Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Víno Matyšák.
22. septembra 2023, 13:30
Čas čítania 2:38
Sponzorovaný obsah

SEZÓNA BURČIAKOV: Odborník vysvetľuje, prečo ti môže doma vybuchnúť a ako zistíš, že piješ naozaj kvalitu

SEZÓNA BURČIAKOV: Odborník vysvetľuje, prečo ti môže doma vybuchnúť a ako zistíš, že piješ naozaj kvalitu
Zdroj: Víno Matyšák
GASTRO ALKOHOL VÍNO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Burčiaková sezóna je v plnom prúde.

Obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré pochádzajú z hrozna aj z kvasiniek. Aj preto býva burčiak považovaný za vitamínovú bombu, ktorá ťa počas začínajúcej jesene poriadne nakopne. 

V maximálnej odporúčanej dennej dávke, ktorá je 2-3 dcl, svojmu telu dodáš železo, zinok či tiamín. Burčiak má priaznivé účinky na trávenie, vďaka vysokému obsahu minerálov podporuje aj správnu činnosť nervovej a srdcovo-cievnej sústavy. 

„Obsahuje prírodný cukor, prírodné kyseliny, flavonoidy, karotenoidy, vitamíny. Takže osvieži a vďaka obsahu hroznového cukru zároveň dodá energiu,“ opisuje someliér Erik Dorušinec z vinárstva Matyšák.

Odborník dodáva, že takéto zdravotné benefity treba hľadať v čo najkvalitnejšom nápoji. Ako ho nájsť? „Kvalitu rozoznáme vôňou a chuťou. Vôňa by mala byť ovocná, často aromatická (v závislosti od odrody), s typickým kvasinkovým vnemom. Mala by byť čistá a príjemná s vyváženým pomerom cukru, kyselín a alkoholu,“ vysvetľuje Erik Dorušinec.

burčiak, hrozno, vinica, zber hrozna
Zdroj: Víno Matyšák

To, či ide o kvalitný burčiak, ti prezradí nielen jeho vôňa, ale aj farba. Kvalitný burčiak by mal mať prirodzené zakalenie a zelenkavý alebo žltý odtieň. „Ak by bol burčiak sfarbený dohneda, je to varovný signál, že niečo nie je v poriadku,“ upozorňuje Erik Dorušinec.

Vo vinárstve Matyšák vyrábajú burčiak z prvých odrôd, ako sú Irsai Oliver, Müller Thurgau alebo Muškát moravský. Takýto nápoj má mliečnožltú farbu a v sladkokyslej chuti dominujú muškátové tóny. Ucítiš v ňom aj hrozno, kvasinky a jemnú štipľavosť alkoholu. Burčiak z Muškátu moravského môže mať ovocnejšiu chuť a vo farbe zelenkastý odtieň.

Burčiak je plný života pracujúcich kvasiniek, ktoré premieňajú cukor na alkohol a oxid uhličitý. Čím teplejšie bude, tým rýchlejšie bude kvasiť. 

Na kvalitu nápoja vplýva aj jeho čerstvosť, ktorá je časovo obmedzená, pretože vplyvom kvasiniek neustále pracuje. Ak dostaneš chuť na vynikajúci čerstvý burčiak, zamier do Matyšák Shopu alebo vinotéky, kde nájdeš tzv. burčiakomat. Automat, v ktorom sa burčiak udržiava dlhšie stabilný, čerstvý a v správnej kvalite a chuti. V 450-litrovej nádobe sa simulujú podmienky vinárskej pivnice, kde pod chladením prebieha riadená fermentácia.

V špeciálnych nádobách sa burčiak udržiava dlhšie stabilný, čerstvý a v správnej kvalite a chuti.
V špeciálnych nádobách sa burčiak udržiava dlhšie stabilný, čerstvý a v správnej kvalite a chuti. Zdroj: Víno Matyšák

Keď si burčiak kúpiš, s jeho konzumáciou príliš dlho neváhaj. V chladničke totiž vydrží zhruba jeden deň. Fľašu s burčiakom nikdy nezatváraj napevno. „Ak ho necháme pracovať v uzavretej nádobe, vzniknú v ňom bublinky a tlak, ktorý môže nádobu roztrhnúť,“ upozorňuje someliér z pezinského vinárstva. Fľašu nenechávaj ani na slnku či inom teplom mieste. Teplo totiž podporuje kvasenie, počas ktorého dochádza k produkcii oxidu uhličitého, takže natlakovaná fľaška by mohla ľahko vybuchnúť.

objav všetky Matyšák Shopy a vinotéky

Kedy je burčiak najlepší?

Burčiak sa vyrába z odkaleného muštu, ktorý sa získava sedimentáciou. Tým sa odstráni prach, hlina či nežiaduce vône. Ak si chceš vychutnať naozaj dobrý burčiak s vyváženou chuťou, musíš trafiť správny moment kvasenia. „Burčiak je čiastočne prekvasený hroznový mušt. Najchutnejší je približne v polovici cesty v premene na víno. Vtedy obsahuje približne 5 až 7 % alkoholu,“ vysvetľuje someliér.

Kvalitu spoznáme podľa vône a chuti. Vôňa by mala byť ovocná, často aromatická, s typickým kvasinkovým vnemom.

Ak by si si mušt nalial príliš skoro, ucítil by si len sladkú šťavu bez alkoholu. Ak by mušt, naopak, príliš dlho kvasil, namiesto burčiaku by si ochutnal rampáš, kyslý nápoj, z ktorého vzniká mladé víno. Pravý burčiak nie je ani príliš sladký, ani príliš kyslý.

burčiak, burčák
Zdroj: Víno Matyšák

To, ako dlho trvá výroba burčiaku, závisí najmä od teploty, pri ktorej mušt kvasí. „Môžu to byť hodiny, ale aj dni. V našom vinárstve využívame riadené kvasenie, kde kvasenie spomalíme, a tým dosiahneme poctivú chuť a požadovaný alkohol,“ opisuje Erik Dorušinec proces kvalitnej výroby.

Burčiak je najchutnejší vychladený priamo z chladničky. „Najlepšie si ho vychutnáme z pohára na biele víno. Ale nie je to nápoj taký honosný ako poctivé víno a vychutnať si ho môžeme aj v pohárikoch bez stopky,“ radí someliér.

Ani s kvalitným a chutným burčiakom to však netreba preháňať. Inak sa môže stať, že preženie teba. „Ak je burčiak odkalený a neobsahuje žiadne škodlivé látky, je skvelým sezónnym nápojom. Treba však myslieť na to, že je to známa potravina, po ktorej človek častejšie navštevuje toaletu,“ uzatvára someliér. Nezabúdaj, že burčiaková sezóna trvá len od 15. augusta do 31. decembra. 

Domov
Zdieľať
Diskusia