Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2022, 14:00
Čas čítania 0:58
Denisa Šútorová

Spoločnosť Pantone rozhodla: farbou roka 2023 bude Viva Magenta. Symbolizuje dynamickosť a dodáva energiu v ťažkých časoch

MÓDA MÓDA TRENDY
Uložiť Uložené

Výkonná riaditeľka spoločnosti Pantone prezradila, že inštitút sa pri výbere farby na budúci rok inšpiroval prírodou a konkrétne červeným farbivom, ktoré pochádza z malého hmyzu nazývaného červec nopálový.

Spoločnosť Pantone, ktorá pravidelne udáva trendy farieb na každý rok, vyhlásila, že farbou roka 2023 bude Viva Magenta, oficiálne označená Viva Magenta Pantone 18-1750. Symbolizuje silu a optimizmus. Ako uvádza portál Hype Bae, podľa spoločnosti je symbolika tejto farby odpoveďou na udalosti vo svete počas posledných rokov.

Zdroj: Getty Images/Jeff Kravitz/FilmMagic

Výkonná riaditeľka pre Pantone Color Institute Leatrice Eiseman sa vyjadrila„Viva Magenta nám pomôže prekonať tieto časy a ďalšie prekážky, kamkoľvek nás zavedú.“ Podľa nej farba podporuje sebavyjadrenie, je dynamická a elektrizujúca. Dodala tiež, že Viva Magenta nám dodá energiu do budúcnosti a pomôže nám vyrovnať sa aj s covidom-19, ktorý stále nezmizol.

Viva Magenta je charakterizovaná ako hybridná farba, ktorá spája teplo a chlad a zároveň predstavuje to skutočné aj virtuálne. Odtieň s nádychom modrej a karmínovočervenej je podľa Eiseman aj „odvážny, nebojácny a pulzujúci“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)



Viva Magenta tak nahradí tohtoročnú Very Peri (intenzívnu fialovú). Farbami roka 2021 boli, naopak, žltá a sivá a rok predtým klasická modrá.

Leatrice Eiseman zároveň prezradila, že inštitút sa pri výbere farby roka 2023 inšpiroval prírodou, a to konkrétne červeným farbivom, ktoré pochádza z malého hmyzu nazývaného červec nopálový. Podľa nej sa virtuálna realita stáva čoraz viac súčasťou našich každodenných životov a pre Pantone bolo dôležité vydať sa znova na cestu k prírode.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch môžeme očakávať, že značky naprieč módnym a kozmetickým priemyslom, ale aj dizajnérske či interiérové značky predstavia nápadité kolekcie a spolupráce ladené v tomto odtieni.

Anketa:
Si spokojný s farbou na budúci rok?
Milujem purpurovú!
Nie je to môj štýl, zrejme sa jej vyhnem.
Milujem purpurovú!
71 %
Nie je to môj štýl, zrejme sa jej vyhnem.
29 %
Domov
Zdieľať
Diskusia