Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2023, 14:30
Čas čítania 7:24
Jana Chovancová

Kika Kocian vyliezla na Kilimandžáro: Prišla som o necht na nohe, krížili sa mi oči a chodila som ako opitá (Rozhovor)

Kika Kocian vyliezla na Kilimandžáro: Prišla som o necht na nohe, krížili sa mi oči a chodila som ako opitá (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Kristína Kocian
ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH ROZHOVORY TURISTIKA
Uložiť Uložené

Kristína Kocian je vášnivá turistka a športu sa venuje každý deň. Tentoraz sa rozhodla vyvetrať si hlavu cestou na najvyšší vrch Afriky Kilimandžáro a porozprávala nám o jej priebehu. V rozhovore sa dozvieš napríklad aj to, ako zvládla výškovú chorobu.

„Krátko pred vrcholom sa mi prejavila výšková choroba. Bola som dezorientovaná a chodila som ako opitá. Cesta dole ma stála necht na nohe a po príchode som si s chalanmi dala marhuľu. Inak tam bol prísny zákaz pitia, lebo by sme to nevyšli,“ spomína na svoju cestu na Kilimandžáro Kristína Kocian. 

Kika je turistka telom i dušou. Do hôr chodí veľmi rada, je to pre ňu miesto, kde si vetrá hlavu a oddychuje. Keďže Tatry má už pochodené spredu aj zozadu, dostala chuť skúsiť niečo väčšie.

„Mojím celoživotným cieľom je vyliezť si všetkých sedem vrcholov na všetkých siedmich kontinentoch, pričom sa odporúča začať práve Kilimandžárom, ktoré je oproti ostatným relatívne jednoduchšie a schodnejšie,“ opisuje svoje rozhodnutie Kristína.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

 Za šesť dní sme vyšli na vrchol aj zišli naspäť dole. Môže sa však stať, že to skupina nezvládne a nevyjde. Peniaze im v takom prípade však nevrátia.

Kilimandžáro má výšku 5 895 m, absolvovala si pred výstupom nejakú špeciálnu prípravu? 

Popravde, ani veľmi nie. Som veľmi aktívna a fyzicky, dovolím si tvrdiť, veľmi zdatná. Pohyb je pre mňa prirodzený, keďže cvičím denne, niekedy aj dvakrát. Psychická príprava je podľa mňa náročnejšia. Sú ľudia, ktorí zvažujú možnosť, že tam nevyjdú, ja som si však niečo takéto nepripustila. Verila som si a nemala som žiadne pochybnosti, že by to mohlo byť inak. 

Kristína sa rozhodla vystúpiť na najvyšší vrch Afriky Kilimandžáro. Cesta jej spolu so skupinou trvala šesť dní.
Kristína sa rozhodla vystúpiť na najvyšší vrch Afriky Kilimandžáro. Cesta jej spolu so skupinou trvala šesť dní. Zdroj: Refresher/Kristína Kocian

Čo je podľa teba dôležitejšie, pripraviť sa dobre fyzicky alebo psychicky?

Ťažko povedať. Ak niekto nie je až tak fyzicky zdatný, dobrá psychika nemusí stačiť. Šliape sa kilometre denne do kopca a postupne pribúdajú výškové metre. Ľudské telo v takých podmienkach reaguje úplne inak. Ak niekto nie je fit, môže mať veľmi veľký problém. Aj v našej skupine boli takí ľudia. 

Ako dlho ste kráčali na vrchol? 

Nám to trvalo šesť dní. Išli sme cestou, ktorá sa volá Rongai. Na vrchol vedú rôzne cesty, ktoré majú rôzne trvanie. Náš pôvodný plán mal trvať celý týždeň, čiže sedem dní, no stihli sme to rýchlejšie, lebo sme boli dobre aklimatizovaní a zdatní. Za šesť dní sme sa dostali na vrchol aj dole. 

Odporúčané
Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ 13. apríla 2024, 9:00

Aj u nás bolo zopár pomalších, ktorí sa oneskorili, no neskôr nás dobehli. Ak sa niekto niekde zastavil, zostali s nimi naši nosiči batohov, počkali, kým si pospí, a potom prišli. Môže sa však stať aj to, že skupina na vrchol nevyjde. 

Koľko ťa výstup stál?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132583 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko eur vyšla Kiku cesta na Kilimandžáro. 
  • S akými extrémnymi teplotnými rozdielmi sa musela popasovať a ako.
  • Čo počas cesty jedli, kde spali a ako dodržiavali hygienu.
  • Aký pohľad sa jej naskytol na vrchole a prečo tam nezostala dlho.
  • Čo Kika urobila, keď zišla dole. 
Domov
Zdieľať
Diskusia