Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2023, 11:00
Čas čítania 1:04
Richard Balog

Spoločnosť Nike žaluje značku BAPE pre kopírovanie vzhľadu tenisiek Air Force 1 aj Air Jordan 1

Spoločnosť Nike žaluje značku BAPE pre kopírovanie vzhľadu tenisiek Air Force 1 aj Air Jordan 1
Zdroj: A BATHING APE®
MÓDA NIKE
Uložiť Uložené

Dokáže právnický tím obhájiť klasický prípad porušenia ochrannej známky pre súdom?

Vedenie spoločnosti Nike podalo v stredu 25. januára žalobu, v ktorej tvrdí, že značka BAPE, respektíve A BATHING APE®, spôsobila značke Nike škodu kopírovaním dizajnov jej tenisiek vrátane modelov Air Force 1 a Air Jordan 1.

Spoločnosť ďalej požiadala súd, aby značke BAPE nariadil zastaviť predaj obuvi, ktorá podľa právnického oddelenia porušuje ochranné známky, a požadovala aj bližšie nešpecifikovanú sumu peňazí, píše Complex.

Odporúčané
10 bielych tenisiek, ktoré budeš chcieť nosiť každý deň. Atraktívny pár nájdeš aj so študentským rozpočtom    10 bielych tenisiek, ktoré budeš chcieť nosiť každý deň. Atraktívny pár nájdeš aj so študentským rozpočtom 24. januára 2023, 11:00

„Kopírovanie zo strany BAPE je a vždy bolo pre spoločnosť Nike neprijateľné, a keďže porušovanie práv zo strany BAPE sa stalo v poslednom čase významným nebezpečenstvom pre práva Nike, spoločnosť musí okamžite konať,“ píše sa vo vyjadrení zástupcov Nike k žalobe.

Grafická tabuľka v žalobe (nájdeš nižšie), ktorú predložila spoločnosť Nike, porovnáva vyhotovenie BAPE STA s modelom Air Force 1, BAPE STA Mid s modelom Air Force 1 Mid, Sk8 STA s modelom Dunk, Court STA High s modelom Air Jordan 1 a Court STA s modelom Air Jordan 1 Low.

Tenisky BAPE STA sú vlajkovou loďou spoločnosti BAPE a prvýkrát ich zakladateľ značky Nigo (v súčasnosti kreatívny riaditeľ módneho domu Kenzo – pozn. red.) predstavil v roku 2000. Vychádzajú z japonskej streetwearovej kultúry a často sú zahalené do žiarivých farieb s konštrukciou z lakovanej kože.

Dodávame už len, že na trhu sú desiatky ďalších výrobcov, ktorí predávajú tenisky značne inšpirované vzhľadom modelov z portfólia značky Nike. Čas ukáže, či ich čaká rovnaký osud ako značku BAPE (A BATHING APE®), ktorú poslali pred súd po viac ako dvadsiatich rokoch od predstavenia prvých tenisiek BAPE STA.

Domov
Zdieľať
Diskusia