Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. januára 2023, 9:30
Čas čítania 3:34
Martin Adam Pavlík

Vôbec sa nedostali do kín alebo ich videlo žalostne málo ľudí. Najlepšie filmy roku 2022, ktoré by si zaslúžili viac pozornosti

Vôbec sa nedostali do kín alebo ich videlo žalostne málo ľudí. Najlepšie filmy roku 2022, ktoré by si zaslúžili viac pozornosti
Zdroj: Apple TV+
FILMY A SERIÁLY ART FILMY EURÓPSKE FILMY KINEMATOGRAFIA NEZÁVISLÉ FILMY
Uložiť Uložené

Ktoré nezávislé a artové filmy nás minulý rok oslovili najviac?

Tieto nezávislé a artové snímky nezískali toľko pozornosti a buď sa vôbec nedostali do oficiálnej distribúcie, alebo v našich kinách vydržali len veľmi krátko a videlo ich žalostne málo ľudí.

Niekoľko z nich sa objavilo na streamovacích službách a niektoré z nich si zase mohol vidieť na filmových festivaloch. Napríklad na Cinematiku v Piešťanoch alebo na prehliadke Be2Can, ktorá ponúka každoročne to najlepšie z trojice prestížnych festivalov Berlinale, Benátky a Cannes.  

Ak sa ti páčia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov, rebríčky či iné články venované filmom a seriálom, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

10. Holy Spider (réžia: Ali Abbasi)

Temná, drsná a surová dráma podľa skutočných udalostí o sériovom vrahovi, ktorý v Iráne začiatkom nového milénia vraždil prostitútky. Konzervatívna obec ho za to považovala za národného hrdinu a ochrancu „tradičných a správnych“ hodnôt. Ali Abbasi vytvára dusnú, nepríjemnú atmosféru a terorizuje diváka explicitnými násilnými scénami. Počas nich ťa bude mraziť tak ako ešte nikdy predtým. Na ten skľučujúci pocit po dopozeraní zaručene len tak ľahko nezabudneš. 

9. Beautiful Beings (réžia: Guðmundur Arnar Guðmundsson)

Mimoriadne autentická výpoveď islandského režiséra o nástrahách šikany, ťažkom dospievaní v strachu a nehostinnom prostredí, ale tiež o obrovskej sile priateľstva. Snímka Krásne bytosti sa dostala aj do slovenských kín a sleduje partiu problémových tínedžerov na ich tŕnistej ceste za šťastím. Emotívna a intímna sociálna dráma s prvkami magického realizmu, z ktorej by si mohli vziať inšpiráciu slovenskí tvorcovia.

8. Fresh (réžia: Mimi Cave)

Predstav si, že spoznáš očarujúceho, charizmatického fešáka, ktorý je vtipný, milý, dokonale si rozumiete, no raz sa zrazu zobudíš uňho v pivnici zviazaná a zistíš, že to je zvrátený psychopatický kanibal. Presne to sa stane hlavnej postave Noe, ktorú stvárnila Daisy Edgar-Jones. Jej únoscu s netradičnými chúťkami si zahral skvelý Sebastian Stan. Cynická, poriadne čiernohumorná a provokatívna jednohubka. Zamiluješ si ju už po prvých minútach.


7. That Kind of Summer (réžia: Denis Côté)

Existujú ľudia závislí od automatov, od stávkovania, od alkoholu či od drog a potom sú tu takí, čo sú závislí od sexu. A ak si si doteraz náhodou myslel, aká super závislosť to asi môže byť, Kanaďan Denis Côté ťa rýchlo vyvedie z omylu. 

Vo svojej najnovšej snímke pozoruje, precízne analyzuje a odhaľuje, ako sa len dá, tri hypersexuálky na mesačnom pobyte, ktorý im má pomôcť bojovať s ich pokušeniami. Tým však budú musieť odolávať počas spoločného pobytu v jednom dome pri jazere nielen ony, ale aj sociálni pracovníci dohliadajúci na poriadok. 

