10. Tekovský salámový syr
Slovenská klasika, ktorú milujú nielen Slováci. Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z plnotučného kravského mlieka. Už z názvu je jasné, že pochádza z tekovského regiónu. Opäť ide o syr, ktorý sa môže podávať ako údený, tak aj neúdený. Známy je nielen pre svoju chuť, ale aj valcovitý tvar podobný saláme.
9. Ovčí salašnícky údený syr
V tomto prípade ide o údený mäkký syr ručne vyrábaný z ovčieho mlieka. Táto pochúťka zo salaša môže mať síce rôzne tvary, ale najčastejšie ide o jednoduchú hrudu. Syr sa údi na tvrdom dreve.
![Tradičný syrový korbáčik, parenica a srdiečko.](https://refstatic.sk/article/14f37a73e6cec6fbb965.jpg?is=1200x2000&s=f99fca7e28d6c1cccca76f85534a380ba3de9cd850bd3770370cfb257acb0801)
8. Ovčí hrudkový syr salašnícky
Opäť ide o syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý je ručne tvarovaný do hrudky vážiacej až 5 kilogramov. Syr je bielej až bledožltej farby s jemnou, mierne kyslou chuťou charakteristickou pre výrobky z ovčieho mlieka. Kombinovať sa môže s hruškami, čerstvým pečivom či sladkými vínami.