Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 2:13
Tímea Krauszová

Mali by sme kričať od hnevu, že je stále potrebné zdieľať tipy na sebaobranu. A to nielen v taxíkoch (KOMENTÁR)

REFRESHER KOMENTÁRE RODOVO PODMIENENÉ NÁSILIE SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE
Uložiť Uložené

Obťažovanie je každodennou realitou veľkej časti slovenskej spoločnosti, ale nevieme brať dostatočne vážne, keď o ňom niekto prehovorí.

Diskusie na sociálnych sieťach živí prípad údajného nevhodného správania taxikára voči známej novinárke. Ženy sa delia o svoje skúsenosti, taxikári aj taxikárky nadávajú na kolegov a kolegyne, ktoré im kazia meno. Ale nie je to len o jednej firme, o konkrétnom taxikárovi ani o konkrétnej novinárke. Problém je, že obťažovanie v spoločnosti tolerujeme a odmietame s ním komplexne bojovať, hoci vieme ako.

Nehnevá ťa to?

„Napíš mi, keď budeš doma,“ vraví jedna kamoška druhej, keď ju necháva samu v taxíku. Odchádza s výčitkami, že je tam sama, ale pešo by si cez mesto takisto netrúfla prejsť. „Tak tu si!“ objímam žoviálne ženu, ktorú vidím prvýkrát v živote, a ona presne pochopí, že potrebujem z konverzácie pri bare vyslobodiť. Odchádzame spolu, a muž, ktorý nepochopil ani nepriame, ani priame nie, ostáva sám. Kým nenájde ďalšiu. Azda ma objíme, keď to bude potrebovať.

Kľúče v kabáte máme v strategickej polohe v rukách, pripravené na otváranie aj prípadné bodnutie do tváre. GPS v mobiloch neustále zapnuté, polohu zdieľame s kamoškami. Slzák, kurzy sebaobrany... a počkať, ako bol ten hmat z Tiktoku?

Odporúčané
KOMENTÁR: Ako začínajúca novinárka viem, že nedostanem rešpekt. Musí mi stačiť kvet a bozky od predsedu KOMENTÁR: Ako začínajúca novinárka viem, že nedostanem rešpekt. Musí mi stačiť kvet a bozky od predsedu 8. marca 2024, 15:15

Už si ani neuvedomujeme, aké je nenormálne riešiť, či v bežnom živote nenatrafíme na niekoho nebezpečného. Sme obrnené aj proti zdanlivo nevinným poznámkam, nikdy nevieš, kedy to zájde priďaleko, radšej neprovokuj. A provokovať je zjavne veľmi ľahké, aspoň podľa toho, čo som si o sebe vypočula za posledný mesiac.

Keď priveľa rozprávam a som milá, dôjde k nedorozumeniu a nechceným návrhom. Keď som príliš ticho a som odmeraná, tak sa mám usmiať, veď čo ste všetky také smutné! Taká krásna a taká hanblivá, to je škoda, určite potrebujete chlapa na rozveselenie. Slečna, beriete sa príliš vážne. Slečna, veď to bol len žart. Slečna, veď čo sa hneď urážate, v dnešnej dobe sa už s vami ženami nedá ani porozprávať.

Niekto tu asi zmeškal dobu, ale „slečny“ to nebudú.

Prvé reakcie na prípady obťažovania a násilia sú takmer vždy prehľadné manuály o bezpečnosti. Tinder zverejnil sprievodcu pre bezpečné randenie. Lektorky a lektori sebaobrany zverejňujú praktické rady na sociálnych sieťach. Manuály, ako sa brániť pri fyzickom útoku alebo pri obťažovaní v bare či klube, nájdeš aj na Refresheri.

Fakt ťa to nehnevá?

Vzhľadom na to, že so sexuálnym obťažovaním sa stretla viac ako polovica Slovákov a Sloveniek, sú tieto tipy zjavne potrebné a ešte dlho budú. Ale niečo pri čítaní (aj písaní) týchto manuálov zanecháva v ústach nepríjemnú pachuť.

My totiž vieme, čo by skutočne pomohlo znížiť ten alarmujúci počet ľudí.

Vieme, čo posunie spoločnosť takým smerom, že nebude normálne ani „vtipné“ navrhnúť klientke v taxíku sex. Že bude odsúdeniahodné mať akékoľvek poznámky na výzor študentiek spoza katedry alebo komentovať prsia kolegyne v práci. Že ľudia, ktorí si dovolia masturbovať v MHD, sa stretnú so znechutenou a hlučnou reakciou všetkých okolostojacich.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

Je to povinná, na faktoch založená vzťahová a sexuálna výchova. Vďaka nej si ľudia vedia určiť a chrániť svoje hranice, vedia sa brániť, vedia komunikovať. Ako bonus zároveň menej ubližujú, menej šikanujú, menej prejavujú nenávisť. Je to nástroj prevencie, ktorý funguje, pred násilím a obťažovaním chráni už aj malé deti, ale z ideologických dôvodov ho na Slovensku odmietame.

A namiesto toho, aby sme problém vyriešili, učíme sa s ním žiť.

Je načase začať učiť nielen to, ako sa brániť, ale aj to, že nie je normálne niekoho obťažovať. Nie je to ani vtipné, ani prirodzené a v konečnom dôsledku ani mužné.

Domov
Zdieľať
Diskusia