Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2023, 13:00
Čas čítania 1:13
Martin Mičuda

Alpina B5 GT je najvýkonnejší a najrýchlejší model v histórii značky, prekonáva aj samotné BMW M5

Alpina B5 GT je najvýkonnejší a najrýchlejší model v histórii značky, prekonáva aj samotné BMW M5
Zdroj: Alpina
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW TUNING
Uložiť Uložené

Alpina plánuje vyrobiť len 250 exemplárov.

Nemecká Alpina bola dlhé roky známa tým, že upravovala mníchovské modely skôr v decentnejšom štýle. Stalo sa tak zvykom, že upravený model sa zaradil do portfólia BMW medzi najsilnejšie nešportové verzie a vrcholné vyhotovenie M. Posledné roky sú však výtvory Alpiny výkonnejšie než „bežné“ modely BMW M. Príkladom je aj model B5 GT, teda špeciálna limitovaná edícia, ktorá je rýchlejšia a výkonnejšia ako M5.

Odporúčané
Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je najpokrokovejšie vo svojej triede. V jednej veci dokonca prekonáva aj vlajkové S 28. septembra 2021, 14:30

Úpravca z Buchloe, ktorý už od roku 2022 oficiálne patrí pod BMW Group, vylepšil pohon so 4,4-litrovým osemvalcom. Z pôvodného výkonu 441 kW/600 koní sa technikom podarilo vydolovať až 466 kW/634 koní a 850 Nm, čo je nielen viac ako v „klasickej“ M5-ke, ale aj v silnejšej verzii M5 Competition (625 k). Akceleráciu na 100km/h tak novinka zvládne len za 3,4 sekundy, maximálna rýchlosť je až 330 km/h. To je dokonca viac než v prípade špeciálnej M5 CS, ktorá má síce až 635 koní, ale maximálku len 305 km/h. Okrem toho, nové B5 GT je tak najvýkonnejšia a najrýchlejšia Alpina všetkých čias.

Alpina, BMW, B5 GT,
Zdroj: Alpina

Z technickej stránky vylepšili podvozok, ktorý znížili, a brzdy vymenili za vysokovýkonné Brembo s 395 mm kotúčmi vpredu a 398 mm vzadu. Auto má mnoholúčové 20" disky a decentný polep. Exteriér je osadený športovým M balíkom, ktorý Alpina vpredu doplnila decentným splitterom s nápisom a vzadu upraveným difúzorom so štvoricou okrúhlych koncoviek výfuku.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Aj B5 GT tak naďalej vystupuje relatívne diskrétnym dojmom, hoci farebne je možné novinku zvýrazniť – paleta farieb zahŕňa nielen odtiene Alpina Green a Alpina Blue, ale aj Arctic Race Blue, Daytona Violet, Imola Red, Chalk, Verde British Racing a Petrol Mica. V interiéri je čierna koža Dakota a čierna Alcantara, dopĺňa ich špecifický dekór a množstvo nápisov Alpina. Nechýba ani plaketa, ktorá zobrazuje poradové číslo. Úpravca totiž plánuje vyrobiť len 250 exemplárov, ceny pritom začínajú na sume 145 500 € za sedan, respektíve 148 500 € za Touring.

Alpina, BMW, B5 GT,Alpina, BMW, B5 GT,Alpina, BMW, B5 GT,Alpina, BMW, B5 GT,
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia