Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Čítaš článok:
Turisti prezradili, za akými dobrotami a alkoholom cestujú na Slovensko. Toto im chutí najviac
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo


13. Paprika Žitava

Paprika Žitava je prvým produktom zo Slovenska, ktorý získal prestížne označenie kvality CHOP (pozn. red. chránené označenie pôvodu). Svoj názov má podľa údolia rieky Žitavy, pozdĺž ktorého sa tieto papriky prvýkrát pestovali. Ide o mletú sladkú papriku, ktorá sa používa ako korenie pri príprave rôznych slovenských jedál.

Mletá paprika.
Mletá paprika. Zdroj: Youtube/@Zoli Bujna

12. Klenovecký syrec

Klenovecký syrec je polotvrdý syr vyrobený z ovčieho alebo kravského mlieka. Pochádza z hornatej oblasti Gemer-Malohont, kde sa vyrába podľa tradičných receptúr už od roku 1850. Môže byť údený aj neúdený – podľa preferencií labužníka. 

11. Zázrivské vojky

Zázrivské vojky sú parený syr, ktorý môže byť údený alebo neúdený. Vyrába sa z kravského mlieka v oblasti Zázrivej. Syrové motúziky môžu mať dĺžku od 10 do 70 centimetrov a vyrábajú sa tradičným výrobným procesom parenia hrudkového syra v horúcej vode a ručným ťahaním za pomoci dvoch valcov s drážkami otáčajúcimi sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky.

Syr
Zdroj: Youtube/Great Big Ideas
Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 z 5
Domov
Zdieľať
Diskusia