Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. januára 2023, 12:30
Čas čítania 4:27
Jakub Paulík

Rytmus je mafián v parochni a Majk Spirit drsný policajt. Najočakávanejšie slovenské filmy a seriály roku 2023

Rytmus je mafián v parochni a Majk Spirit drsný policajt. Najočakávanejšie slovenské filmy a seriály roku 2023
Zdroj: Continental Film
FILMY A SERIÁLY NAJOČAKÁVANEJŠIE SLOVENSKÉ SERIÁLY A FILMY ROKU 2023
Uložiť Uložené

Čaká nás triler od spisovateľa Jozefa Kariku či komédia s trojicou slovenských raperov.

V roku 2023 zo slovenskej tvorby uvidíme komédiu so slovenskými rapermi, ďalšiu sfilmovanú knihu Jozefa Kariku, ale aj drámu o lesbickej láske z obdobia prvej svetovej vojny. Čaká nás tiež seriál z Bratislavy v časoch, keď bol prezidentom slovenského štátu Jozef Tiso, ale aj zábavný príbeh rómskej modelky z Trebišova.

Prečítaj si aj o najočakávanejších svetových seriáloch roka 2023 či najočakávanejších tohtoročných hororoch. Podpor filmový a seriálový obsah tým, že sa staneš členom klubu Refresher+.

Slúžka (réžia: Mariana Čengel Solčanská)

Prvým očakávaným filmom, ktorý uvidíme v kinách už 2. februára 2023, je historická dráma Slúžka. Jej premiéra mala byť pôvodne minulý rok, no nakoniec ju presunuli. 

Stredobodom príbehu z obdobia prvej svetovej vojny sú dve mladé ženy – 15-ročná slúžka Anka (Dana Droppová) a jej rovesníčka Resi (Radka Caldová) z panskej rodiny. Ich počiatočná nevraživosť sa časom mení na lásku, čo v daných časoch mohlo spôsobiť veľké problémy. Film režírovala Mariana Čengel Solčanská, ktorá natočila známe trilery ako Sviňa (recenzia) či Únos (recenzia).

Invalid (réžia: Jonáš Karásek)

„Ten dekel pôjdete vrátiť a všetci traja ste bez večere,“ hovorí v upútavke matka svojim synom. „Však je tma,“ odvetí jeden z nich. „Viete, kde je tma? V base,“ zarazí jeho výmysly mama. V čiernej komédii Invalid zo slovenského prostredia 90. rokov, keď našu krajiny zaplavila vlna kriminality, budeme sledovať aj život údržbára Laca Hundera.

Ten sa nešťastnou náhodou dostáva do problémov, vďaka ktorým diváci zažijú množstvo humorných situácií. V jednej z nich mu postava Patrika Vrbovského alias Rytmusa zabodne do nohy nôž. Vo filme si okrem neho zahrali aj raperi Majk Spirit a Vec. Premiéra je plánovaná na 9. február 2023. Film režíroval Jonáš Karášek, od ktorého si naposledy mohol vidieť triler Amnestie (recenzia).

Villa Lucia (réžia: Michal Kollár)

Michal Kollár, režisér kriminálneho trileru Červený kapitán z pera Dominika Dána a seriálu Ultimátum s Jánom Koleníkom, sa po novom pustil do komédie. V novinke Villa Lucia bude bývalý psychiatrický pacient Cyril prenasledovať ženu menom Lucia, ktorá bola jeho prvou láskou.

Tá sa však medzičasom zasnúbila s jeho blízkym priateľom Gorazdom. Túto trojicu si zahrali Juraj Hrčka, Hana Vagnerová a Michal Kubovčík. Do príbehu sa dostanú aj skorumpovaní policajti, ktorí chcú vykradnúť obydlie, v ktorom žije Lucia. Komédia Villa Lucia príde do našich kín 9. marca 2023.


Martin Škrtel #37 (réžia: Petr Větrovský)

Len máloktorý slovenský futbalista to dotiahol tak ďaleko ako Martin Škrtel, ktorý v časoch svojej najväčšej slávy hrával za Liverpool. Aj na toto obdobie sa bude, pochopiteľne, zameriavať dokument Martin Škrtel #37 od režiséra Petra Větrovského. Ten natočil dokumentárne filmy o českom futbalistovi Janovi Kollerovi či zápasníkovi Attilovi Véghovi. Dokument o Škrtelovi v slovenských kinách uvidíme 28. septembra 2023.

Smršť (réžia: Peter Bebjak?)

Známy slovenský spisovateľ Jozef Karika ešte v decembri pridal na svoj Facebook fotografiu s hercom Tomášom Maštalírom a režisérom Petrom Bebjakom. Naznačil tak, že po práci na jeho knižnej predlohe Trhlina (recenzia), v ktorej hral Maštalír a režíroval ju Bebjak, sa s dvojicou púšťa do sfilmovania ďalšieho zo svojich príbehov.

Ním by mal byť podľa Únie filmových distribútorov triler Smršť, ktorého premiéru plánujú na 5. október 2023. Knižný dej je zameraný na ničivé následky halného vetra v Poľsku a prízrak starej ženy, ktorá sa zjavuje v oblasti Západných Tatier.

