Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. júna 2023, 9:30
Čas čítania 5:41
Daniel Mikolášik

Juraj Pekarčík je veľkým adeptom na draft NHL: Hokej nie je pre každého, moji rodičia minuli aj 4 000 eur ročne (Rozhovor)

Juraj Pekarčík je veľkým adeptom na draft NHL: Hokej nie je pre každého, moji rodičia minuli aj 4 000 eur ročne (Rozhovor)
Zdroj: hockeyslovakia.sk
ŠPORT HOKEJ NHL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Juraj Pekarčík môže ešte poriadne zamiešať karty v tohtoročnom drafte do NHL.

„Keď sledujem seniorské majstrovstvá sveta, snažím sa všímať si čo najviac z hry, čo by som následne mohol použiť vo svojej hre. Samozrejme, aj ja si občas poviem, čo by som v tej situácii urobil lepšie alebo inak. Ale ľahko sa to hovorí, keď sedím pred telkou, ako keď si naozaj v tej situácii, ktorá je v rýchlosti a treba sa tam rozhodnúť v priebehu sekundy,“ hovorí mladý talent z Oravy.

Sedemnásťročný rodák z Trstenej Juraj Pekarčík prednedávnom hviezdil na majstrovstvách sveta v hokeji do 18 rokov vo Švajčiarsku, kde Slovákom len tesne ušiel bronz, no zato sa im po 20 rokoch podarilo dostať až do semifinále na tomto šampionáte.

Pekarčík bol na turnaji druhý najproduktívnejší Slovák po Daliborovi Dvorskom, v siedmich zápasoch nazbieral desať bodov za tri góly a sedem asistencií. Vďaka svojmu výkonu na MS 18 si tak zvýšil šance na to, že si ho na tohtoročnom júlovom drafte vyberie niektorý z klubov NHL. Obsadil totiž pomerne vysoké miesto v konečnom preddraftovom rebríčku Centrálneho skautingu NHL medzi európskymi hráčmi.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

V rozhovore sme sa s Jurajom rozprávali aj o tom, ako hodnotí výkon seniorov na MS, ako reaguje na komentáre „gaučových hokejových odborníkov“, akú investíciu potrebuje hokejista na Slovensku predtým, ako sa tým začne živiť, aký je jeho ojedinelý rituál pred každým zápasom, ako hokejistom pomáha vdychovanie čpavku na striedačke, ale aj o jeho šanciach na tohtoročnom drafte do NHL.

Juraj Pekarčík hokejista
Zdroj: archív Juraja Pekarčíka

Na MS v hokeji do 18 rokov vo Švajčiarsku ste predviedli fantastický výkon a len tesne vám ušiel bronz. Ako s odstupom času hodnotíš tento šampionát a svoje pôsobenie na ňom?

Ďakujeme. Žiaľ, bronz nám ušiel, no život ide ďalej. Bol to fantastický turnaj s nezabudnuteľnými zážitkami, za ktoré by som sa chcel poďakovať aj chalanom. Turnaj hodnotím veľmi pozitívne, predsa len, dostali sme sa do semifinále po neskutočných 20 rokoch.

Bolo tam veľa ťažkých chvíľ, no tie pozitívnejšie ich prekonali. A len tak sme sa mohli posunúť v turnaji ďalej. Našou identitou, tvrdou prácou a dodržiavaním taktiky sa nám podarilo dostať sa až do semifinále a do súboja o bronz, v ktorom sme, žiaľ, neuspeli, ale každý jeden z nás si odtiaľ odniesol množstvo cenných skúseností do kariéry.

Seniorom sa však na tohtoročných MS až tak nedarilo a napokon nedokázali postúpiť ani len zo skupiny. Čo im podľa teba chýbalo?

Ťažko povedať, chalani bojovali a podľa mňa nechali zo seba na ľade všetko. Možno až na ten zápas s Kazachstanom, v ktorom mali uspieť. Ale aj napriek všetkému si stále myslím, že podali dobrý výkon.

