Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 7:07
Daniel Mikolášik

Ako sa nás snažili dostať do bordelu, okradnúť nás alebo predať koks. Aj takáto bola rozlúčka so slobodou v Krakove

Ako sa nás snažili dostať do bordelu, okradnúť nás alebo predať koks. Aj takáto bola rozlúčka so slobodou v Krakove
Zdroj: Unsplash/Kevin Perez Camacho
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KRAKOV POĽSKO SVADBA
Uložiť Uložené

Hlboko katolícke Poľsko nie je také nevinné, ako sa zdá. Krakov sa v noci mení na mesto hriechu.

Kamarát Michal sa o dva týždne žení. V našej partii platí taký úzus, že sa oslavuje takmer vždy, keď je príležitosť. Dokonca aj vtedy, keď nie je. Dokážeme osláviť čokoľvek. A práve teraz je predsa jedna z tých najväčších príležitostí. Rozhodli sme sa mu preto zorganizovať rozlúčku so slobodou na celý víkend v nejakom veľkomeste.

Padali rôzne návrhy naprieč metropolami celej Európy, no keďže celý čas išlo o prekvapenie, najrozumnejšie bolo, ak by sme ho do cieľovej destinácie dostali autom a nie letecky. Chceli sme ho totiž „uniesť“.

Pre nezainteresovaného to mohlo dokonca pôsobiť, že sa dopúšťame trestného činu zavlečenia do cudziny. Tiež sme ho totiž najprv (samozrejme, s jeho súhlasom) jemne opili a previezli cez štátnu hranicu.

Vzhľadom na to, že pochádza z Oravy, z geografického hľadiska bol najlogickejšou voľbou Krakov – druhé najväčšie poľské mesto (ak nepočítame Chicago), ktoré ponúka nočný život hodný pravých európskych metropol, pomerne lacné zariadenia (od gastroprevádzok, barov až po služby) a zároveň sa tam vieme dostať za hodinu a pol autom.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

A hoci sa niekomu môže zdať, že rozlúčka so slobodou je primárne ženská záležitosť, no nás tieto zastarané názory ani náhodou neodradili. Mišovi sme kúpili veľkú ružovú šerpu s nápisom „Bride to be“ a vydali sme sa na cestu...

Will the real Slim Shady please stand up?
Will the real Slim Shady please stand up? Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Hlavné mesto kultúry, ale aj hriechu

Ako sme sa však na vlastné oči presvedčili, bývalé hlavné mesto hlboko katolíckeho Poľska nie je také nevinné, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Drogy, sex, alkohol, striptíz a nespútaná zábava centrom doslova žije.

Ale pozor, to platí len v noci. Krakov je totiž cez deň jedno nádherné, kultúrne a historické mesto plné pamiatok, dych berúcej architektúry, kostolov, bazilík, zelených parkov a milých ľudí. Krakov je známy aj ako hlavné mesto kultúry a umenia v strednej Európe. V noci sa však mení na mesto hriechu. O chvíľu sa dozvieš prečo.

Centrum Krakova.
Centrum Krakova. Zdroj: Unsplash/Jacek Dylag

Do mesta sme prišli v piatok v popoludňajších hodinách a hneď po ubytovaní v krásnej židovskej štvrti (a po pár welcome drinkoch v hoteli) sme nahodili svoj skupinový kostým v podobe bielych tričiek a džínsov à la Slim Shady a vyrazili sme spoznávať pohostinstvo miestnych. Budúci novomanžel bol jediný v čiernom – symbolicky, pretože bol predsa na „pohrebe“ svojej slobody.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

A tiež preto, že víkend predtým bola na rozlúčke so slobodou v Budapešti jeho budúca manželka Lucia celá v bielom, zatiaľ čo všetky jej kamarátky v čiernych šatách. Tak nech je tam nejaký kontrast. Jin a jang. Rovnováha. Veď vieš...

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 143962 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako jeden zo Slovákov prišiel v krakovskom strip bare o 700 eur.
  • Ako niektoré erotické bary v Krakove podvádzajú turistov.
  • Kvôli čomu nás na Hlavnom námestí stále zastavovali mladé ženy a čo od nás chceli.
  • Aké nízke ceny nás v Krakove prekvapili.
  • Aké drogy sa nám snažili predať Poliaci.
  • Čím učaroval Krakov mladým Britkám, ktoré sme stretli v karaoke bare.
Domov
Zdieľať
Diskusia