13. Paprika Žitava
Paprika Žitava je prvým produktom zo Slovenska, ktorý získal prestížne označenie kvality CHOP (pozn. red. chránené označenie pôvodu). Svoj názov má podľa údolia rieky Žitavy, pozdĺž ktorého sa tieto papriky prvýkrát pestovali. Ide o mletú sladkú papriku, ktorá sa používa ako korenie pri príprave rôznych slovenských jedál.
12. Klenovecký syrec
Klenovecký syrec je polotvrdý syr vyrobený z ovčieho alebo kravského mlieka. Pochádza z hornatej oblasti Gemer-Malohont, kde sa vyrába podľa tradičných receptúr už od roku 1850. Môže byť údený aj neúdený – podľa preferencií labužníka.
11. Zázrivské vojky
Zázrivské vojky sú parený syr, ktorý môže byť údený alebo neúdený. Vyrába sa z kravského mlieka v oblasti Zázrivej. Syrové motúziky môžu mať dĺžku od 10 do 70 centimetrov a vyrábajú sa tradičným výrobným procesom parenia hrudkového syra v horúcej vode a ručným ťahaním za pomoci dvoch valcov s drážkami otáčajúcimi sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky.