Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. marca 2023, 9:30
Čas čítania 4:00
Martina Havranová

Môj mobil zistil, že zle spávam, aj bez toho, aby som si o tom niečo googlila. Čo všetko o nás zisťujú sociálne siete a apky?

ZAUJÍMAVOSTI KYBERNETICKÁ BEZPEČNOSŤ SOCIÁLNE SIETE
Uložiť Uložené

Po pár dňoch bez spánku mi prehliadač začal ponúkať doplnky na podporu spánku. O tom, aké dáta o nás skutočne majú aplikácie a sociálne siete, sme sa rozprávali s odborníkom na kyberbezpečnosť.

Čo všetko o nás vedia sociálne siete, aplikácie či Google? Akými všetkými spôsobmi o nás zbierajú osobné informácie a najmä, čo sa s nimi deje ďalej?

Na základe môjho vyhľadávania o mne Google napríklad vie, že mám intoleranciu na histamín, nejem mäso, ovláda moje konfekčné veľkosti a aj to, že ráno skoro vstávam.

Čo všetko si o nás skutočne ukladajú sociálne siete?
Čo všetko si o nás skutočne ukladajú sociálne siete? Zdroj: Unsplash/Adem AY

 
Keď scrollujem Instagramom, nikdy ma preto neobídu reklamy na vína alebo čokolády so zníženým obsahom histamínu alebo na vegetariánske reštaurácie z donáškových služieb.

Môj iPhone si dokonca všimol aj to, že som znova začala behať, a tak sa mi začali zobrazovať odkazy na e-shopy športových značiek aj bežeckých apiek. 

Asi sme si všetci zvykli na to, že ak raz zadáme niečo do vyhľadávača alebo nebodaj si nejaký druh tovaru pozeráme v e-shope, sociálne siete nám ho budú pripomínať vždy, keď je to možné. 

Na Refresheri ti pravidelne prinášame články, v ktorých sa zaoberáme aj bezpečným fungovaním v online svete. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.


Omnoho kontroverznejšie je to, ak nám sem-tam vyskočí reklama na niečo, o čom sme možno povedali kamarátom, no nijakým spôsobom nezadali do svojho smartfónu. Prípadne sme po dlhšom čase stretli známeho, s ktorým bežne nekomunikujeme, a sociálne siete nám prioritne začali ponúkať jeho príbehy a umiestnili ho v chatovacích oknách na začiatok.

Nehodili by sa doplnky na podporu lepšieho spánku?

Prednedávnom som mala obdobie, keď som povedzme nespávala úplne najlepšie a počas noci som sa pravidelne budila. Problém s opätovným zaspávaním som riešila tak, že som si na mobile cez Spotify pustila podcast a vďaka nemu som znova zaspala. 

Aby toho nebolo málo, ukladajú sa aj dáta, ktoré je možné odvodiť z dostupných dát: ako analýza nálady, profilovanie osobnosti alebo inklinácia k istým názorom.


Netrvalo dlho a videá na Youtube pravidelne začínali reklamou na upokojujúce želé cukríky s melatonínom, vďaka ktorým sa vraj dokonale vyspím. Instagram mi ponúkol odkaz na knihu o potrebe kvalitného spánku v živote.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133290 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ukladá si Facebook dáta z komunikácie na Messengeri?
  • Čo všetko o tebe vie mobil, ktorý používaš?
  • Dá sa z nášho fungovania v online priestore zistiť, akú máme náladu alebo akú máme osobnosť?
  • Odpočúvajú nás sociálne siete, aj keď ich nepoužívame?
Domov
Zdieľať
Diskusia