Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti T-Mobile CZ a Slovak Telekom.
28. septembra 2023, 10:30
Čas čítania 3:40
Sponzorovaný obsah

Ženy sú stále jednorožcami vo svete IT. Slovenky sú na tom horšie ako európsky priemer, táto spoločnosť sa to pokúša zmeniť

TECH INFORMAČNÉ TECHNOLÓGIE
Uložiť Uložené

Spoločnosť Slovak Telekom sa vo svojich kampaniach dlhodobo snaží vyvrátiť stereotyp, že ženy do IT nepatria.

Ženy môžu byť v niektorých prípadoch úspešnejšie počítačové programátorky ako muži, ale len vtedy, keď neprezradia svoje pohlavie. Štúdia z roku 2016 skúmala známu americkú softvérovú platformu. Zistili, že kódy napísané ženami bol schválené vo vyššej miere (78,6 %) než tie, ktoré napísali muži (74,6 %). Háčik bol však v tom, že programátorky vo svojom profile neuviedli svoje pohlavie. Keď napísali, že sú ženy, miera prijatia klesla na 62,5 %.

Možno to nie je prípad každej spoločnosti, no faktom je, že aj slovenské ženy považujú tento segment za menej atraktívny. Podľa štatistických údajov podiel žien v IT na Slovensku klesol z 15,8 na 14,9 %. Predbehli nás aj krajiny ako Estónsko, Litva či Rumunsko. 

Spoločnosť Slovak Telekom sa snaží ženám ukázať, že IT je prostredie, v ktorom môžu rozvíjať svoje schopnosti a talent. Spýtali sme sa troch úspešných žien, ktoré sa podelili o to, aké je to byť ženou v IT na Slovensku. 

Pohlavie by nemalo obmedzovať potenciál jednotlivca

„Poďme sa na túto problematiku najskôr pozrieť ako na niečo, čo sa týka celej spoločnosti. Podľa prieskumov, ktoré máme k dispozícii, je na Slovensku, ako aj v Česku podiel žien v IT oveľa menší ako mužov. Zároveň je dôležité spomenúť, že podiel žien sa na Fakulte informatiky STU pomaly, ale isto zvyšuje. To sa potom premieta aj na trhu práce. Je to beh na dlhú trať,“ vysvetľuje HR riaditeľka pre Slovak Telekom a T-Mobile CZ Jitka Adámková.

Jitka Adámková, HR riaditeľka pre Slovak Telekom a T-Mobile CZ.
Jitka Adámková, HR riaditeľka pre Slovak Telekom a T-Mobile CZ. Zdroj: Slovak Telekom, T-Mobile CZ

S negatívnymi komentármi o svojich schopnostiach sa doposiaľ Diliana Durkajová a Jelena Pečurica nestretli. „Stretla som sa skôr s pozitívnym prejavovaním obdivu či úcty k ženám, ktoré v tejto oblasti vynikajú,“ vysvetľuje Diliana, ktorá je šéfkou oddelenia umelej inteligencie spoločnosti Slovak Telekom. „Skôr to bol iný typ predsudkov, že ženy, ktoré majú deti, nemajú čas venovať sa svojej práci,“ dodáva Jelena, ktorá zastáva pozíciu produktovej manažérky v T-Mobile Czech republic.

Pohlavie by nemalo obmedzovať potenciál jednotlivca. Spoločnosť Slovak Telekom sa vo svojich kampaniach dlhodobo snaží vyvrátiť stereotyp, že ženy do IT nepatria. Z toho dôvodu Slovak Telekom aktívne spolupracuje s občianskym združením Aj Ty v IT a zúčastňuje sa na evente Girls Day.

Podľa Jitky Adamkovej potrebujeme ukázať mladým dievčatám spoločenské vzory, ktoré ich môžu inšpirovať. „Napríklad u nás v Slovak Telekome vedie náš tím špecialistov na umelú inteligenciu žena, kolegyňa Diliana.“

Diliana Durkajová, šéfka oddelenia umelej inteligencie v spoločnosti Slovak Telekom.
Diliana Durkajová, šéfka oddelenia umelej inteligencie v spoločnosti Slovak Telekom. Zdroj: Slovak Telekom, T-Mobile CZ

Jelena si všimla, že sa niektoré ženy rozhodujú neskôr v kariére reprofilovať a vyskúšať prácu v oblasti technológií. Tvrdí, že čím viac takýchto príkladov bude, tým viac žien to vyskúša.

Doterajšie príklady ukazujú, že v týchto vodách môžeme plávať rovnako ako ktokoľvek iný.