Odporúčané
KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL 9. marca 2024, 15:30

Aktuálne hráš v Nitre, kde pred minuloročným draftom pôsobil aj o rok starší Šimon Nemec. Ten sa pred pár dňami v rozhovore pre Denník N vyjadril, že počas MS mužstvo pociťuje väčší tlak, ako keď hráte v kluboch, pretože v čase šampionátu je na Slovensku päť miliónov „trénerov“. Vnímaš to podobne?

V istom zmysle hovorí pravdu. Počas majstrovstiev je omnoho väčší tlak, pretože ho sleduje viac Slovákov ako klubové zápasy a zrazu je každý odborník. A vždy je fanúšikov viac vtedy, keď sa vyhráva, než keď sa prehráva. Ale ja si vždy vážim hlavne tých verných, ktorí za nami stoja v dobrom aj v zlom.

Juraj Pekarčík hokejista
Zdroj: archív Juraja Pekarčíka

Ako reaguješ na poučné a kritické komentáre „gaučových hokejových odborníkov“?

Zatiaľ sa ku mne popravde nedostali žiadne kritické komentáre na moju adresu. Čo sa týka tých poučných, občas si ich prečítam, a ak sú konštruktívne, snažím sa z nich zobrať si to najlepšie a prípadne vďaka nim nájsť priestor, v čom sa zlepšiť.

Ako to máš ty ako profesionálny hokejista, keď sleduješ napríklad MS? Hovoríš si v hlave, ako by si niečo urobil inak alebo lepšie? Ty máš totiž ako jeden z mála právo poučovať pri nepodarených akciách a byť takým odborníkom, akým je počas svetového šampionátu takmer celé Slovensko.Keď sledujem seniorské majstrovstvá sveta, snažím sa všímať si čo najviac z hry, čo by som následne mohol použiť vo svojej hre. Samozrejme, aj ja si občas poviem, čo by som v tej situácii urobil lepšie alebo inak. Ale ľahko sa to hovorí, keď sedím pred telkou, ako keď si naozaj v tej situácii, ktorá je v rýchlosti a treba sa tam rozhodnúť v priebuhu sekundy.

Vraj mávaš pred zápasmi špeciálny dýchací rituál. Vedel by si ho bližšie opísať?

Po rozcvičke praktizujem metódu Wima Hofa, ktorá ma dokáže pripraviť a koncentrovať na zápas. Ide o dychové cvičenie a spočíva v tom, že 30 sekúnd dýcham, potom na minútu zadržím dych a následne príde vydýchnutie, v ktorom vydržím ešte 15 sekúnd. Toto opakujem trikrát. Praktizujem to pred každým zápasom.

Juraj Pekarčík hokejista
Zdroj: archív Juraja Pekarčíka

Počas šampionátu si fanúšikovia všimli aj iný „rituál“ mnohých hokejistov, ktorí chodia na striedačku vdychovať čpavok, následne pokrčia nosom a strasie ich. Ako hokejistom táto látka pomáha?

V klube pred úvodným buly chodil pomedzi nás kustód (ide o osobu v hokejovej kabíne zabezpečujúcu všetok servis, ktorý klub poskytuje hráčovi, pozn. red.) a vdychovali sme čpavok. Je to v podstate látka, ktorá nabudí organizmus hráča pred striedaním. V angličtine sa označuje ako „smelling salts“, pretože je sprevádzaný intenzívnym zápachom a dokáže pomôcť hráčovi k lepšiemu výkonu.

Takže si ho skúsil už aj ty...

Áno, skúšal som to aj ja a môžem povedať, že je to fakt silné.

Čo presne pociťuješ po tom, čo ho vdýchneš?

Prirovnal by som to k tomu, ako by si sa nadýchol veľmi silnej soli v nejakej aromatickom roztoku. Hokejistu to skrátka preberie a nabudí do hry. Zvýši sa ti srdcová frekvencia, mozgová aktivita a krvný tlak.

Juraj Pekarčík hokejista
Zdroj: archív Juraja Pekarčíka

Hokeju sa venuješ odmala a hovorí sa, že ide o pomerne finančne náročný šport, pokiaľ sa chceš dostať na profi úroveň. Je to pravda? Aká vysoká je v priemere ročná investícia predtým, ako sa tým začneš živiť? 

