Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2023, 14:00
Čas čítania 3:05
Tímea Krauszová

5 desivých príbehov, ktoré by mohli tvorcovia seriálov Euphorie či The Idol spracovať. Fungoval by seriál o krvilačných deťoch?

FILMY A SERIÁLY KNIHY TIKTOK TRENDY
Uložiť Uložené

Odporúčania trendovali už v roku 2022, no v posledných týždňoch ich opäť pribúda. Čitatelia a čitateľky tak populárnemu štúdiu radia, čo spracovať ako ďalšie.

Štúdio A24 má na konte množstvo filmov a seriálov, od ktorých sme sa nevedeli odtrhnúť. Euphoria, Midsommar či Ex Machina, zvládajú tínedžerské drámy, desivý horor aj dystopické sci-fi. A práve takéto odporúčania sa na knižnom Tiktoku známom ako Booktok objavujú pravidelne.

To, že tvorcovia z A24 inšpiráciu hľadajú v knihách, sa nedá poprieť. Momentálne pracujú napríklad na filmovej adaptácii legendárneho sci-fi románu Podobenstvo o rozsievačovi (Octavia Butler) a pripravujú aj seriálové spracovanie srdcervúceho queer príbehu Young Mungo (Douglas Stuart). 

Ktovie, možno sa spracovania dočká aj jedna z týchto kníh.

I Have No Mouth & I Must Scream (Harlan Ellison, 1967)

V anglickom dystopickom sci-fi horore by sa tvorcovia z A24 určite našli. Za knihu dostal Ellison v roku 1968 ocenenie Hugo, ktoré môžeme nazvať aj sci-fi Oscarmi. Kniha inšpirovala aj rovnomennú počítačovú hru.

Tiktokerka a autorka Sarah Cooley knihu opísala takto: „Sadistický superpočítač mučí posledných ľudí na Zemi.“ Ľudia žijú v útrobách planéty a sú v nemilosti počítača už viac ako sto rokov. Nemôžu umrieť, nemôžu sa zabiť, a ich utrpenie možno potrvá naveky.

Kniha vyšla v českom preklade pod názvom Nemám ústa a musím křičet.

Tender Is The Flesh (Agustia Bazterrica, 2017)

Divných a rušivých kníh je na trhu viac než dosť. Čo takto temná budúcnosť, v ktorej ľudia už nemôžu jesť zvieracie mäso, a preto legalizujú kanibalizmus? Ale pozor, medzi ľuďmi a dobytkom je veľký rozdiel, a hlavný hrdina zdedil jedny z najväčších jatiek v krajine...

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Je to presne také nechutné, ako si myslíš, ale pridaj k tomu sex, zvláštnu rodinnú drámu a rasizmus (teda tentoraz pôjde hlavne o rozdiely medzi ľuďmi s ľudskými právami a tými ostatnými). Do poslednej strany nebudeš vedieť, čo sa stane, a potom nebudeš chápať, prečo sa to stalo... Vo verzii od A24 by sme neodolali, hlavne ak by sa im podarilo vybudovať to postupné precitnutie k tomu, ako veľmi desivá je realita.

Kniha vyšla v českom preklade pod názvom Znamenitá mrtvola.

@readingslay praying no film bros try to tell me that a24 is a distribution company #a24 #books #booktok #bookrecommendations #a24films ♬ Nightmare on elm street - 🧛🏻‍♀️

The Memory Police (Yoko Ogawa, 1994)

Melancholický príbeh, ktorý ti bude pripomínať román 1984 Georgea Orwella. Tentoraz ho však napísal jeden z najlepších japonských spisovateľov. Namiesto jazyka v tomto prípade štát kontroluje spomienky. Video, v ktorom sa kniha spomína, má viac ako 116-tisíc videní.

Za všetko najlepšie hovorí samotná anotácia: „Na bezmennom ostrove pri bezmennom pobreží miznú objekty: najskôr klobúky, potom stuhy, vtáky, ruže – až kým situácia nenadobudne hrozivé rozmery. Väčšina obyvateľov ostrova na stratené predmety okamžite zabúda, akoby im ktosi vygumoval spomienky; zatiaľ čo tí, ktorí neprišli o schopnosť pamätať si ich, žijú v ustavičnom strachu.“

@berniejulia Making my way to filmtok lol #booktok #fyp #a24films ♬ Bam Bam - Sister Nancy

Na adaptácii tohto príbehu už však pracuje niekto iný: práva na príbeh majú štúdiá Amazon a pracovať by na ňom podľa Deadline mali ako režisérka Reed Moreno (The Handmaid's Tale) a ako scenárista Charlie Kaufman (získal Oscara za scenár k filmu Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Ostáva nám veriť, že takéto hviezdne kombo to zvládne.

Kniha vyšla v slovenskom preklade pod názvom Ostrov bez pamäti.

The Salt Grows Heavy (Cassandra Khaw, 2023)

Malá morská víla je rozkošná, ale čo keby sme folklór a mýty o morských ľuďoch adaptovali na desivý a nechutný horor? Na prvý pohľad sa Khawin príbeh zdá rozprávkou, no čím hlbšie v ňom zájdeš, tým temnejším sa stane. Midsommar vibes, jednoznačne.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

Zubatá morská panna spojí sily s neznámym lekárom a pri putovaní cez zničené kráľovstvo narazia na dedinu, v ktorej žijú krvilačné deti. Musia siahnuť na dno svojich schopností, ak chcú prežiť. 

Kniha zatiaľ nevyšla v českom ani slovenskom preklade.

Bunny (Mona Awad, 2019)

Posledná kniha na zozname sa objavovala v odporúčaniach na filmové spracovanie nielen v spojitosti so štúdiom A24, napriek tomu sme ju vzali do úvahy. Je zrejme najčastejšie spomínanou knihou na Booktoku. Ide o divný príbeh s fantastickými a hororovými prvkami, a ťažko ho zaradíš len do jedného žánru. Stiera hranicu medzi kúzlom a realitou a poriadne ti zamotá hlavu.

A24-ke napokon práva „vyfúklo“ štúdio Bad Robot krátko po tom, čo sa hashtag o filmovom spracovaní stal virálnym a dosiahol viac ako 4 miliardy videní. Producenti zjavne brázdia aj túto sociálnu sieť, a napríklad toto video s viac ako 1,2 milióna videní ich muselo presvedčiť, že má potenciál. 

Awad má však v rukáve ďalšie eso, ktoré na Tiktoku zvyknú odporúčať: nový román All's Well. Medzi obľúbených adeptov na filmovú adaptáciu ich zaradila aj knižná tiktokerka Annabel

Jej knihy zatiaľ v českom ani slovenskom preklade nevyšli.

@exlibrisjessica Book: Bunny by Mona Awad🐇 #bunnymonaawad #disturbingbooks #weirdbooks #darkacademia #horrorbooks #books #reading #booksuggestions ♬ original sound - Dre

Domov
Zdieľať
Diskusia