Podľa Diliany je IT úžasne vyvíjajúci sa sektor. Ak ťa baví neustále vzdelávanie sa a adaptácia na nové technológie, nemáš prečo váhať. Informačné technológie už nie sú len o tom, či dokážeš programovať. „V dnešnej dobe je čoraz viac dôležitejšia fúzia svetov IT a biznisu – to znamená vedieť komunikovať oboma smermi a hlavne vytvárať hodnotu koncovému zákazníkovi a neuzatvárať sa len vo svete kódu a aplikácií,“ vysvetľuje.

V spoločnosti Slovak Telekom majú síce momentálne prevahu muži, ale tento pomer sa postupne vyrovnáva. V niektorých tímoch je zastúpenie oboch pohlaví veľmi podobné. „Čo znamená slabé zastúpenie žien? Vyhodnotiť to vieme iba voči nejakému benchmarku, ale ten je a bude dynamický v čase. Osobne to nevnímam, polovica nášho tímu sú ženy a zastupujú aj manažérske IT pozície. Predpokladám, že tento trend bude ešte stúpať,“ komentuje Diliana.

zisti viac o práci v spoločnosti slovak telekom

Ženy sa neboja zmeny

Rozhodnutie zmeniť svoju prácu do veľkej miery ovplyvnila pandémia a povinný home office. Dáta z roku 2021 sledovali kariérne zmeny na trhu práce – u žien vzrástli o 54 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo je rekord. Ženy čoraz viac prehodnocujú svoje kariérne ciele na základe množstva kritérií ako pracovná flexibilita či výška platu.

Prieskum na vzorke 2 000 ľudí odhalil, že asi 4 z 10 žien si prešli syndrómom vyhorenia. Zároveň jedna tretina opýtaných uviedla, že ich príjem nestačí na pokrytie rodinných výdavkov.

ženy, IT, práca
Zdroj: Unsplash/CoWomen

Pri výbere pracovnej pozície sú pre Jelenu veľmi dôležité osobné kritériá. Tvrdí, že aspoň tri z jej štyroch hlavných kritérií musia byť splnené na veľmi vysokej úrovni. „Moje štyri kritériá sú: možnosť zostať zvedavý a naučiť sa nové technológie, práca s inšpiratívnymi ľuďmi, zlepšenie života tímu, adekvátna kompenzácia. Mám pocit, že v mojej súčasnej práci sú splnené všetky štyri kritériá,“ dodáva. 

Jelenin tím tvoria ľudia z rôzneho zázemia. „Môj tím pochádza z 11 krajín sveta. Je v ňom mnoho odborníčok vo vedúcich pozíciách. Rovnako ako sa ja snažím podporovať členov svojho tímu, cítim, že moji lídri podporujú mňa,“ vysvetľuje. 

Jelena Pečurica, produktová manažérka.
Jelena Pečurica, produktová manažérka. Zdroj: Slovak Telekom, T-Mobile CZ

Za kľúč k dosiahnutiu cieľov považuje flexibilitu – tá pomáha udržať kreativitu a spĺňať povinnosti aj mimo pracovného života. 

Diliana cíti vo svojej práci podporu vďaka nastaveniu firemnej kultúry. „Mojou podporou je, že sa viem spoľahnúť na svojich kolegov aj manažment. Na systémy aj stabilnú spoločnosť. Pridáš sa k nám?“

Slovak Telekom má momentálne otvorených 69 pozícií, takže máš skutočne z čoho vyberať. Všetky nájdeš na tomto odkaze. Prečo sa ti oplatí pracovať pre Slovak Telekom? Vybrali sme niekoľko benefitov:
• Každý rok môžeš získať bonus do výšky 15 či 25 % (v závislosti od pozície) tvojej ročnej mzdy, a to na základe výsledkov firmy.
• Denný príspevok na stravu vo výške 5,48 €.
• Príspevok na dôchodkové sporenie.
• Pri dočasnej PN (trvajúcej maximálne 10 dní) ti nahradia príjem vo výške 80 % denného vymeriavacieho základu.
• Podporia ťa jednorazovou finančnou pomocou pri nepriaznivej životnej situácii.
• Môžeš sa stať akcionárom skupiny Deutsche Telekom a čerpať výhody s tým spojené.
• Odmeny za individuálny výkon.
• Flexibilný pracovný čas.
• Päť dní osobného voľna navyše.
• Psychologické poradenstvo telefonicky alebo online.
pracuj v slovak telekom
Domov
Zdieľať
Diskusia