Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou GRAU Architects.
17. januára 2023, 15:30
Čas čítania 1:15
Richard Balog

FOTO: Takto môže vyzerať zrekonštruovaný dvojizbový byt v Petržalke. Uchváti ťa minimalizmom a farebnými akcentmi

FOTO: Takto môže vyzerať zrekonštruovaný dvojizbový byt v Petržalke. Uchváti ťa minimalizmom a farebnými akcentmi
Zdroj: Matej Hakár
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Byt je určený pre mladý kreatívny pár muzikanta a kameramanky, ktorý čiastočne žije v Prahe a čiastočne v Bratislave.

Kreativita architektov nemá žiadne hranice a najnovšie nás o tom presvedčil tím pod taktovkou Ing. arch. Andreja Olaha z ateliéru GRAU Architects v zložení Filip Marčák, Janka Filipková a Matej Kurajda.

Dokonale zrekonštruovali dvojizbový byt so vstupom z pavlače, ktorý sa nachádza v Petržalke. Svojou pôvodnou dispozíciou vytváral dva pozdĺžne, veľmi tmavé priestory s vyústením na rozsiahlu terasu. Architekti nehnuteľnosť vyčistili od zbytočných priečok, vďaka čomu vytvorili moderný priestor rozdelený priečne, ktorý je otvorený smerom k spomínanej vonkajšej terase a je oddelený len závesom.

Celý obytný priestor je oddelený len závesom.
Celý obytný priestor je oddelený len závesom. Zdroj: Matej Hakár
Odporúčané
FOTO: Takto býva režisér seriálu Iveta Jan Hřebejk. Interiéru domu zo 70. rokov dominujú farby a neobyčajné kombinácie materiálov FOTO: Takto býva režisér seriálu Iveta Jan Hřebejk. Interiéru domu zo 70. rokov dominujú farby a neobyčajné kombinácie materiálov 12. januára 2023, 13:30

Hlavnú obývaciu zónu otvorili smerom k terase na celú šírku bytu, aby následne umiestnili kuchyňu a spálňu, ktoré zdieľajú rovnaký výhľad cez obývaciu miestnosť. Predelené sú len skriňo-priečkou v bielej farbe. Na pôvodnom mieste zostali len kúpeľňa so sprchovacím kútom a toaleta. Jednotlivé časti nehnuteľnosti sú oddelené ťažkými bielymi závesmi, prostredníctvom ktorých ateliér GRAU Architects vytvoril priehľady medzi scénami bytu. 

Každé z týchto zákutí má svoje špecifické priestorové elementy. Napríklad, v prípade kuchyne, vidíme hru výrazného farebného akcentu na kuchynskom pulte v tmavomodrom vyhotovení s hrubou podnožou. Modrú farbu nájdeš aj na liatej podlahe v  priestoroch kúpeľne. V spálni je umiestnená manželská posteľ s červeným polkruhovým čelom a s netradičnými nohami. 

Naše srdcia si získali aj svetlé drevené parkety v celom byte okrem kúpeľne a toalety, ktoré bývaniu dodali jedinečnú atmosféru s puncom starej Bratislavy. Pozitívne hodnotíme aj celkový dojem z minimalistického dizajnu s výraznými farebnými akcentmi a s nadčasovými solitérmi, keď architekti zvolili adekvátny pomer. 

Celý byt je podľa slov architektov „komponovaná scéna objektov v rôznych vrstvách, ktorá sa mení vzhľadom na celodenný proces života v priestore“. Nehnuteľnosť s úžitkovou plochou rovných 65 štvorcových metrov je určená pre mladý kreatívny pár muzikanta a kameramanky, ktorý čiastočne žije v Prahe a čiastočne v Bratislave.  

Séria detailných fotografií v galérii je prácou Mateja Hakára, ktorý patrí medzi domácu elitu v tomto odbore, a to úplne zaslúžene. Sleduj precíznu prácu v plnej kráse. 

GRAU ArchitectsCelý obytný priestor je oddelený len závesom.GRAU ArchitectsGRAU Architects
Zobraziť galériu
(32)
Domov
Zdieľať
Diskusia