Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 6:38
Ema Stanovská

Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž)

Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Príroda je dokonale čistá, v horách nestretneš živú dušu a na horských chatách servírujú tie najlepšie jablkové štrúdle. Vitaj v Tirolsku.

Zažiť skutočné Alpy nemusí byť ani drahé, ani logisticky náročné. Stačí v Bratislave naskočiť na vlak a do šiestich hodín už môžeš zdolávať tie najkrajšie horské štíty. Túto možnosť ponúka Innsbruck, mesto v spolkovej krajine Tirolsko a piate najväčšie rakúske mesto. Vedie tam vlakové spojenie z Bratislavy s jedným rýchlym prestupom vo Viedni.

Ja som v tomto meste strávila predĺžený víkend, ale ak si športovec telom aj dušou, určite sa ti oplatí ostať dlhšie. Innsbruck je totiž obklopený horským masívom, ktorý zrejme nie je možné preskúmať ani za celý život. Keďže alpské mesto vyhľadávajú najmä lyžiari v zimných mesiacoch, v lete sú hory pomerne prázdne. Prírodu si tak môžeš vychutnať v plnej osamelej kráse.

Na vrchol majestátnej hory Hafelekarspitze ťa len za niekoľko minút vyvezie priamo z centra obrovská lanovka.
Na vrchol majestátnej hory Hafelekarspitze ťa len za niekoľko minút vyvezie priamo z centra obrovská lanovka. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Či už si chceš hory užiť sám so sebou, s partnerom alebo rodinou, mám pre teba tie najlepšie tipy na dobrodružnú tirolskú dovolenku, ktorá nezruinuje ani tvoj bankový účet.

Rakúske vlaky sú značne drahšie ako tie naše. Určite si kúp lístky tam aj späť s dostatočným predstihom. Môže sa stať, že deň pred odchodom už nenájdeš zvýhodnené lístky a budeš si musieť priplatiť desiatky eur.

V Refresheri ti pravidelne prinášame cestovateľské reportáže z celého sveta. Inšpiruj sa ďalšími príbehmi, tipmi a trikmi v kategórii Cestovanie. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu, čím získaš prístup ku všetkým článkom.

Penzión vedľa alpskej zoo

Innsbruck sa nachádza v údolí medzi severným a južným horským pásmom. Obe strany ťa uchvátia dokonale čistou prírodou, lahodne čerstvým vzduchom a priezračnými vodnými prameňmi.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Súčasťou majestátneho pohoria Nordkette na severe je najvyšší bod mesta Hafelekarspitze, ktorý sa nachádza vo výške 2 334 metrov nad morom. Ak sa ti tento strmák šliapať nechce, za niekoľko minút ťa až na vrchol odvezie lanovka priamo z centra. Neboj sa, na vrchole je príležitostí na turistiku dosť. Hory na juhu ti zas pripomenú talianske Dolomity a nájdeš tam množstvo krásnych horských chát a jazier.

Ja som sa ubytovala na severe v pokojnom, tichom penzióne na kopci s názvom Gasthof Ölberg, pretože spĺňal moje dve hlavné požiadavky – je budget-friendly a nachádza sa čo najbližšie turistických tras. Za tri noci v jednolôžkovej izbe so spoločnou toaletou na chodbe a s raňajkami som zaplatila 198 eur, čo je vzhľadom na lokalitu skvelá cena.

Innsbruck ponúka turistom až do 31. októbra „welcome card“, vďaka ktorej môžeš mať mestskú hromadnú dopravu počas celého pobytu úplne zadarmo. To je skvelé, keďže jedna jazda autobusom/električkou ťa tu normálne vyjde 2,80 eura.

Karta ponúka aj štedré zľavy na najznámejšie atrakcie, lanovky, túry so sprievodcom či požičovne bicyklov. Stačí sa ubytovať v jednom z partnerských zariadení, medzi ktorými nájdeš aj cenovo dostupné hotely a penzióny. Kartu dostaneš po check-ine v hoteli.

Izby majú veľké balkóny s panoramatickým výhľadom na mesto a hory, každé ráno a večer tak môžeš sledovať oblohu sfarbujúcu sa do ohnivých farieb. Lesy a hory máš doslova „za domom“ a do centra sa pešo dostaneš za 20 minút cez peknú vilovú štvrť alebo autobusom za 8 minút.

Ak navštíviš Innsbruck s cieľom chodiť na túry, určite si vyber jeden z penziónov na severnom svahu, čo najvyššie k horám.
Ak navštíviš Innsbruck s cieľom chodiť na túry, určite si vyber jeden z penziónov na severnom svahu, čo najvyššie k horám. Zdroj: Refresher/Ema Stanovská

Na raňajkách, za ktoré si nemusíš priplácať, boli vždy rôzne druhy čerstvého teplého pečiva, vianočka, rôzne variácie nadýchanej bublaniny aj plátky slávneho tirolského „specku“. Hotelová reštaurácia, z ktorej je tiež krásny výhľad, ponúka jedlá tirolskej a medzinárodnej kuchyne. Veľa surovín, ktoré sa používajú na prípravu jedál, pochádza priamo z hotelovej farmy.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144795 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kam sa vybrať na túru a na čo by si si mal dať určite pozor.
  • Ako môžeš v Innsbrucku ešte viac ušetriť.
  • Kde nájdeš najlepšie miesta na lezenie a ferraty, či už si začiatočník, alebo pokročilý.
  • V čom je miesta zoo jedinečná.
  • V ktorej horskej chate ti dajú tú najlepšiu jablkovú štrúdľu.
  • Koľko tu zaplatíš za rezeň.
Domov
Zdieľať
Diskusia