Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 3:52
Richard Balog

Pozri si najikonickejšie momenty Alessandra Micheleho pre módny dom Gucci

Pozri si najikonickejšie momenty Alessandra Micheleho pre módny dom Gucci
Zdroj: Getty Images/Jeff Kravitz/Filmmagic
MÓDA GUCCI
Uložiť Uložené

Taliansky návrhár opustil svoj druhý domov po dvadsiatich rokoch tvrdej práce, ktorú obdivoval celý svet.

Alessandro Michele v stredu večer ukončil svoje pôsobenie na poste kreatívneho riaditeľa módneho domu Gucci. Do spoločnosti nastúpil v roku 2002 ako návrhár doplnkov a vypracoval sa na zástupcu kreatívneho riaditeľa pod vedením Fridy Giannini.

Po jej odchode v roku 2015 nastúpil na jej miesto, čo radikálne zmenilo estetiku módneho domu. Nenápadný sexepíl svojej predchodkyne vymenil za výrazný glamour inšpirovaný 70. rokmi a otvoril svet Gucci mladšiemu, rozmanitejšiemu publiku.

Dnes oslavuje 50. narodeniny, pripomeň si najlepšie momenty Micheleho dvadsaťročnej kariéry v módnom dome Gucci. Ďakujeme za úžasnú éru, Alessandro! 

Odporúčané
Čo si obliecť v priebehu zimných mesiacov? Týchto 6 štýlov kabátov stojí za pozornosť Čo si obliecť v priebehu zimných mesiacov? Týchto 6 štýlov kabátov stojí za pozornosť 17. októbra 2022, 13:30

Prelomenie rodových hraníc

Michele zmenil tvár módneho domu Gucci. Hoci koncepcia dizajnu s jeho rukopisom vždy smerovala k okázalosti, rodové hranice ho osobne ani prostredníctvom práce nikdy nelákali. 

Harry Styles
Zdroj: Gucci

Dôkazom nie sú len sezónne ready-to-wear kolekcie, v ktorých vystupovali muži v šatách, kombinézach a podobne, ale aj outfity vyrobené na mieru pre známe tváre. Len si spomeň na Met Gala 2019, keď Michele obliekol Jareda Leta do dlhej červenej róby s bohatým zdobením a Harryho Stylesa do čiernej priehľadnej blúzky s lodičkami na nohách. 

Dnes bývalý kreatívny riaditeľ Gucci zotrel hranice medzi mužskou a ženskou módou, čím otvoril priestor aj pre ostatných kolegov, ktorí ťažia z jeho odvahy. 

Úsilie o udržateľnosť

Odevný priemysel patrí medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia, čo je fakt, ktorý nie je možné poprieť. Michele považoval úsilie o udržateľnosť za prioritu pre luxusnú značku, ktorú vlastní konzorcium Kering. 

Gucci
Zdroj: Gucci

Z pozície kreatívneho riaditeľa začal s tým, že v roku 2017 vylúčil používanie kožušín. Na jeseň v roku 2019 vedenie Gucci oznámilo, že od prehliadky kolekcie jar/leto 2020 budú jej podujatia uhlíkovo neutrálne, a to od konštrukcie kulís až po pozvánky, čím sa zníži ekologická stopa značky. 

Symbolom novej éry bola prvá ekologická kolekcia s titulom Off The Grid, ktorú Michele predstavil v lete 2020. Na jej výrobu boli použité organické, recyklované a biomateriály spoločne s virtuálnou kampaňou, v ktorej účinkovali napríklad Lil Nas X či Jane Fonda. 

Ľudské hlavy ako súčasť kolekcie a prehliadka na operačnej sále

Nuda a stereotyp sú slová, ktoré kreatívny riaditeľ Gucci nepoznal, čo sa odzrkadlilo aj na prezentácii kolekcie jeseň/zima 2018, ktorá sa odohrávala na operačnej sále. Zo záberov máme zimomriavky dodnes. 

Gucci
Zdroj: Gucci

Pozvaných hostí neprekvapili len odvážne kusy odevov a doplnkov. Modelky, respektíve modeli kráčali po prehliadkovom móle a v rukách niesli verné kópie svojich hláv aj zmenšeniny drakov, jašteríc či exotických hadov spracované do najmenších detailov. 

Príprava tohto veľkolepého módneho divadla trvala niekoľko týždňov a priamoúmerný tomu bol finálny výsledok, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo sme videli v tomto tisícročí. Vychutnaj si video zo zákulisia.

 

68 jednovaječných dvojčiat na prehliadkovom móle v Miláne

Kolekcia určená na obdobie jar/leto 2023 bola v znamení luxusných modelov spod rúk kreatívneho riaditeľa Alessandra Micheleho a jeho tímu, ktoré predviedlo 68 jednovaječných dvojčiat. 

