Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. februára 2020, 15:14
Čas čítania 5:13
Vl Mi

Recenzia: Sviňa

Recenzia: Sviňa
Zdroj: CINEMART, Sviňa/Łukasz Wojciechowski
FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 SVIŇA
Uložiť Uložené

Snímka počas hodiny a pol vyfackala diváka hneď niekoľkokrát a pôsobí nevraživo a cynicky. A to je dobre.

Nie je to Slovensko, ale mohlo by byť. Kniha Sviňa od novinára Arpáda Soltésza, ktorú vydal v roku 2018, hovorí o Malebnej krajinke pod Drobnými veľhorami. Tú ovládajú mafiáni cez politikov a nič okrem peňazí a moci ich nezaujíma.

Autor bestselleru sa inšpiroval mnohými slovenskými kauzami a keď si človek pospája súvislosti, je to bolestivé čítanie. Jednému sa totiž nechce veriť, aké hnusné by to celé mohlo byť, ak by sme poznali detaily za oponou.

O približne dva roky neskôr prichádza do kín film nakrútený na základe fiktívnych príbehov z knihy, premiéru má 6. februára. Hneď na začiatku nám tvorcovia Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann (réžia a scenár) ukazujú, kto je hlavnou postavou filmu.

Pupkatý Wagner, ktorý sa podobá na Mariána Kočnera, si dohodne stretnutie s Bobom, nádejným mladým politikom. Vidí v ňom potenciál, ako vďaka jeho peknej tváričke a charizme zbohatnúť rýchlo a jednoducho.

Odporúčané
Ak by vo filme Amnestie spomenuli amnestie a vzburu v Leopoldove jednou vetou, dej by sa výrazne nemenil. A to je škoda (Recenzia) Ak by vo filme Amnestie spomenuli amnestie a vzburu v Leopoldove jednou vetou, dej by sa výrazne nemenil. A to je škoda (Recenzia) 4. novembra 2019, 13:22

Bolo to ešte pred vstupom do Európskej únie, no nebolo to už také divoké ako kedysi. Peniaze sa predsa dajú zarábať aj inak ako hrubou silou. Stačí ťahať za nitky. No a to Wagner dokáže dokonale. Svoj „talent“ divákovi ukazuje hneď na začiatku, Bobovi pustí videokazetu, ako sexuje s Evelyn. Tá však ešte nemá 15 rokov, a to môže pre politika znamenať koniec. Kazetu mu dá do ruky, nech si ju nechá.

Film Sviňa je nechutné a cynické dielo, a to je dobre. Diváka vyfackala a pripomenula mu, v akom svete žijeme  (Recenzia)
Zdroj: CINEMART, Sviňa

Mladý politik sa musí podvoliť mafiánovi, kauza by ho stála všetko. Reputáciu, kariéru aj rodinu. Wagnerovi napokon kývne a ten ho uisťuje, že peniaze nie sú problém. „Ja chcem nejaké ministerstvo,“ zapojil sa do debaty Ňuňu, ktorý celý čas sedel pri nich.

Za všetko môžu Vajda, Igonda a Mórová

Strih. Bobo vyhral voľby, kolegovia ho vyhadzujú do vzduchu. Presne tak, ako si pamätáme Roberta Fica, keď sa mu v roku 2012 podarilo vyhrať parlamentné voľby a získal väčšinu v parlamente. Pupkatý Wagner je stále pupkatý, no nie až tak. Zrejme si dal vyoperovať črevo.

Čo sa pre mafiána zmenilo? Môže všetko, má voľné ruky. Vsadil totiž na správneho koňa. Užitočný je aj Ňuňu, dostal nakoniec ministerstvo vnútra. Síce vkuse fúka biele, ale je poslušný. Vzhľadom aj správaním sa miestami verne podobá na Roberta Kaliňáka.

Film Sviňa je nechutné a cynické dielo, a to je dobre. Diváka vyfackala a pripomenula mu, v akom svete žijeme  (Recenzia)
Zdroj: CINEMART, Sviňa/Łukasz Wojciechowski

Všetko šliape ako po masle, „naši ľudia“ si užívajú peniaze a dôležitosť. Sexujú s neplnoletými z resocializačného centra, veď prečo nie. Kto ich zastaví? Rovnako ako pri čítaní knihy od Soltésza, aj pri pozeraní filmu môžeš nadobudnúť pocit úzkosti a hnevu. A chceš si odpľuť.

