Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2023, 14:30
Čas čítania 9:26
Adam Novosad

Martina je prvá Slovenka, ktorá prešla všetkých 195 krajín sveta: Nevlastním nič, na drahé kabelky som nikdy nemíňala (Rozhovor)

Martina je prvá Slovenka, ktorá prešla všetkých 195 krajín sveta: Nevlastním nič, na drahé kabelky som nikdy nemíňala (Rozhovor)
Zdroj: archív respondentky
REFRESHER CESTOVANIE NEZVYČAJNÉ POVOLANIA ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Martina je v exkluzívnom klube približne 300 ľudí z celého sveta, ktorým sa podarilo prejsť všetky krajiny na planéte.

„Mám jednu kabelku a 5 párov topánok, to je všetko, čo vlastním. Keď poviem ľuďom, že majú hypotéky a auto a všetko ostatné, tak po zrátaní je to hromada peňazí. Na niekoho, kto mi ukáže svoju parádnu kabelku, sa pozerám tak, že na toto by som ja určite peniaze nemíňala,“ hovorí Martina Šebová, ktorá sa stala prvou Slovenkou, ktorej sa podarilo navštíviť všetkých 195 krajín sveta.

Odporúčané
Striptérka Lola: Muži sa ma snažia opiť, lebo si myslia, že ma nahovoria na sex. Bankovky za nohavičky sa už nedávajú (Rozhovor) Striptérka Lola: Muži sa ma snažia opiť, lebo si myslia, že ma nahovoria na sex. Bankovky za nohavičky sa už nedávajú (Rozhovor) 27. decembra 2022, 9:30

So svojou priateľkou Rachel sa v roku 2018 vybrali na 4-ročnú výpravu, ktorej cieľom bolo navštíviť všetky krajiny sveta. Tento sen sa im podarilo splniť v novembri minulého roka, keď vstúpili na územie štátu Samoa, a začali oslavovať.

Celosvetové dobrodružstvo však bolo oveľa náročnejšie, ako by človek čakal, nechýbali v ňom zbrane, zhabané pasy, nekonečné prosby o víza, ale aj útek pred štátnym prevratom. Na svete je dnes len približne 300 ľudí, ktorým sa to podarilo a z nich je len asi 20 žien.

Cestovanie po celom svete sa pre Martinu a Rachel nezaobišlo bez komplikácií.
Cestovanie po celom svete sa pre Martinu a Rachel nezaobišlo bez komplikácií. Zdroj: archív respondentky

Zo Slovenska si sa odsťahovala už dávno. Čo ťa k tomu viedlo?

Na Slovensku už nežijem skoro 20 rokov a celý ten čas hlavne cestujem. Mám s priateľkou vlastný blog Very Hungry Nomads, pretože aj ja som nomádka. Žila som v mnohých krajinách, už keď som bola mladšia, lebo som chcela niečo zažiť a naučiť sa nemecky či anglicky. 

Cestovanie ma bavilo natoľko, že som sa stala turistickou sprievodkyňou v Európe, pracovala som a potom po víkendoch cestovala, keď som mala voľno. Odjakživa to bola moja vášeň.

Kedy vznikol plán precestovať všetky krajiny sveta?Keďže som bola sprievodkyňa, tak som veľa cestovala už ako dvadsiatnička. Od apríla do septembra či októbra som sprevádzala a potom som mala pár mesiacov na cestovanie, kým znovu začala sezóna.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Vtedy som objavovala krajiny Ázie či Južnej Ameriky alebo, ako to volám ja, teplé a lacné krajiny. Takto sme postupom času s mojou priateľkou Austrálčankou Rachel vymysleli plán precestovať 100 krajín sveta. Povedala som si, že keby sme to zvládli, potom už by som mohla ísť pracovať niekam do kancelárie a usadiť sa. Ale skončilo to inak.

Keď sme v roku 2016 prešli 107 krajín, vrátili sme sa do Austrálie a jedného dňa sme pri káve rozmýšľali nad tým, či už niekto prešiel všetky krajiny sveta. Vygooglili sme si, že ich OSN uznáva celkovo 195 a existuje len málo osôb, ktorým sa to podarilo. V roku 2016 im pritom dominovali hlavne bohatší starší chlapi s americkým pasom, tak sme si povedali, prečo to neurobiť na vlastnú päsť.

Svoje peniaze celoživotne používam na cestovanie. Na niekoho, kto mi ukáže svoju parádnu kabelku, sa pozerám tak, že na toto by som ja určite peniaze nemíňala.

Predpokladám, že ste na tom finančne neboli ako americkí seniori s plným bankovým účtom. Začali ste na cestu šetriť?

Celé dva roky sme pracovali a šetrili. Keď sme si niečo nekúpili, tak sme sa smiali, že to len šetríme na našu cestu. My sme odjakživa cestovali na študentský rozpočet. Napríklad Južnú Ameriku sme prešli s rozpočtom možno 25 až 30 eur na deň. Južnú Áziu mám pocit, že za menej. Ale uvedomovali sme si, že sú krajiny, kde budeme potrebovať viac peňazí. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Z Austrálie sme vyrazili v roku 2018 a začali cestovať. Keď sa ma ľudia pýtajú, ako sa dajú navštíviť všetky krajiny sveta, tak odpovedám, že postupne. Mali sme to mať hotové už v roku 2020, ale potom prišla pandémia a my sme sa museli vrátiť domov. Všetko sa skomplikovalo.

Takto oslávili svoju návštevu poslednej 195. krajiny sveta.
Takto oslávili svoju návštevu poslednej 195. krajiny sveta. Zdroj: archív respondentky

Zameriavali ste sa na cestovanie s čo najnižším rozpočtom. Vieš odhadnúť, koľko peňazí vás stálo navštíviť všetky krajiny sveta? Sú to už šesťciferné sumy?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128425 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko peňazí ich stála výprava s cieľom navštíviť všetky krajiny sveta.
  • Či ich s priateľkou aktuálne živí cestovateľský blog.
  • Do ktorej krajiny bolo pre nich najťažšie sa dostať.
  • Kedy sa pred ňou v Angole objavil chlapík s AK-47 preveseným cez plece.
  • Ako mala najlacnejšie pivo za 4 centy a najlacnejšie ubytko za 3 eurá na noc.
  • Prečo boli ako dve blondínky vo Venezuele obrovskou atrakciou pre miestnych.
Domov
Zdieľať
Diskusia