Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2023, 13:03
Čas čítania 1:47
Denisa Šútorová

FOTO: Tom Ford predstavil poslednú dámsku kolekciu, vidíš v nej šaty Beyoncé a Zendayin top

MÓDA MÓDA OSOBNOSTI TOM FORD
Uložiť Uložené

Módna ikona Tom Ford sa po viac ako celej dekáde rozhodla opustiť vlastný módny dom. Špekuluje sa, že dôvodom má byť práve smrť jeho dlhoročného partnera. Kto nahradí módnu ikonu v kresle kreatívneho riaditeľa, zatiaľ nie je známe.

Po viac ako celej dekáde vo vedení vlastnej rovnomennej značky sa dizajnér Tom Ford oficiálne lúči. Módny dom, ktorý založil v roku 2005, opúšťa vo veľkom štýle, a to uvedením poslednej dámskej ready-to-wear kolekcie na jeseň 2023.

Vo svojej finálnej línii, ktorá je dostupná na oficiálnej stránke značky Tom Ford, sa dizajnér vracia k archívom značky a obľúbeným lookom, ktoré za posledných 13 rokov vznikli pod jeho taktovkou. Prináša však aj veľkolepú kampaň, a to v podobe troch strhujúcich videí od Stevena Kleina.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

V tomto úspešnom filmársko-módnom počine vidíme samotného Forda, ako si prechádza svoje archívy, no nechýbajú v nich ani dizajnérove najväčšie múzy, ktoré sú umiestnené v sklených výkladoch. Pozorné oko diváka si okamžite všimne Karlie Kloss, Karen Elson, Amber Valletta či Joan Smalls, ktoré majú na sebe reprodukcie už spomínaných archívnych kúskov. Každý z nich nápadito odkazuje na významné momenty v kariére Toma Forda.

Odporúčané
Ema Lacová: Pieseň o mojej vagíne neľutujem, občas si ju s kamošmi púšťame. Materská je práca, nie dovolenka (Rozhovor) Ema Lacová: Pieseň o mojej vagíne neľutujem, občas si ju s kamošmi púšťame. Materská je práca, nie dovolenka (Rozhovor) 4. mája 2024, 9:30

Kým Amber Valletta pózuje vo farebných bodycon šatách značky z roku 2016, Karlie Kloss predvádza dizajnérske trblietavé šaty z jarnej kolekcie 2014. V kampani vidieť aj dizajn džerzejových minišiat s flitrami, ktoré si Beyoncé obliekla počas svojho svetového turné Mrs. Carter, ale aj bielu pelerínovú róbu Gwyneth Paltrow z Oscarov 2012.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)

Nechýba ani však Zendayin fuchsiový crop top (vidieť si ju v ňom mohol na udeľovaní Critics Choise Awards 2020). V kampani sa objavuje popri charakteristickom zamatovom kostýme, ktorý je odkazom na Fordovo dizajnérske pôsobenie v módnom dome Gucci.

Špekuluje sa, že za dizajnérovým rozhodnutím odísť z módneho domu je práve tragická smrť jeho dlhoročného priateľa Richarda Buckleyho, ktorý zomrel v roku 2021. Ford by si tak po odchode do „dôchodku“ mohol dopriať čas na emočné zotavenie. 

Jeho posledná kolekcia na jeseň 2023 je oslavou tých najúchvatnejších momentov v jeho kariére a dokazuje jeho nemalý vplyv na módny priemysel a popkultúru. Vedenie značky Tom Ford oficiálne preberá Estée Lauder, ktorá ju odkúpila v novembri minulého roka za 2,8 miliardy dolárov.

Tom Ford sa lúči so svojím módnym domom. Dizajnér predstavuje svoju poslednú dámsku kolekciu, v ktorej prevetral Zendayin virálny top, šaty Beyoncé aj róbu Gwyneth Paltrow.Tom Ford sa lúči so svojím módnym domom. Dizajnér predstavuje svoju poslednú dámsku kolekciu, v ktorej prevetral Zendayin virálny top, šaty Beyoncé aj róbu Gwyneth Paltrow.Tom Ford sa lúči so svojím módnym domom. Dizajnér predstavuje svoju poslednú dámsku kolekciu, v ktorej prevetral Zendayin virálny top, šaty Beyoncé aj róbu Gwyneth Paltrow.Tom Ford sa lúči so svojím módnym domom. Dizajnér predstavuje svoju poslednú dámsku kolekciu, v ktorej prevetral Zendayin virálny top, šaty Beyoncé aj róbu Gwyneth Paltrow.
Zobraziť galériu
(5)

Kto nahradí veľkého Toma Forda v úlohe kreatívneho riaditeľa, zatiaľ spoločnosť nezverejnila, šepká sa však o Petrovi Hawkingsovi, ktorý je momentálne riaditeľom dizajnu pánskej línie. Fordov odchod sa tak pripisuje na zoznam prelomových momentov v histórii módy hneď po tom, čo sa Pharrell Williams stal kreatívnym riaditeľom pánskeho dizajnu pre Louis Vuitton a Jeremy Scott odišiel z Moschina.

Odporúčané
Gravitácia funguje aj v lete: Aké podprsenky zvoliť v horúcich dňoch? Gravitácia funguje aj v lete: Aké podprsenky zvoliť v horúcich dňoch? 2. mája 2024, 12:30

Fordov odkaz vo svete módy zostane žiť aj vďaka jeho pôsobeniu na pozícii kreatívneho riaditeľa Gucci. Keď vstúpil do módneho domu v roku 1994, zachránil ho pred krachom a zmenil ho na ultramoderný. Do značky vniesol sexappeal a pôvab a takisto priviedol stylistku Carine Roitfeld a fotografa Maria Testina.

Domov
Zdieľať
Diskusia