Jozef Karika
Zdroj: facebook.com/jozokarika

Jej telo (réžia: Natálie Císařovská)

Režisérka Natálie Císařovská (dokumenty Queer, Kolem Mileny Jesenské) pracuje na koprodukčnom česko-slovenskom filme Jej telo, ktorý sa inšpiroval príbehom českej skokanky do vody Andrey Absolonovej.

Jej športová kariéra sa skončila zranením, po ktorom začala pôsobiť v pornografickom priemysle. V roku 2004 vo svojich 27 rokoch zomrela na rakovinu. Hlavné postavy vo filme hrajú Natália Germani (stvárnila Andreu Absolonovú) a Zuzana Mauréry. Premiéra je podľa Únie filmových distribútorov stanovená na 19. október 2023.

Natali Germana
Zdroj: Bontonfilm

Mama na prenájom (réžia: Matúš Libovič, Miloslav Volný)

Po úspešných Oteckoch Markíza prichádza so seriálovou novinkou, ktorá zaplní pracovné podvečery. Gynekológ Martin (Adam Bardy) svojej dcére žijúcej bez mamy sľúbi, že sa na jej šieste narodeniny mama vráti. Nevie však, ako jej tento sľub splní. Nádejnou matkou sa môže stať Naďa (Martina Zábranská), ktorá sa zblíži s Martinom. Dohodnú sa, že si dočasne zahrá dcérinu mamu, no všetko sa rýchlo skomplikuje.

„Na seriáli sa podieľa rozsiahly tím naozaj vynikajúcich tvorcov. Rovnako ako v prípade Oteckov sme si z originálu (turecký seriál Moja sladká lož – pozn. red.) ‚požičali‘ základnú dejovú kostru, následne sme sa však už vydali našou vlastnou slovenskou cestou,“ vysvetľuje šéfproducentka Alexandra Dubovská. Premiéru Markíza odštartovala 9. januára 2023.

Dunaj, k vašim službám (P. Hoferica, P. Magát, P. Kelíšek)

Dunaj, k vašim službám je prvým výpravným dobovým seriálom od Markízy, ktorý mal premiéru 10. januára 2023. Dej sa odohráva na prelome 30. až 40. rokov minulého storočia v bratislavskom obchodnom dome Dunaj, ktorý otvorili v roku 1939. Uvidíme tak obdobie slovenského štátu, ktorý bol v priebehu druhej svetovej vojny satelitným územím nacistickej ríše.

„Divákov a diváčky už začiatkom budúceho roka čaká nielen fascinujúca prehliadka dobových kostýmov, líčení, interiérov, rekvizít, ale hlavne strhujúci príbeh nabitý dramatickými zvratmi, emóciami a romantikou. To všetko v podaní hereckých legiend, ale aj mladých a talentovaných vychádzajúcich hviezd,“ povedala o seriáli Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza. V seriáli hrajú Kristína Svarinská, Zdena Studenková, Ján Koleník či Tomáš Maštalír.

Duch (réžia: Róbert Šveda, Peter Bebjak)

Mafiánsky bos Darko Besarabič zomiera a stáva sa duchom. Po smrti kontaktuje vyšetrovateľa Emila, ktorý mu má pomôcť objasniť okolnosti jeho úmrtia. Seriál vychádza z verzie, ktorú odvysielala česká Prima.

Mafiána si v seriáli zahrá srbský herec Predrag Bjelac, ktorého môžeš poznať ako Igora Karkaroffa z Harryho Pottera či albánskeho gangstera Dardana z dvojdielneho filmu Gangster Ka. Detektíva stvárni Michal Kubovčík.

„Ducha mafiánskeho bosa Darka v originálnej verzii nezameniteľným spôsobom stvárnil srbský herec Predrag Bjelac, ktorý v tejto úlohe exceloval natoľko, že sme si v nej nevedeli predstaviť vhodnejšieho kandidáta. Teší ma, že Pedja, ktorý si už zahral v takých svetových produkciách ako Harry Potter alebo Narnia, prijal ponuku aj do slovenskej verzie seriálu, kde sa stal hereckým kolegom Michala Kubovčíka – vyšetrovateľa Emila,“ povedal generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.

Iveta (réžia: Jan Hřebejk)

Iveta je mladé dievča z Trebišova, ktoré sa chce stať modelkou. Na ceste za slávou sa podľa upútavky nebojí neodbytným mužom tvrdo vynadať alebo ich nakopať. Hlavnú úlohu stvárnila Alžbeta Ferencová a jej seriálovú mamu si zahrala Zuzana Mauréry. V seriáli sa objavia aj ďalší známi herci ako Natália Germani či Milan Ondrík. Prvú časť TV JOJ uviedla 8. januára 2023.

„Pôvodná slovenská miniséria Iveta s humorom, no bez príkras obnažuje medziľudské vzťahy či predsudky, ktoré nás obklopujú, a s nadhľadom poukazuje na viaceré sociálne problémy, ktoré sú v bežnom živote tabu. Stoja za ňou hviezdne mená na čele s oceňovaným režisérom legendárnych Pelíšok Janom Hřebejkom a scenáristom Petrom Kolečkom, ktorý po minisérii Most! napísal autentický seriál aj zo slovenského prostredia,“ informoval Marcel Grega.

Domov
Zdieľať
Diskusia