Aj keď príbehy nie sú skutočné, náramne realitu pripomínajú. Neraz sa počas filmu pravdepodobne sám seba opýtaš, či sa toto naozaj deje. A či tí, čo rozhodujú o osude krajiny, sú naozaj takí chrapúni a vagabundi.

Cítiš horkosť na jazyku. A za všetko môžu Jozef Vajda (Wagner), Marko Igonda (Bobo) a Diana Mórová (riaditeľka resocializačného zariadenia). To oni sa do rolí vžili tak, že to bolo miestami až mrazivo nechutné. Ich excelentné výkony dali snímke presne to, čo potrebovala. Surovosť, bezodnú nenásytnosť, falošnú pýchu a nekonečnú túžbu po moci. Boli to riadne svine.

Sviňa nie je pre každého

Sviňa je špecifická snímka a určite sa nájdu takí, ktorí nepochopia všetko, čo sa na plátne odohrá. Niektoré kauzy z reality sa len mihli v dialógu a režiséri sa im nevenovali, iné zas boli základom celého filmu. Tvorcovia sa spoliehali na to, že divák bude mať akú-takú predstavu o spoločensko-politickom dianí, preto sa neobťažovali vysvetľovaním.

Niekedy to však bolo na škodu, dialógy totiž miestami pôsobili plytko a zabíjali potenciál charakterov. Aj keď sme vedeli, že je Wagnerovým primárnym cieľom nabaliť sa, veľa sa o ňom nedozvedáme.

Film Sviňa je nechutné a cynické dielo, a to je dobre. Diváka vyfackala a pripomenula mu, v akom svete žijeme  (Recenzia)
Zdroj: CINEMART, Sviňa/Łukasz Wojciechowski

Vidíme, že ľudí vydiera, ale nevieme, či ho to napríklad aj mentálne uspokojuje – pozerať sa na ľudí zhora a jasne ukazovať, kto je tu šéf. Ak by bola snímka o pár minút dlhšia a zamerala by sa práve na profily hlavných postáv, nik by sa pravdepodobne nenahneval.

Ave ja síce zaznelo, no vo filme sme sa nedozvedeli, čo to znamená. Jasné, väčšina z nás si zráta 2 plus 2, no chýba tomu hlbší kontext. Sonda do sveta mafie a skorumpovaných golierov bola teda veľmi slabá, čo sa dá považovať za premrhaný potenciál.

Odporúčané
SIS-kári mi zlámali rebrá, Rezešovci ovládali celý východ. Mysleli si, že sú polobohovia, hovorí Arpád Soltész (Rozhovor) SIS-kári mi zlámali rebrá, Rezešovci ovládali celý východ. Mysleli si, že sú polobohovia, hovorí Arpád Soltész (Rozhovor) 4. marca 2019, 10:41

Jedným dychom však treba dodať, že ani knižná predloha sa charakterom postáv nevenovala do hĺbky, skôr len naznačovala, akí to sú vlastne ľudia. Solčanská a Biermann teda možno len chceli ostať verní predlohe čo najviac.

Miestami to bolo aj cítiť, párkrát zazneli totiž dialógy priamo odcitované z knihy. Napríklad keď sa Wagner rozprával so svojimi kamošmi na lodi, alebo keď šikovný novinár navrhol šéfke, že jej schému kradnutia Wagnera nakreslí.

Wagner ako šteniatko aj zúrivý pes

Na tom, pochopiteľne, nie je nič zlé, pokiaľ to dáva zmysel. Keď však riaditeľka resocializačného zariadenia diktovala svojej zverenkyni list pre médiá, spomenula, aby sa jej rodičia nesnažili narúšať liečenie. Tých sme však vo filme ani raz nevideli, nebola o nich ani reč. V knihe sa však o dcéru zaujímali a stretli sa aj so zástupcom novín, aby sa poradili, čo majú robiť. Pôsobí to teda tak, akoby scenáristi len skopírovali vetu bez toho, aby do filmu sedela a dávala zmysel.

