Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2023, 19:13
Čas čítania 0:41
Kristýna Dobiášová

VIDEO: V Japonsku sa znova organizuje „sumo plačúcich detí“. Pozri sa, ako to vyzerá

VIDEO: V Japonsku sa znova organizuje „sumo plačúcich detí“. Pozri sa, ako to vyzerá
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI DETI JAPONSKO
Uložiť Uložené

Tradičný japonský rituál sa po štyroch rokoch koná znova. Obyvatelia krajiny veria, že deťom prinesie zdravie. Prvé batoľa, ktoré sa rozplače, vyhráva.

Desiatky plačúcich detí sa stretlo pri tradičnom rituáli s názvom „plačúce sumo“. Ten má údajne japonským batoľatám priniesť zdravie. Akcia sa vrátila po štyroch rokoch, počas ktorých sa nekonala pre pandémiu koronavírusu.

Rodičia počas rituálu držia dvojicu batoliat v obradných odevoch oproti sebe v sumo ringu a čakajú, ktoré sa prvé rozplače. Všetko sa odohráva v chráme Sensódži v Tokiu. Informuje o tom denník The Guardian.

Víťazom sa stáva dieťa, ktoré sa prvé rozplače

Zamestnanci sa v maskách démonov snažia ničnetušiace deti rozplakať. Rozhodca s dreveným vejárom následne oznamuje víťaza, ktorým sa stane dieťa, ktoré sa rozplače ako prvé. „Zdravotný stav dieťaťa poznám podľa toho, ako plače. Dnes môže byť nervózne a možno sa mu nebude chcieť plakať, ale ja chcem počuť jeho zdravý plač,“ povedala pre agentúru AFP Hisae Watanabe, matka jedného z detí.

Shigemi Fuji, jeden zo zakladateľov akcie, povedal, že si niektorí ľudia môžu myslieť, že je hrozné nechať deti plakať. „V Japonsku veríme, že deti, ktoré silno plačú, tiež zdravo rastú. Podobné akcie sa konajú na viacerých miestach na zemi,“ konštatoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia