Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. januára 2014, 7:59
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Fantastická Zlodejka kníh!

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Do slovenských kín prichádza filmová adaptácia svetového knižného bestselleru Zlodejka kníh, z ktorej sa po svete predalo osem miliónov kusov a aj prvý náklad na Slovensku bol rýchlo fuč.

Do slovenských kín prichádza filmová adaptácia svetového knižného bestselleru Zlodejka kníh, z ktorej sa po svete predalo osem miliónov kusov a aj prvý náklad na Slovensku bol rýchlo fuč. Zároveň s filmom vychádza aj druhé vydanie knihy s filmovou obálkou a ak ste ho nebodaj nečítali, prišli ste o veľa!

Fantastická Zlodejka kníh!

Je len málo kníh, ktoré dokážu osloviť toľko čitateľov, vzbudiť také emócie, rozplakať i naplniť úžasnou energiou ako Zlodejka kníh. A je málo autorov, ktorí sa v necelých štyridsiatich rokoch môžu pochváliť, že predali vyše osem miliónov kníh. Markus Zusak patrí medzi nich. Jeho hit Zlodejka kníh sa udržal v rebríčku bestsellerov New York Times takmer sedem rokov (neuveriteľné obdobie), preložili ho do vyše tridsiatich jazykov vrátane slovenčiny.

Fantastická Zlodejka kníh!

Hlavná hrdinka 9-ročná Liesel prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.

Fantastická Zlodejka kníh!

Na všetko však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom „tam vonku“, kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom „vnútri“, v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.

Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu mladej Liesel, má čoraz viac práce...

Fantastická Zlodejka kníh!

Markus Zusak napísal strhujúci príbeh o 9-ročnom dievčati, o ktorom Smrť rozpráva ako zdanlivo nezúčastnený divák, ale postupne prichádzate na to, že aj Smrť má naozaj srdce... Hoci Zusak píše o krutých časoch, smrti, zabíjaní, Zlodejka kníh nie je kniha skľučujúca, či depresívna. Naopak.

Fantastická Zlodejka kníh!
Domov
Zdieľať
Diskusia