Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2023, 14:30
Čas čítania 4:31
Lukáš Čelka

Faktor tretieho muža: stroskotaných dobrodruhov sprevádzalo zjavenie. Imaginárna postava mnohým z nich údajne zachránila život

Faktor tretieho muža: stroskotaných dobrodruhov sprevádzalo zjavenie. Imaginárna postava mnohým z nich údajne zachránila život
Zdroj: Wikipedia Commons/@Andrew J Walder
ZAUJÍMAVOSTI PARANORMÁLNE JAVY SPÁNKOVÁ PARALÝZA
Uložiť Uložené

Tajomné zjavenia sa dobrodruhom objavujú, až keď sú na pokraji síl.

Keď loď Endurance Ernesta Shackletona uviazla medzi ľadovcami, plány jeho poslednej výpravy na Antarktídu sa výrazne narušili. Expedícia sa totiž náhle zmenila na boj o holý život.

Dvadsaťsedemčlenná posádka uviazla na lodi až na deväť mesiacov. Keďže sa im míňali zásoby, rozhodli sa ich zvyšky naložiť na záchranné člny a vyplávať s nimi na nemilosrdné, ľadovcami posiate more. Dostali sa až na skalnatý Sloní ostrov, avšak ich nádej na záchranu nebola o nič väčšia ako na zakliesnenej lodi.

Tohto faktu si bol vedomý aj sám veliteľ výpravy a ostrieľaný polárny bádateľ Ernest Shackleton, ktorý sa rozhodol zariskovať kvôli záchrane svojich mužov. S piatimi ďalšími členmi posádky si to namieril na záchrannom člne cez rozbúrené more na Južnú Georgiu – miesto, o ktorom vedel, že na ňom žijú ľudia.

Trvalo nekonečných šestnásť dní, kým premrznutá posádka konečne priplávala na breh ostrova. Aby sa Shackleton dostal do zaľudnených osád, musel zdolať ďalšie kilometre po súši. Keďže nie všetci piati muži po vyčerpávajúcej plavbe vládali ísť ďalej, na cestu sa vydal už len s dvoma pomocníkmi.

Odporúčané
Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja 19. apríla 2024, 12:30

V trojici liezli cez zamrznuté hory a ľadovce, pričom neraz siahli na dno svojich síl. Hoci nakoniec dorazili úspešne do cieľa, Shackleton šokoval svojím výrokom o tejto ceste za prežitím. Ako uvádza portál NPR, polárny bádateľ o nej napísal: „Viem, že počas tohto dlhého a namáhavého výstupu sa mi často zdalo, že sme išli štyria, nie traja.“

Záhadná štvrtá osoba, ktorú spomínal Shackleton, vzbudila množstvo pozornosti. Čas však ukázal, že nejde o jedinú príhodu svojho druhu, keďže neskôr sa začalo hlásiť čoraz viac ľudí opisujúcich prítomnosť neexistujúceho spoločníka počas podobného zážitku. Najčastejšie pritom išlo o horských prieskumníkov či ľudí, ktorí prežili stroskotanie. Všetci tvrdili, že videli neznámu osobu alebo počuli hlasy, ktoré im napovedali, ako vyviaznuť zo zúfalej situácie.

Pre veľké množstvo príbehov dostal tento podivný fenomén aj vlastné pomenovanie: syndróm tretieho muža alebo aj third man factor. Keďže dodnes preň neexistuje jednoznačné vysvetlenie, rozhodli sme sa pozrieť bližšie na to, čo takéto zážitky môže u ľudí spôsobovať. Ide o schopnosť ľudskej psychiky bojovať o prežitie pomocou imaginárneho záchrancu alebo sa ľuďom v ťažkých situáciách zjavovali strážni anjeli? 

Tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naše články o záhadách či reportáže z miest opradených tajomnými legendami – akými sú napríklad vrch Sitno alebo Čachtice – páčia, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Nikdy nie si sám: sprevádza ťa strážny anjel alebo duch pomoci?

Ako píše portál The Guardian, Ernest Shackleton bol jedným z prvých ľudí na svete, ktorí opísali tento prapodivný fenomén. Nielen on sám, ale rovnako aj ďalší dvaja muži z jeho posádky tvrdili, že počas cesty v roku 1916 ich sprevádzal niekto „štvrtý“. Hoci bola táto osoba potichu, údajne cítili, že kráča po ich boku.

Odporúčané
Záhadné úmrtia hercov aj paranormálne javy na pľaci: medzi „prekliate“ filmy patrí séria The Conjuring, ale i iné žánrové klasiky Záhadné úmrtia hercov aj paranormálne javy na pľaci: medzi „prekliate“ filmy patrí séria The Conjuring, ale i iné žánrové klasiky 17. apríla 2024, 9:30

Podľa portálu NPR Shackletonov príbeh o záhadnom mužovi zaujal aj básnika T. S. Eliota. Inšpiroval ho dokonca pri tvorbe básne Pustina, v ktorej však autorsky pozmenil „štvrtú“ osobu na „tretiu“. S najväčšou pravdepodobnosťou dostal tento fenomén pomenovanie práve na základe spomínanej básne.

Shackletonova expedícia.
Shackletonova expedícia. Zdroj: Underwood & Underwood

Podobný zážitok opísal aj britský bádateľ Frank Smythe, ktorý sa v roku 1933 pokúsil vystúpiť na Mount Everest. Ako píše portál NPR, s ďalšími horolezcami vyrazil na vrchol za veľmi zlých podmienok.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131464 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa zjavil záhadný muž Frankovi Smythovi.
  • Prečo sa odborníci domnievajú, že ide o fenomén a nie len o niekoľko náhodných udalostí.
  • Ako si vysvetľovali takéto zjavenia nábožensky založení ľudia.
  • Akým spôsobom vysvetľujú tento fenomén psychológovia.
  • Prečo sa ľuďom v ťažkých životných situáciách pravdepodobne zjavujú imaginárne postavy.
Domov
Zdieľať
Diskusia