Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Kaufland.
2. novembra 2023, 9:00
Čas čítania 2:26
Sponzorovaný obsah

Ako je na tom tvoja imunita na jeseň? Toto ti radí odborníčka na výživu

Ako je na tom tvoja imunita na jeseň? Toto ti radí odborníčka na výživu
Zdroj: Kaufland
ZDRAVIE KAUFLAND OBCHODY ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Chceš jesť o niečo zdravšie? Stačí urobiť pár zmien v jedálničku, aby bolo tvojmu telu dopriate viac vitamínov a získalo dostatok energie na celý deň.

V prvom rade zabudni na diéty, zákazy a hladovanie. O tom vyvážená životospráva naozaj nie je. Tvoje telo nemá rado extrémy, najlepšie preto urobíš, ak sa zameriaš na malé úpravy. Napríklad na tanier si pridáš viac ovocia a zeleniny. Dopraješ si krátku prechádzku na čerstvom vzduchu. Alebo dnes pôjdeš spať pred polnocou. Neznie to vôbec zložito, však?

„S príchodom sychravých jesenných dní sa zvyšuje riziko ochorenia na chrípku či nádchu. Obranyschopnosť organizmu si však môžeme podporiť aj pestrou a vyváženou výživou. Bohatým obsahom ochranných látok sa vyznačuje najmä ovocie a zelenina. Preto by mali byť súčasťou takmer každého denného pokrmu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu doc. MUDr. Katarína Babinská, PhD., MSc.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť minimálne 400 g čerstvého ovocia a zeleniny za deň, ideálne v piatich menších dávkach. Zo štatistík vieme, že takmer polovica slovenských dospelých denne prijme menej ako jeden kus. Nečudujme sa, že nám chýba vláknina a vitamíny.

Tip: Vieš, že v Kauflande kúpiš počas celého roka viac ako 320 druhov ovocia a zeleniny vrátane takých „vychytávok“, ako sú extra sladké rajčiny Adorion a jabĺčka zo slovenských fariem?

Konzumácia ovocia a zeleniny preukázateľne znižuje pravdepodobnosť vzniku obezity, srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a rôznych druhov rakoviny, píše WHO. Začni ich pridávať ku každému jedlu, v surovom alebo vo varenom stave a stav na pestrosť. Výborným tipom na sychravé jesenné dni sú zeleninové nátierky či ovocné smoothie.

Kaufland
Zdroj: Kaufland

Tipy na vyvážené stravovanie

Mlieko a mliečne výrobky obsahujú dôležité živiny ako bielkoviny, vápnik, ďalšie minerály a stopové prvky. Nízky príjem vápnika spojený s nízkou hladinou vitamínu D v krvi súvisí s nižšou minerálnou hustotou kostí. Nedostatok bielkovín zase môže stáť za oslabením organizmu.

Pozor – niektoré syry, smotana, maslo či šľahačka môžu mať vyšší obsah tuku, tie jedz radšej s mierou. Mliečne výrobky s nižším obsahom tuku a bez pridaného cukru si, naopak, dopraj čo najčastejšie.

Kaufland
Zdroj: Kaufland

Ak sa doteraz vyhýbaš chlebu, nerob to. Stav na kvalitu a preferuj celozrnné pečivo, chlieb, cestoviny a ryžu. Vedel si, že konzumácia potravy na rastlinnej báze s vysokým obsahom vlákniny súvisí s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva? Podľa NPZ si Slováci už niekoľko rokov držia popredné miesta vo výskyte tohto ochorenia v rámci celého sveta.

Do zdravej výživy patria aj tuky, no nie je jedno aké. Vyberaj si kvalitné rastlinné, ako je olivový alebo repkový olej, a primerane konzumuj aj orechy a semená. Netreba veľa, denná dávka pre ženu je napríklad sedem kusov mandlí, pre muža okolo jedenásť. Nezabúdaj však na skryté tuky v údeninách, sladkostiach, omáčkach a hotových jedlách. Tie by sa na tvojom tanieri mali objavovať iba výnimočne.

Vyberaj si miesto, kde nakupuješ

Najlepšie také, kde sa neustále rozširuje sortiment čerstvých a kvalitných potravín, ako aj ponuky výrobkov z ekologického poľnohospodárstva či rastlinného pôvodu. Uprednostňuje kvalitu pred kvantitou, a to aj pri spolupráci s dodávateľmi mäsa a mliečnych výrobkov. Podporuje slovenských výrobcov a myslí aj na malých regionálnych dodávateľov, ktorí svoje pochúťky prinášajú z rôznych kútov Slovenska. Ako napríklad v Kauflande.

Prostredníctvom vlastnej iniciatívy Kaufland za zdravú výživu reťazec motivuje svojich zákazníkov k pestrejšiemu a vyváženejšiemu stravovaniu, okrem iného aj receptami v online kuchárke.

Aj toto sa oplatí vyskúšať:

  • Var si doma čo najčastejšie a zo základných plnohodnotných surovín. Vďaka tomu sa ti na tanier podarí dostať viac ovocia a zeleniny, ale aj strukovín, na ktoré Slováci zvyknú zabúdať.
  • Uprednostňuj sezónne a lokálne produkty, podporíš tak domácich výrobcov a zároveň ochrániš životné prostredie.
  • Dobrým tipom sú potraviny s označením bio, pochádzajúce z ekologického poľnohospodárstva. Za výhodnú cenu ich nájdeš v Kauflande pod značkou K-Bio.
  • Nájdi si na jedlo čas a zjedz ho v pokoji, podporí to tvoje trávenie. Uži si ho s chuťou a mierou, to najlepšie a najkvalitnejšie, čo máš poruke.
Domov
Zdieľať
Diskusia