Scenár je však ako celok napísaný veľmi dobre, má hlavu aj pätu a jednotlivé udalosti na seba logicky nadväzujú. Dej odsýpa ako hodinky a až na pár drobností, ktoré sme vyššie spomenuli, mu prakticky nie je čo vytknúť. Obraz Wagnera ako usmievavého akožepodnikateľa, ktorí sa z ničoho nič stane zúrivým psom, keď veci nejdú ako chce on, je vykreslený dokonale.

Film Sviňa je nechutné a cynické dielo, a to je dobre. Diváka vyfackala a pripomenula mu, v akom svete žijeme  (Recenzia)
Zdroj: CINEMART, Sviňa/Łukasz Wojciechowski

Nie je čo vytknúť ani politickému prostrediu,  Solčanská a Biermann si dali obzvlášť záležať. Tvorcovia sa nezľakli ani intímnych scén a nahoty. Ak by sme však mali vybrať najslabší článok filmu, je to zrejme línia novinára.

Často to bolo umelé a nepresvedčivé. Debaty v redakcii pôsobili stroho až nudne, chýbala akákoľvek emócia, novinári aktívne nespolupracovali, počas porady nebrainstormovali. Naopak, keď noviny zverejnili jeho veľký článok, všetci sa tešili a otvárali pivá, tľapkali ho po pleci. Celé to akosi nesedelo.

Odporúčané
Recenzia: Bad Boys for Life Recenzia: Bad Boys for Life 23. januára 2020, 17:54

Mladý novinár bol húževnatý, nevzdával sa a Wagnera sa držal. Chcel, aby to bol jeho podnikateľský koniec a za svoje machinácie skončil vo väzení. Bol oddaný svojej práci a chcel, aby sa do Malebnej krajiny vrátila spravodlivosť.

Bojoval proti zlu, čo nakoniec skončilo jeho smrťou. Soltész venoval knihu Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej, no vo filme to miestami pôsobilo tak, že tam je linka novinára tak trochu nútene. Žiaľ.

Nebolo to však tým, že dostal málo priestoru, práve naopak. A aj všetko to, čo robil, robia  novinári. Možno to bola tá chyba – jeho správanie bolo až príliš mechanické a s postavou sa nemal divák kedy zoznámiť. Nedostal šancu pochopiť jeho zmysel pre spravodlivosť.

Cynickosť reality sme však mali možnosť „ochutnať“ aj na filmovom plátne, keď sa mafián dohadoval s ministrom. Teraz má v sebe patrón a je patrónom novinárov, zahlásil Wagner do telefónu Ňuňovi a zabával sa na tom. 

Sociopati rozhodujú o živote a smrti

Kamera, strih, kostýmy aj hudba zapadali do atmosféry filmu. Moderné zábery a cit pre detail boli cítiť vo všetkých dôležitých momentoch filmu, rušivých elementov bolo minimum. Obzvlášť podarené boli zábery z resocializačného centra. Boli v nich strach a beznádej. Ivan Finta (kamera), Vladimír Martinka (hudba), Ondrej Azor (strih) a Alica Dvorská (kostýmy) zvládli svoju robotu na výbornú.

Film Sviňa je prierezom života ľudí, ktorým nezáleží na ničom. Teda pokiaľ sa to netýka priamo nich. Ukázal nám, ako fungujú mafiáni prepojení na politikov a štát a v neposlednom rade nám pripomenul, čo sa stane, ak necháme svine riadiť Malebnú krajinu. 

Film Sviňa je nechutné a cynické dielo, a to je dobre. Diváka vyfackala a pripomenula mu, v akom svete žijeme  (Recenzia)
Zdroj: CINEMART, Sviňa

Najzraniteľnejší budú najviac trpieť (dievčatá z resocu), najpoctivejší doplatia na svoj zmysel pre spravodlivosť (novinár a jeho pravdepodobne tehotná priateľka). Naopak, našim ľuďom sa nič nestane. Sociopati budú mať moc, dokonca si dovolia rozhodovať o živote a smrti, ak hrozí, že prídu o peniaze či slobodu. 


Snímka počas hodiny a pol vyfackala diváka hneď niekoľkokrát a pôsobí nevraživo a cynicky. A to je dobre. Prišla necelý mesiac pred parlamentnými voľbami, aby ľudí prebrala. Načasovanie je teda výborné.

Sviňa v hodnotení redakcie dostala 8,5 bodov z 10.

Domov
Zdieľať
Diskusia