3. Slovenská parenica
Slovenská parenica je mäkký parený syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý žiadnemu Slovákovi netreba predstavovať. Možno stojí pri nej za zmienku len fakt, že sa pôvodne vyrábala v okolí Zvolena a Brezna začiatkom 19 storočia, odkiaľ sa rozšírila do všetkých kútov Slovenska.
2. Slovenský oštiepok
Slovenský oštiepok môže byť vyrobený z ovčieho aj z kravského mlieka, ale dokonca i z oboch naraz. Môže byť dusený, parený, údený a vyrábať ho môžu v priemyselnej výrobe aj na salaši. Jeho výzor ani chuť netreba nikomu predstavovať. Poznajú ju Slováci aj cudzinci a všetci ju milujú.
1. Slovenská bryndza
Sme vo finále! Podľa cudzincov je najchutnejším slovenským produktom bryndza. Nezameniteľná chuť a vôňa rýdzo slovenského produktu je niečo, čo im nikde inde neponúknu. Keď im k tomu naservírujeme halušky i pirohy, zaručene ani nebudú chcieť odísť.
Cudzinci u nás nielen radi jedia, ale aj pijú
Dobré slovenské jedlá treba aj zapiť. A keď si ako turista na salaši, tak čím iným než žinčicou? Možno by si to netipoval, ale presne tento nápoj je z nášho „slovenského menu“ pre cudzincov úplne najobľúbenejší.
Radi si však u nás dajú aj niečo tvrdšie. Ako druhý obľúbený slovenský nápoj totiž označili našu tradičnú Spišskú borovičku. Keď teda k tebe nabudúce príde návšteva z cudziny, už budeš vedieť, že jej máš ponúknuť bryndzu a k tomu destilát s príchuťou borievky.