Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Čítaš článok:
Turisti prezradili, za akými dobrotami a alkoholom cestujú na Slovensko. Toto im chutí najviac
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

7. Liptovská saláma

Keksíky zo Serede, saláma z Dubnice nad Váhom. Unikátnu receptúru Liptovskej salámy objavili v mäsokombináte ešte v 70. rokoch. Vyrába sa z hovädzieho a bravčového mäsa, do ktorého sa pridávajú rôzne korenia, ako napríklad čierne korenie, muškátový oriešok, ale aj zázvor a cesnak. Po naplnení do črievka sa zaúdi a degustuje.

6. Oškvarky

Áno, aj tvoje obľúbené oškvarky, ľudovo známe aj ako škvarky, sú tradičný slovenský produkt. Hoci by sme radi opísali, aké sú skvelé a ako sa vyrábajú, žiadnemu Slovákovi ich asi netreba predstavovať. Každý vie, že ide o bravčové sadlo – prerastenú slaninu nakrájanú na kocky a osmaženú vo vlastnom tuku.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: syrex.sk, Google Mapy


5. Zázrivský korbáčik

Zázrivský korbáčik je parený niťový syr vyrobený z kravského mlieka. Môže byť údený alebo neúdený a podáva sa v takzvaných korbáčikoch. V oblasti Zázrivej na Slovensku sa tento syr vyrába už od druhej polovice 19. storočia, keď bol jediným zdrojom príjmov miestnych roľníkov.

4. Oravský korbáčik

Oravský korbáčik je veľmi podobný Zázrivskému korbáčiku. Rovnako je vyrobený z kravského mlieka a môže sa podávať aj údený, aj neúdený. Ako už vyplýva z jeho názvu – pochádza z Oravy, kde ho miestni syrári vyrábali už v druhej polovici 19. storočia.

Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex.
Čerstvo zapletené korbáčiky v mliekarni Syrex. Zdroj: Refresher/Jaroslav Mäsiar
Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 4 z 5
Domov
Zdieľať
Diskusia