Slovensko má cudzincom čo ponúknuť a nemyslíme tým len krásnu prírodu. Naše lokálne gastro špeciality si mnohí z nich zamilovali.
Známy gastro portál TasteAtlas zverejnil zoznam najobľúbenejších slovenských produktov a nápojov. Pre nikoho asi nebude prekvapením, že cudzinci obľubujú najmä naše mliečne výrobky – konkrétnejšie syry. Mnohým však zachutilo aj niečo tvrdšie: tradičná borovička z východu. Skôr než sa však dostaneme k nápojom, pozrime sa na produkty.
15. Stupavské zelé
Kapustnica či iba samotná kapusta s domácou klobáskou. Mňam. Stupavské zelé je viac-menej tradičná slovenská kyslá kapusta vypestovaná v okolí mesta Stupava. Záhoráci majú na ňu tradičnú receptúru a vyrábajú ju bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Pravdepodobne však bude chutiť veľmi podobne ako kyslá kapusta, ktorú pošliapala bosými nohami v sude tvoja stará mama.
14. Levický slad
Keď sa povie slovenské pivo, všetkým nám napadne Hurbanovo. Ale pozor, medzi cudzincami je vychýrený najmä Levický slad. Ide o svetlý jačmenný slad plzenského typu, ktorý sa získava z certifikovaných odrôd jačmeňa pestovaných v Podunajskej nížine. Levický slad má výraznú sladovú vôňu a pomerne sladkú chuť.