6. Final Cut (réžia: Michel Hazanavicius)

Komédia roka. Rafinovaná, inteligentná hra s divákom, aká sa nevidí každý deň. Ak budeš trpezlivý a prežiješ prvú polhodinu, pochopíš, prečo bola taká zlá. Následne ťa čakajú už len spontánne výbuchy smiechu. Posledný strih francúzskeho režiséra Michela Hazanaviciusa je fascinujúcou aj originálnou poctou kinematografii a filmárčine ako takej. Krásne a výstižne ukazuje všetky radosti, ale aj obety a cholerické výbuchy či nástrahy počas nakrúcania filmov. 

5. Cha Cha Real Smooth (réžia: Cooper Raiff)

25-ročný americký režisér Cooper Raiff je zjav. Človek po dopozeraní jeho len druhej celovečernej snímky nebude veriť vlastný očiam. Nielenže si všetko sám napísal, zrežíroval, ale ešte si aj sám zahral v hlavnej úlohe. A že to nemal vôbec jednoduché!

Aby toho nebolo málo, do úlohy zvodnej femme fatale obsadil dokonalú Dakotu Johnsson. Príjemná a úprimne dojemná „pocitovka“ o spriaznených dušiach, zlomených srdciach a hľadaní seba samého. No tiež o naivite, dospievaní a prijatí zodpovednosti. Vyzretá, nesmierne vtipná aj bolestne smutná.

4. Close (réžia: Lukas Dhont)

Ak si videl predchádzajúci film Lukasa Dhonta s názvom Girl (2018), ktorý pozbieral rad prestížnych cien, už asi tušíš, čo môžeš čakať od jeho najnovšieho diela Close. Nezabudnuteľný zážitok. Hádam nikto nedokáže tak citlivo pracovať s hercami a vytvoriť takú intímnu atmosféru ako práve tento talentovaný Belgičan. Tentoraz sa zameral na príbeh dvoch chlapcov, ktorí sú trocha viac než len priatelia. Ich vzťah je však krehký ako porcelán, čo narobí nemalé problémy.

3. Klondike (réžia: Maryna Horbač)

Jeden z vrcholov tohtoročného Cinematiku. Klondike inšpirovaný skutočnými udalosťami ťa vezme späť do roku 2014 na Donbas ovládaný ruskými separatistami, kde bomby bombardovali nesprávne domy a kde sa tiež zrútil Boeing 777 s takmer tristo ľuďmi na palube. Dnes až desivo aktuálny pohľad na ukrajinsko-ruský konflikt z pohľadu nevinného manželského páru čakajúceho dieťa v tom najhoršom možnom čase.

2. Aftersun (réžia: Charlotte Wells)

Tridsaťpäťročná škótska režisérka Charlotte Wells nakrútila najkrajší debut minulého roka. Touto melancholickou baladou si ťa pomaly získa a na záver ťa emočne rozbije na malé kúsky. Aftersun je filmom o maskách, ktoré občas nevyhnutne musíme nosiť, o nikdy nevypovedaných slovách a pocitoch, no najmä o láske medzi rodičom a dieťaťom, ktorá vytrvá až do samého konca.  

1. Bones and All (réžia: Luca Guadagnino)

Nádherná romanca, drsná road movie aj znepokojivá štúdia o kanibalizme, ktorá rozhodne nie je pre slabé žalúdky. Taliansky režisér Luca Guadagnino opäť čaroval a opäť vsadil na istotu, keď do hlavnej roly obsadil nadanú hviezdu Timothéeho Chalameta.

Sekunduje mu božská Taylor Russell ako stratená, plachá outsiderka a herecký masterclass predviedol aj fantastický Mark Rylance v role nebezpečného, zvrhlého a úchylného stalkera. A ten krásny soundtrack Trenta Reznora a Atticusa Rossa... Dokonalosť. 


Bonus: Na záver by sme ti ešte radi odporučili snímky ako The Watcher (r. Chloe Okuno), EO (r. Jerzy Skolimowski), The Outfit (r. Graham Moore), X (r. Ti West) či Murina (r. Antoneta Alamat Kusijanović).

Domov
Zdieľať
Diskusia