Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2023, 10:03
Čas čítania 0:43
Tímea Krauszová

VIDEO: Na tejto výstave sa návštevníci musia prepchať pomedzi nahé telá modela a modelky

KULTÚRA UMENIE VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Výstava neprekvapuje len pri vstupe, viaceré performance a inštalácie zahŕňajú nahé telá v rôznych pozíciách.

Návštevníci výstavy v londýnskej Kráľovskej akadémii sa musia pri vstupe prepchať pomedzi nahých ľudí. Podľa Telegraphu je nezvyčajná inštalácia súčasťou výstavy srbskej umelky Mariny Abramović. Táto performance nazývaná Imponderabilia (v preklade zhruba „veci, ktoré nie je možné presne zmerať alebo určiť“) podľa akadémie núti ľudí do konfrontácie s nahotou, rodom, so sexualitou a s túžbou. 

Nezvyčajné dielo prvýkrát predstavili v roku 1977 Abramović a jej vtedajší partner Ulay. Dvojica stála blízko pri sebe vo dverách a nútila návštevníkov, aby prešli pomedzi nich.

Aktuálna výstava obsahuje momenty z 50-ročnej kariéry umelkyne a zahŕňa sochy, videá, inštalácie aj performance. Niektoré jej diela sú vystavené prostredníctvom archívnych záberov, zatiaľ čo iné predstaví už nová generácia performerov, vyškolených priamo Abramović.

K dispozícii sú aj lekár, psychológ a výživový poradca, ktorí dbajú na bezpečnosť a psychickú pohodu návštevníkov, a aj všetci performeri majú sprievod, aby neboli v nahých a zraniteľných pozíciách sami. „Toto sú všetko veci, ktoré som ja nemala,“ povedala autorka vystavených diel Abramović pre Observer.

V galérii je aj ďalší vstup pre ľudí, ktorým nie je pohodlné obtrieť sa o nahú modelku a modela.

Domov
Zdieľať
Diskusia