Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 4:05
Tímea Krauszová

Vieš sa zbaviť vyrážok z akné? Kožná lekárka nám vysvetlila, ako sa starať o svoju pleť, aby sa už nevrátili

MÓDA AKNÉ KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Genetika ovplyvňuje rozvoj akné až do miery 80 %.

Za akné môže sčasti tvoja genetika. Podľa viacerých odborných štúdií ovplyvňuje genetika rozvoj akné až do miery 80 %. To, či máš sklon k tomuto kožnému ochoreniu, je možné potvrdiť z genetických testov.

Vo výsledkoch sa ti môže objaviť jedna zo štyroch možností: štandardné riziko, nižšie riziko, mierne zvýšené riziko a vyššie riziko, pričom ide o riziko rozvoja ťažkej formy akné (tzv. vážne akné).

Genetici majú dnes prehľad aj o tom, aké je štandardné riziko vážneho akné. Podľa genetika slovenskej spoločnosti DNA ERA Filipa Uhrina sa štatisticky s týmto ochorením počas života stretne približne 20 % ľudí. Čo robiť, ak o sebe vieš, že máš sklon k akné, či už z genetických testov, alebo z obyčajnej praxe? Zisťovali sme, či je možné zbaviť sa akné natrvalo a čo pre to treba urobiť.

Viac o kozmetike a estetických procedúrach si prečítaš v tejto sekcii článkov. Navštevujeme aj ambulancie plastických či kožných chirurgov a prinášame ti reportáže z najžiadanejších skrášľovacích procedúr na Slovensku. Ak chceš viac takéhoto obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+.

Genetické akné nespúšťa iba genetika

Podobne ako mnoho iných ochorení, aj akné je polygénne, čo znamená, že ochorenie nesúvisí len so zmenou na jednom géne, na jeho rozvoj vplýva viacero oblastí v DNA. Akné okrem genetickej predispozície ovplyvňujú aj ďalšie faktory, napríklad okolie alebo správanie.

Sklon k akné je síce dedičný, ale kožné ochorenie sa nemusí naplno prejaviť.
Sklon k akné je síce dedičný, ale kožné ochorenie sa nemusí naplno prejaviť. Zdroj: Pexels/cottonbro studios

Ak ti v genetickom teste vyjde, že si v DNA nesieš aj predispozíciu na akné, neznamená to, že sa s bolestivými vyrážkami naozaj aj stretneš.

„Naše testy sú predispozičné, nepotvrdzujú ani nevylučujú diagnózu. Ukazujú len genetickú náchylnosť na rozvoj ochorení, napríklad akné. Takže ak človeku v teste vyjde štandardné riziko, neznamená to, že sa s akné počas života nestretne, a ak niekomu vyjde vyššie riziko, neznamená to, že bude zaručene akné mať,“ vraví genetik a dodáva, že genetické testy sú iba o pravdepodobnosti.

Odporúčané
Najväčšie mýty o akné: Slnko ti síce môže vysušiť vyrážky, ale spôsobí ti ešte väčšie problémy Najväčšie mýty o akné: Slnko ti síce môže vysušiť vyrážky, ale spôsobí ti ešte väčšie problémy 16. augusta 2020, 10:35

Vedieť o svojej genetickej predispozícii ti môže podľa Uhrina pomôcť robiť lepšie rozhodnutia s ohľadom na svoje zdravie.

Môžu v tom byť hormóny, ale aj niečo iné

Akné sa najčastejšie spája s pubertou, pretože počas dospievania dochádza v tele k hormonálnym zmenám, ktoré k jeho vzniku prispievajú, vysvetľuje pre Refresher dermatovenerologička a primárka NU CLINIC MUDr. Jana Chudíková. „Súvisí s aktivitou pohlavných žliaz a s uvoľňovaním pohlavných hormónov androgénov. Dievčatá môžu mať základné nezápalové akné hoci aj rok pred menštruáciou.“

Androgény stimulujú mazové žľazy, a to najmä v tzv. T-zóne (na brade, v okolí nosa a na čele), ale tiež na hrudníku či na chrbte, vysvetlila nám ďalej lekárka. Zvýšenú tvorbu mazu sprevádza nadmerné rohovatenie kožných buniek, čo spôsobuje, že sa žľaza upchá. Postupne sa preplní kožným mazom, odumretými kožnými bunkami a baktériami. Tie sa živia tukmi obsiahnutými v mazovej žľaze a vylučujú prozápalové látky.

Odporúčané
Nový trend skin cycling ti sľubuje jednoduchú rutinu, ktorá naozaj prináša výsledky. Tieto 4 kroky zvládne každý Nový trend skin cycling ti sľubuje jednoduchú rutinu, ktorá naozaj prináša výsledky. Tieto 4 kroky zvládne každý 13. októbra 2022, 9:30

„Tieto látky aktivujú imunitný systém, ktorý na miesto vysiela imunitné bunky T-lymfocyty,“ opisuje doktorka Chudíková. „Preto sa na mieste rozvinie zápal.“ Lekárka zdôrazňuje, že je dôležité podchytiť akné čím skôr a začať s pravidelným hĺbkovým čistením pleti, aby sa z obyčajného komedónu bez zápalu nestala bolestivá zapálená vyrážka. Nie je to len otázka estetiky, či sa niekomu čierne bodky páčia alebo nie, ide aj o formu prevencie rozšírenia ochorenia.