Je pravda, že je to finančne náročný šport a nie pre každého. Som veľmi vďačný svojej rodine, že mi umožnili robiť tento šport. Tie investície sú rôzne a závisia od toho, aké drahé sú tréningy, výstroj atď. Moji rodičia na to minuli okolo 4 000 eur ročne.

Ako to je teraz? Platí ťa klub, reprezentácia alebo sponzori?

Teraz pôsobím v tíme HK Nitra, kde mám o výstroj a všetko okolo toho postarané. V tejto sezóne ma platil klub, kde som aj dostával plat. Určite sa tým dá na Slovensku pohodlne uživiť. 

Koľko v priemere si teda dokáže hokejista na Slovensku zarobiť?

To je veľmi individuálne, pretože každý klub má iný rozpočet, ale taký lepší hráč si vie zarobiť aj tých 6- až 7-tisíc eur mesačne a priemerný okolo 2- až 3-tisíc.

Odporúčané
KVÍZ: Si verný fanúšik slovenského hokeja? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si verný fanúšik slovenského hokeja? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 8. decembra 2023, 10:00

Expert Tony Ferrari z magazínu The Hockey News ťa zaradil medzi hráčov, ktorí na šampionáte zvýšili svoje šance na to, že si ich vyberie niektorý z klubov NHL. Išiel si do šampionátu s tým vedomím, že vás tam budú ostro sledovať skauti profiligy, a preto si sa snažil vyťažiť zo seba maximum?

Snažil som sa na ľade zakaždým nechať všetko a hrať pre Slovensko, pre tím a nie pre svoju menovku na chrbte. So skautmi som bol v kontakte aj pred MS 18, ale väčší boom prišiel po majstrovstvách.

Juraj Pekarčík hokejista
Zdroj: archív Juraja Pekarčíka

V súvislosti s tohtoročným draftom sa čoraz viac spomínajú tri mená, ktoré by mohli uspieť – Dalibor Dvorský, Samuel Honzek a ty. Ako vidíš svoje šance na vstup do NHL?

Zatiaľ to vyzerá skvelo. Kontaktovali ma už všetky kluby z NHL a pevne verím, že budem draftovaný do NHL. Držím však palce aj chalanom.

Čo znamená, že ťa kontaktovali? A čo zisťovali?

Že som mal už aj serióznejšie meetingy s predstaviteľmi a skautmi z každého klubu NHL. Chceli vedieť, akú mám perspektívu do budúcna, kde budem pôsobiť nasledujúcu sezónu, bližšie ma spoznávali a zisťovali aj osobnejšie informácie, kto som, odkiaľ pochádzam, z akej rodiny a podobne.

Myslíš, že by sa mohol zopakovať podobný úspech, aký malo Slovensko na drafte minulý rok? Hovorí sa totiž o viacerých Slovákoch, ktorí by mohli uspieť.

Áno, vyzerá to aj tento rok veľmi slušne. Dúfam, že bude draftované väčšie množstvo Slovákov. Sú tam viaceré talentované mená, ktoré by mohli posilniť zámorskú extraligu. Hovorí sa o veľkých šanciach na to, aby sa tam aj tento rok dostali viacerí Slováci.

Aké kritériá musí spĺňať hokejista, aby ho draftovali? Čím sa zvyšujú šance na vstup do zámorskej ligy?

Je to veľmi individuálne, pretože to závisí od každého tímu NHL. Každý klub má iné kritériá, podľa toho, čo aktuálne potrebujú a aký hráč im chýba.

Predbieham síce, ale keby si si mohol vybrať akýkoľvek tím NHL, do ktorého by si chcel byť draftovaný, ktorý by to bol? Máš nejakého favorita, ktorý ti je najsympatickejší?

Bol by som rád a vďačný za každý jeden tím. Ale ak by som si mal vybrať jeden, pre mňa je najsympatickejší tím Boston Bruins.

Juraj Pekarčík hokejista
Zdroj: archív Juraja Pekarčíka
Domov
Zdieľať
Diskusia