Gucci
Zdroj: Gucci

Prehliadka v Miláne s názvom Gucci Twinsburg sa pohrávala s myšlienkou reflexie, skúmala predstavy o realite, ale aj o sebe samom. Jednotlivých 68 siluet unisex kolekcie nepotrebovalo zdvojenie, aby urobili dojem. Michele odprezentoval svoju lásku k poctivému krajčírskemu remeslu, k tradíciám a k vidieckemu prostrediu, lesk filmových kostýmov, pôvab červeného koberca aj športové línie.

„Gucciaga“

Vedenie talianskeho módneho domu na čele s kreatívnym riaditeľom Alessandrom Michelem oslávilo 100. výročie založenia vo veľkom štýle, a to predstavením spoločnej kolekcie so značkou Balenciaga, ktorá bola ódou na dedičstvo Gucci a zároveň víziou do budúcnosti odevného priemyslu. Kolekcia dostala názov Aria. 

Gucci
Zdroj: Gucci

Ostro sledovaná prehliadka priniesla vyváženú kombináciu oboch módnych domov vrátane logománie, nadrozmerných strihov a elegancie, s ktorou ich zakladatelia vstupovali na trh v minulom storočí. Súčasťou kolekcie sú okrem oblečenia tiež zlaté šperky, kabelky, ale napríklad aj vysoké jazdecké čižmy či helmy, aké nosia hráči póla.

Išlo o atraktívny prierez jednotlivými obdobiami slávnych značiek a Alessandro Michele s Demnom Gvasaliom pridali produktom moderný vzhľad aj dávku extravagancie, ktorá neočarí každého.

Spoločné kolekcie so značkami z úplne iného sveta

Medzi najlepšie momenty Alessandra Micheleho v Gucci patria aj spolupráce so značkami z úplne iného sveta a ich prepojenie so segmentom luxusnej módy.

The North Face 

Michele spoločne so svojím tímom najprv predstavili veľkolepú kolekciu s The North Face a išlo o ódu na športovú módu zo 70. rokov minulého storočia. Obe strany nezostali nič dlžné svojej povesti a výsledkom boli športové modely s puncom luxusu pre mužov aj pre ženy vyrobené podľa politiky udržateľnej módy.

Medzi množstvom návrhov vynikli predovšetkým výrazné kvetinové potlače, veľké oválne okuliarové rámy či dlhé kabáty. Výborne vyzerali tiež klasické páperové bundy, ktoré dlhodobo patria medzi najpredávanejšie produkty The North Face, odvážne košele či kožené turistické topánky vyzbrojené masívnou traktorovou podrážkou.

Adidas Originals

Alessandro Michele vytiahol eso z rukáva počas prehliadky modelov určených na obdobie jeseň/zima 2022, keď v rámci ready-to-wear kolekcie Gucci Exquisite odprezentoval desiatky športových návrhov vrátane futbalových haloviek a čižiem s logom značky Adidas Originals. 

 

Športové línie a strihy ako vystrihnuté zo 70. a z 80. rokov minulého storočia sú zahalené do pestrých farebných schém, zvieracích vzorov, monogramu talianskeho módneho domu a produktom nechýbajú ani ikonické tri prúžky športového výrobcu. 

Zaujali nás vyhotovenia tenisiek z modelového radu Gazelle, elegantná obuv, pleteniny, séria cestovných tašiek s logom oboch značiek a doplnky v podobe čeleniek či klobúkov. „Používam metaforu magického zrkadla na priblíženie fantazmagorickej sily módy,“ povedal na margo spolupráce taliansky návrhár.

Palace Skateboards

Jedným z posledných diel Alessandra Micheleho vo funkcii kreatívneho riaditeľa Gucci bola spolupráca so značkou Palace Skateboards, ktorú obe strany predstavili v októbri. Spojenie je stretnutím dvoch odlišných svetov, ktoré spájajú prvky luxusnej módy s jedinečnou atmosférou z prostredia skejtbordingu.

Kolekcia bola plná klasických modelov, ako sú zvonové rifle, vzorované košele, kožené bundy, mikiny či zimné čiapky, avšak Michele s Levom Tanjuom a Garethom Skewisom posunuli úroveň spolupráce o level vyššie. Odprezentovali motocykel Moto Guzzi V7 v armádnom vyhotovení s referenciami na Gucci a Palace Skateboards, trezor GG-P Supreme alebo hodvábne vankúše s grafickými potlačami.

Väčšina produktov bola vypredaných za niekoľko minút od uvedenia do ponuky aj napriek astronomickým cenám. 

Odporúčané
Obleč sa v štýle trendu Old Money Aesthetic. Staromódnu atmosféru dotvárajú pleteniny, biele košele, čelenky aj mokasíny Obleč sa v štýle trendu Old Money Aesthetic. Staromódnu atmosféru dotvárajú pleteniny, biele košele, čelenky aj mokasíny 27. septembra 2022, 10:30
Domov
Zdieľať
Diskusia