Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 3:50
Tímea Krauszová

Zabudla si na antikoncepciu alebo vám praskol kondóm? Takto fungujú „tabletky po“ a medené vnútromaternicové teliesko

ZDRAVIE ANTIKONCEPCIA ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Núdzová antikoncepcia znižuje pravdepodobnosť otehotnenia po nechránenom sexe.

Zabudla si niekoľko dní po sebe užiť hormonálnu antikoncepciu? Roztrhol alebo zošmykol sa vám pri sexe kondóm (alebo ste ho vôbec nepoužili)? V takýchto prípadoch zvyknú ľudia siahať po núdzovej antikoncepcii. Hoci ľudia zvyčajne evidujú len tabletkovú formu, existuje aj iný druh núdzovej antikoncepcie.

Ďalší mýtus je, že núdzová antikoncepcia sa spája len s prehýrenou nocou nezodpovedných žien. Ani to nie je pravda, zíde sa aj v prípade, že sa chránila, ale ochrana zlyhala, alebo v prípade, že ide o obeť násilia.

Ako vlastne funguje, ako sa užíva a aké vedľajšie účinky ti hrozia? V článku nájdeš odpovede na tieto otázky a aj informácie o tom, kedy môže byť náročné ju zohnať a prečo netreba „tabletku po“ porovnávať s tabletkami, ktoré sa používajú na vyvolanie interrupcie. 

Reprodukčnému zdraviu sa v Refresheri venujeme dlhodobo a podrobne. Spolu s expertkami na ženské zdravie sme rozoberali, čo naozaj zaberá na menštruačné bolesti, priniesli sme príbehy žien, ktoré spontánne potratili, či vysvetlili, ako presne prebieha prvá návšteva gynekologičky. Takýto obsah môžeme tvoriť iba s podporou našich predplatiteľov. Pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty.

Ako funguje núdzová antikoncepcia

Sú dva druhy núdzovej antikoncepcie: lieky (tabletky) a medené vnútromaternicové teliesko. V prípade telieska je potrebné po nechránenom sexe zájsť do gynekologickej ambulancie, zaviesť sa musí do piatich dní od súlože.

Medené vnútromaternicové teliesko zavádza zdravotná sestra alebo lekárka v ambulancii.
Medené vnútromaternicové teliesko zavádza zdravotná sestra alebo lekárka v ambulancii. Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition

Stojí okolo 125 eur a jeho výhodou je, že ho môžeš potom ešte roky používať ako nehormonálnu ochranu pred otehotnením. Meniť ho treba každých pár rokov a v prípade, že chceš mať deti, treba sa znovu objednať do ambulancie, kde ti teliesko vyberú. Dlhodobé používanie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie plodnosť neovplyvní.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Funguje práve vďaka medi, ktorá znižuje schopnosť spermií oplodniť vajíčko. Ide o najefektívnejšiu formu antikoncepcie (účinnosť 99 %), pričom vstupná cena ti zabezpečí ochranu až do desiatich rokov.

Ak však nemáš možnosť tak rýchlo zájsť k lekárke, alebo len nechceš využívať teliesko, ako núdzová antikoncepcia ti poslúžia aj tabletky. Na Slovensku sú dostupné dva rôzne lieky. Jeden má vysokú dávku gestagénov (konkrétne levonorgestrelu), druhý obsahuje liečivo ulipristal.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144786 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je rozdiel medzi liečivami.
  • Koľko tabletky stoja a kto ich nemôže brať.
  • Aké sú vedľajšie účinky telieska alebo tabletiek.
  • Či núdzová antikoncepcia môže spôsobiť potrat.
Domov
Zdieľať
Diskusia