Akné nesúvisí iba s hormónmi a môžeš ho mať aj v dospelosti.
Akné nesúvisí iba s hormónmi a môžeš ho mať aj v dospelosti. Zdroj: Pexels/Ron Lach

Priebeh a rozvoj akné nesúvisí iba s hormónmi. Podľa lekárky ho môže zhoršovať napríklad nevhodná starostlivosť o pleť alebo zlé stravovacie návyky. „Poslednými štúdiami sa zistilo, že jedlá s vysokým glykemickým indexom akné zhoršujú, pretože sa tu uplatňuje inzulínu podobný rastový faktor, ktorý podporuje zvýšenú tvorbu mazu.“

Akné zhoršuje aj stres či nedostatok vitamínu D a zinku, ak máš nízku hodnotu týchto vitamínov, je potrebné ich doplniť.

Pri liečbe akné lekárka odporúča komplexnú starostlivosť:
– v kožnej ambulancii (liečivé prípravky na predpis),
– v kozmetickom salóne alebo v ambulancii lekárskej kozmetiky (hĺbkové čistenie, doplnková starostlivosť, špeciálne ošetrenia napríklad laserom),
– u seba doma (protiaknózna kozmetika).

Podľa rozsahu akné a podľa toho, či ide o zapálené vyrážky, ti kožný lekár predpíše buď roztoky, alebo krémy na predpis, čiže lokálne lieky alebo antibiotickú liečbu (lokálnu alebo aj celkovú). Pri ťažkých formách akné sa predpisujú tabletky s izotretinoínom.
Odporúčané
Svetlo ti môže pomôcť pri liečbe akné či vypadávania vlasov. Ako funguje LED terapia a koľko ťa bude stáť? Svetlo ti môže pomôcť pri liečbe akné či vypadávania vlasov. Ako funguje LED terapia a koľko ťa bude stáť? 30. septembra 2022, 9:30

Ak už raz mám akné, ostane mi navždy?

Akné nemusíme mať celý život, vraví kožná lekárka Jana Chudíková. „To, dokedy ma akné bude trápiť, je veľmi individuálne. Závisí to nielen od genetiky, ale aj od správnej starostlivosti a liečby. Väčšinou sa týka len mladých ľudí počas puberty.“

Lekárka vraví, že vo svojej praxi sa stretáva s akné u dospelých najmä v prípade, že sa v puberte vyrážkami až tak nezaoberali. Neprešli vyšetrením a komplexnou liečbou, nenavštívili kožného lekára a spoliehali sa na náhodne nakúpenú kozmetiku.

Viaceré vedecké publikácie ukazujú, že akné vytrvalo trápi aj dospelých, nie je to len pubertálny problém. Podľa Yaleovej univerzity má až polovica žien po dvadsiatke stále akné a toto kožné ochorenie približne 25 % z nich sprevádza až do štyridsiatky (akné trápi v tomto veku aj približne 12 % mužov). Ak máš teda dávno po puberte, ale vyrážky neodišli, nie si v tom sám.

Podľa Americkej dermatologickej asociácie dospelácke akné úzko súvisí s vonkajšími faktormi: ľudia čelia stresu a mnohí používajú nevhodne zvolenú kozmetiku, ktorá stav pleti zhoršuje. Našťastie existujú dostupné a účinné metódy liečby. Na to však potrebuješ navštíviť kožnú ambulanciu.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

V prípade, že ani po poctivej liečbe akné nemizne, doktorka Chudíková vraví, že je vhodné vziať do úvahy ďalšie faktory. Na rad prichádzajú vyšetrenia štítnej žľazy, pohlavných hormónov či tráviaceho traktu, v ktorom môže byť zápal. Vhodné je tiež vylúčiť potravinové alergie a intolerancie.

Pri rozsiahlom akné ti pomôže kožný lekár.
Pri rozsiahlom akné ti pomôže kožný lekár. Zdroj: Pexels/Anna Tarazevich

Čo robiť, aby sa už akné nevrátilo

Doktorka Chudíková upozorňuje, že akné si vyžaduje komplexnú starostlivosť. To znamená pravidelné konzultácie s dermatológom alebo dermatologičkou, dodržiavanie predpísanej liečby a pravidelné hĺbkové čistenie pleti.

Samozrejmosťou je mať takú kozmetickú rutinu, ktorú dokážeš pravidelne dodržiavať a ktorá zároveň tvojej pleti pomáha. Je nekomedogénna (neupcháva póry), je vhodná na tvoj typ pleti (suchá, mastná, citlivá a pod.). Dôležité je pleť pravidelne čistiť, hydratovať a chrániť pred slnkom.

Nemusíš sa báť ani množstva produktov, kožná lekárka vraví, že aj pleť so sklonom k akné môže okrem odličovača a čistiaceho gélu používať toniká či séra (prípadne krémy na predpis), hydratačné krémy a podľa potreby a záujmu aj masky či očné krémy. S výberom produktov ti môžu pomôcť priamo v ambulancii alebo v kozmetickom salóne. Dôležité je byť v rutine konzistentný: najlepšie udrží akné pod kontrolou dobrá dlhodobá starostlivosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia