Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. septembra 2022, 10:30
Čas čítania 3:01
Richard Balog

Obleč sa v štýle trendu Old Money Aesthetic. Staromódnu atmosféru dotvárajú pleteniny, biele košele, čelenky aj mokasíny

Obleč sa v štýle trendu Old Money Aesthetic. Staromódnu atmosféru dotvárajú pleteniny, biele košele, čelenky aj mokasíny
Zdroj: Getty Images/Tim Graham Photo Library
MÓDA MÓDA REFRESHER TRENDY
Uložiť Uložené

Zhrnuli sme všetko, čo potrebuješ vedieť o estetike obliekania, ktorá ovládla mladú generáciu módnych nadšencov.

Používatelia sociálnej siete Tiktok objavili štýl s prívlastkom Old Money Aesthetic – minimalistickú a zároveň luxusnú estetiku určenú pre ženy aj pre mužov a my nemáme výhrady. 

Škandinávske blogerky nás o tom presviedčajú prostredníctvom #ootd záberov na Instagrame už niekoľko sezón a vo videách na Tiktoku môžeš vidieť množstvo mladých žien v bielych košeliach s pletenými vestami a koženými mokasínami, ktoré si užívajú život v uliciach svetových metropol. Heštegy #oldmoney a #oldmoneyaesthetic na spomínanej sociálnej sieti nazbierali viac ako 1,3 miliardy pozretí. 

V nasledujúcich riadkoch sme zhrnuli všetko, čo potrebuješ vedieť o tomto sviežom trende, ktorý je ako stvorený na jesenné obdobie. 

Odporúčané
Najlepšie modely búnd a kabátov na tohtoročnú jeseň Najlepšie modely búnd a kabátov na tohtoročnú jeseň 13. septembra 2022, 13:30

Princezná z Walesu Diana patrí medzi najväčšie ikony štýlu Old Money Aesthetic a inšpiráciu nájdeš v množstve jej outfitov z prelomu 80. a 90. rokov. 

Diana, princezná z Walesu
Zdroj: Getty Images/Tim Graham Photo Library

Čo znamená pojem Old Money?

Označuje ľudí z etablovaných rodín vyššej spoločenskej triedy, ktorí získali alebo v budúcnosti získajú dedičstvo. V mladosti dostali vzdelanie na súkromných školách a údajne majú osvojené slušné spôsoby. Tak znie oficiálna definícia. Mnohí velikáni „old money“ totiž nevybudovali svoje impériá úplne morálnymi spôsobmi. 

Medzi najznámejšie rodiny s veľkými majetkami patria napríklad Rockefellerovci či Carnegieovci. Vo Veľkej Británii je tento pojem spájaný s miestnou aristokraciou a monarchiou, ktorí profitovali na kolonizácii.

Dokonalým príkladom „old money estetiky“ zo súčasnej pop-kultúry je väčšina hlavných postáv seriálu Gossip Girl.

Gossip Girl
Zdroj: HBO Max

Prečo chcú ľudia vyzerať bohato? 

Nemáme na mysli len generáciu mileniálov, ktorá miluje Tiktok či Instagram a je ochotná minúť 300 eur za nový pár topánok alebo tisícku za dizajnérsku kabelku, aj keby pre to museli brigádovať celé letné prázdniny.  

Bohatý výzor, či sa nám to páči alebo nie, nám umožňuje pohybovať sa vo svete inak. Často otvára dvere a pomáha získať príležitosti, o ktorých sme predtým ani len nesnívali. 

Napokon aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú produkty z dielní módnych domov populárne a prečo má priemysel postavený na falšovaní originálnych modelov hodnotu skoro 500 miliárd dolárov ročne.  

Aké kúsky sú povinnou výbavou a ako ich správne skombinovať?

Štýl Old Money Aesthetic je známy aj pod názvom „tichý luxus“ a často pozostáva z kombinácie „preppy“ uniformných modelov, monochromatických farebných odtieňov a nenápadného oblečenia z dielní módnych domov. Na rozdiel od estetiky s prívlastkom New Money sú jednotlivé modely bez výrazných log aj bez grafických motívov. Na prvom mieste bývajú produkty z dielní luxusných výrobcov ako sú Loro Piana, Hermes, Chanel, Giorgio Armani alebo Prada. 

Celá estetika je venovaná životnému štýlu, ktorý prichádza vďaka rodinnému bohatstvu. Vytúžený efekt vo svojich outfitoch však dosiahneš aj bez modrej krvi v žilách a bez zlatej kreditnej karty v peňaženke. Stačí, ak prejavíš trochu snahy a preskúmaš ponuky online obchodov značiek COS, Massimo Dutti, Mango, Polo Ralph Lauren, Ganni či Róhe. 

Povinnou výbavou sú predovšetkým základné biele košele, pleteniny rôzneho druhu (vesty, svetre s výstrihom, roláky, šortky), mokasíny, elegantné doplnky, ako napríklad čelenky, šály či kožené kabelky, minimalistické šperky a v neposlednom rade jednoduché šaty. 

Ako sme uviedli v úvode článku, množstvo inšpirácie v štýle Old Money Aesthetic nájdeš na Instagrame aj vo videách na Tiktoku. Vybrali sme krátku ukážku outfitov, s ktorými zaboduješ v škole, v uliciach, ale aj na večernom drinku s priateľmi. 

Čierno-biela farebná kombinácia, nadrozmerný sveter s výstrihom a kvalitné kožené doplnky v podobe jazdeckých čižiem a kabelky. Samozrejmosťou sú slnečné okuliare. 

@ilaydasherifi the types of outfits I would wear if I was a rich girl in NY 🌆🏇🤎 #fyp #oldmoneyaesthetic #gossipgirl #outfitideas #classyoutfits ♬ original sound - Melania Trump ICONIC 🤍

Správnou voľbou sú aj jednoduché dlhé šaty. V tomto prípade nás zaujala kombinácia s bielou košeľou s volánovými rukávmi, elegantnými lodičkami a s kabelkou z dielne módneho domu Chanel, ktorá outfitu dodala punc luxusu.

Svetlomodré rifle s vintage efektom, biele tielko, hodvábna šatka okolo krku, sako s predĺženou líniou a kožená kabelka cez rameno. Presne toľko potrebuješ k outfitu v štýle Old Money Aesthetic. 

Grace ti ukáže hneď šesť outfitov, ktorých inšpiráciou urobíš dobre. Záleží len na tebe, či stavíš na krátku sukňu s rozparkom v kombinácii s košeľou a s čižmami pod kolená, alebo uprednostníš vlnený sveter s klasickým trenčkotom a s mokasínami. 

Ak si potrpíš na detailoch, potom skús kombinácie, ktorým dominujú doplnky v podobe perlového náhrdelníka, prsteňov, hodvábnej šatky alebo čelenky. Skryté poklady možno nájdeš v šatníku svojej mamy či starej mamy a vyhrala si jackpot. 

@luforesti Old money outfits ✨💖 vocês gostam desse estilo? #fyp #foryou #oldmoney #outfits #aesthetic ♬ original sound - ☆
Domov
Zdieľať
Diskusia