Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2023, 9:14
Čas čítania 1:10
Tímea Krauszová

Spevák Sting tvrdil, že mu Diddy platí 2000 dolárov denne za sample ikonickej piesne. Podľa rappera je to oveľa viac

HUDBA HUDBA STING
Uložiť Uložené

Flex, ako sa na Diddyho patrí.

Vďaka megahitu Every Breath You Take si spevák Sting pekne „privyrobí“ každý jeden deň. Peniaze mu totiž musí posielať rapper a hudobný producent Sean „Diddy“ Combs, pretože časť piesne využil ako sample k vlastnému hitu I'll Be Missing You.

Sting v jednom z rozhovorov tvrdil, že malo ísť o dvetisíc dolárov za deň, no LA Times upozorňujú, že Diddy toto tvrdenie nedávno opravil. V skutočnosti posiela Stingovi päťtisíc denne (viac ako 1,8 milióna dolárov ročne).

Celé to začalo hitom skupiny The Police. Pieseň Every Breath You Take vyšla v roku 1983 a sample z nej Diddy – bez povolenia – použil vo svojom hite I'll Be Missing You. Venoval ho zosnulému priateľovi a rapperovi Notorious B.I.G., ktorého v roku 1997 zabili v Los Angeles.

Na piesni spolupracoval aj s vdovou Faith Evans a so skupinou 112 a pieseň vystrelila na prvú priečku rebríčka Billboard's Hot 100. Diddymu „zarobila“ aj na ocenenie Grammy za najlepšiu rapovú pieseň dvojice alebo skupiny. 

Odporúčané
Fanúšikovia kritizujú Separov track so Snoop Doggom: rovnakú slohu použilo minimálne 50 ďalších raperov. Ako to je v skutočnosti? Fanúšikovia kritizujú Separov track so Snoop Doggom: rovnakú slohu použilo minimálne 50 ďalších raperov. Ako to je v skutočnosti? 4. apríla 2023, 9:30

Sting Diddyho zažaloval za porušenie autorských práv a súd mu dal za pravdu. Odvtedy mu musel rapper za sample platiť. Podľa staršieho rozhovoru pre Breakfast Club Sting tvrdil, že ide o 2000 dolárov za deň.

Klip z rozhovoru sa nedávno znovu vynoril na Twitteri a rapper ho prezdieľal a opravil: v skutočnosti ide až o 5000 dolárov. Miliardár a hiphopový kráľ týmto možno aj nechtiac ukázal, že jemu na pár tisícoch hore-dole až tak nezáleží.

Ocenenia Grammy si vyslúžila aj pôvodná pieseň od The Police, a to rovno dvakrát v roku 1984 (za najlepšiu pieseň roka a najlepšie popové predstavenie dvojice alebo skupiny). Sting v minulosti povedal, že zvyčajne je otvorený možnosti dovoliť niekomu použiť svoju hudbu, len si musia požiadať o povolenie.

Anketa:
Ktorú verziu máš radšej?
The Police
P. Diddy a Faith Evans
The Police
52 %
154 Hlasov
P. Diddy a Faith Evans
48 %
140 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia