitavy, pozdĺž ktorého sa tieto papriky prvýkrát pestovali. Ide o mletú sladkú papriku, ktorá sa používa ako korenie pri príprave rôznych slovenských jedál.

Mletá paprika.
Mletá paprika. Zdroj: Youtube/@Zoli Bujna

12. Klenovecký syrec

Klenovecký syrec je polotvrdý syr vyrobený z ovčieho alebo kravského mlieka. Pochádza z hornatej oblasti Gemer-Malohont, kde sa vyrába podľa tradičných receptúr už od roku 1850. Môže byť údený aj neúdený – podľa preferencií labužníka. 

11. Zázrivské vojky

Zázrivské vojky sú parený syr, ktorý môže byť údený alebo neúdený. Vyrába sa z kravského mlieka v oblasti Zázrivej. Syrové motúziky môžu mať dĺžku od 10 do 70 centimetrov a vyrábajú sa tradičným výrobným procesom parenia hrudkového syra v horúcej vode a ručným ťahaním za pomoci dvoch valcov s drážkami otáčajúcimi sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky.

Syr
Zdroj: Youtube/Great Big Ideas


10. Tekovský salámový syr

Slovenská klasika, ktorú milujú nielen Slováci. Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z plnotučného kravského mlieka. Už z názvu je jasné, že pochádza z tekovského regiónu. Opäť ide o syr, ktorý sa môže podávať ako údený, tak aj neúdený. Známy je nielen pre svoju chuť, ale aj valcovitý tvar podobný saláme.

9. Ovčí salašnícky údený syr

V tomto prípade ide o údený mäkký syr ručne vyrábaný z ovčieho mlieka. Táto pochúťka zo salaša môže mať síce rôzne tvary, ale najčastejšie ide o jednoduchú hrudu. Syr sa údi na tvrdom dreve.

Tradičný syrový korbáčik, parenica a srdiečko.
Tradičný syrový korbáčik, parenica a srdiečko. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar

8. Ovčí hrudkový syr salašnícky

Opäť ide o syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý je ručne tvarovaný do hrudky vážiacej až 5 kilogramov. Syr je bielej až bledožltej farby s jemnou, mierne kyslou chuťou charakteristickou pre výrobky z ovčieho mlieka. Kombinovať sa môže s hruškami, čerstvým pečivom či sladkými vínami.

7. Liptovská saláma

Keksíky zo Serede, saláma z Dubnice nad Váhom. Unikátnu receptúru Liptovskej salámy objavili v mäsokombináte ešte v 70. rokoch. Vyrába sa z hovädzieho a bravčového mäsa, do ktorého sa pridávajú rôzne korenia, ako napríklad čierne korenie, muškátový oriešok, ale aj zázvor a cesnak. Po naplnení do črievka sa zaúdi a degustuje.

6. Oškvarky

Áno, aj tvoje obľúbené oškvarky, ľudovo známe aj ako škvarky, sú tradičný slovenský produkt. Hoci by sme radi opísali, aké sú skvelé a ako sa vyrábajú, žiadnemu Slovákovi ich asi netreba predstavovať. Každý vie, že ide o bravčové sadlo – prerastenú slaninu nakrájanú na kocky a osmaženú vo vlastnom tuku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: syrex.sk, Google Mapy


5. Zázrivský korbáčik

Zázrivský korbáčik je parený niťový syr vyrobený z kravského mlieka. Môže byť údený alebo neúdený a podáva sa v takzvaných korbáčikoch. V oblasti Zázrivej na Slovensku sa tento syr vyrába už od druhej polovice 19. storočia, keď bol jediným zdrojom príjmov miestnych roľníkov.

4. Oravský korbáčik

Oravský korbáčik je veľmi podobný Zázrivskému korbáčiku. Rovnako je vyrobený z kravského mlieka a môže sa podávať aj údený, aj neúdený. Ako už vyplýva z jeho názvu – pochádza z Oravy, kde ho miestni syrári vyrábali už v druhej polovici 19. storočia.

Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex.
Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar


3. Slovenská parenica

Slovenská parenica je mäkký parený syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý žiadnemu Slovákovi netreba predstavovať. Možno stojí pri nej za zmienku len fakt, že sa pôvodne vyrábala v okolí Zvolena a Brezna začiatkom 19 storočia, odkiaľ sa rozšírila do všetkých kútov Slovenska. 

Oštiepok.
Oštiepok. Zdroj: Wikipedia Commons/@Maciarka

2. Slovenský oštiepok

Slovenský oštiepok môže byť vyrobený z ovčieho aj z kravského mlieka, ale dokonca i z oboch naraz. Môže byť dusený, parený, údený a vyrábať ho môžu v priemyselnej výrobe aj na salaši. Jeho výzor ani chuť netreba nikomu predstavovať. Poznajú ju Slováci aj cudzinci a všetci ju milujú.


1. Slovenská bryndza

Sme vo finále! Podľa cudzincov je najchutnejším slovenským produktom bryndza. Nezameniteľná chuť a vôňa rýdzo slovenského produktu je niečo, čo im nikde inde neponúknu. Keď im k tomu naservírujeme halušky i pirohy, zaručene ani nebudú chcieť odísť.

bryndzové halušky
Zdroj: Flickr/Alpha

Cudzinci u nás nielen radi jedia, ale aj pijú

Dobré slovenské jedlá treba aj zapiť. A keď si ako turista na salaši, tak čím iným než žinčicou? Možno by si to netipoval, ale presne tento nápoj je z nášho „slovenského menu“ pre cudzincov úplne najobľúbenejší.

žinčica
Zdroj: Youtube/Jozef Kassai


Radi si však u nás dajú aj niečo tvrdšie. Ako druhý obľúbený slovenský nápoj totiž označili našu tradičnú Spišskú borovičku. Keď teda k tebe nabudúce príde návšteva z cudziny, už budeš vedieť, že jej máš ponúknuť bryndzu a k tomu destilát s príchuťou borievky.

Domov
Zdieľať
Diskusia