7. Liptovská saláma
Keksíky zo Serede, saláma z Dubnice nad Váhom. Unikátnu receptúru Liptovskej salámy objavili v mäsokombináte ešte v 70. rokoch. Vyrába sa z hovädzieho a bravčového mäsa, do ktorého sa pridávajú rôzne korenia, ako napríklad čierne korenie, muškátový oriešok, ale aj zázvor a cesnak. Po naplnení do črievka sa zaúdi a degustuje.
6. Oškvarky
Áno, aj tvoje obľúbené oškvarky, ľudovo známe aj ako škvarky, sú tradičný slovenský produkt. Hoci by sme radi opísali, aké sú skvelé a ako sa vyrábajú, žiadnemu Slovákovi ich asi netreba predstavovať. Každý vie, že ide o bravčové sadlo – prerastenú slaninu nakrájanú na kocky a osmaženú vo vlastnom tuku.
5. Zázrivský korbáčik
Zázrivský korbáčik je parený niťový syr vyrobený z kravského mlieka. Môže byť údený alebo neúdený a podáva sa v takzvaných korbáčikoch. V oblasti Zázrivej na Slovensku sa tento syr vyrába už od druhej polovice 19. storočia, keď bol jediným zdrojom príjmov miestnych roľníkov.
4. Oravský korbáčik
Oravský korbáčik je veľmi podobný Zázrivskému korbáčiku. Rovnako je vyrobený z kravského mlieka a môže sa podávať aj údený, aj neúdený. Ako už vyplýva z jeho názvu – pochádza z Oravy, kde ho miestni syrári vyrábali už v druhej polovici 19. storočia.