Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 2:18
Daniel Mikolášik

ČASOVÁ OS: Takto sa vyvíjali kauzy Kanyeho Westa v priebehu mesiacov. Bude s ním ešte niekto chcieť spolupracovať?

HUDBA KANYE WEST RAP RAPOVÁ SCÉNA YEEZY
Uložiť Uložené

Ako si Kanye v priebehu dvoch mesiacov pohneval značky a urobil si nepriateľov medzi celebritami? A čo s ním bude ďalej?

S Kanye Westom pre jeho nenávistné a antisemitské výroky postupne ukončili spolupráce Adidas, Balenciaga či GAP. Hoci je raper svojimi kontroverznými výstupmi v priebehu svojej kariéry dobre známy, kauza posledných týždňov mu môže vážne poškodiť renomé až tak, že s ním už zrejme nikto nebude chcieť spolupracovať.

Pochopiť aktuálnu situáciu vo veci Yeho, orientovať sa v slede udalostí, nadväzností či v dosahu jeho konania a vyjadrení, môže byť pre mnohých viac než komplikované. Za posledné mesiace sa totiž toho udialo toľko, že pre množstvo ľudí sa celá situácia stala chaotická.

Refresher preto vytvoril podrobnú časovú os dôležitých udalostí o kauzách, ktoré posledné mesiace sprevádzajú chicagskeho rapera, aj o tom, aký vplyv mali jeho jednotlivé vyjadrenia a akými krokmi naňho zareagovali jednotlivé spoločnosti či svetové celebrity.

Udalosti opisujeme chronologicky od konca augusta 2022 až po súčasnosť a s dôležitým kontextom. Ako si Kanye v priebehu dvoch mesiacov pohneval značky a urobil si nepriateľov medzi celebritami? Sleduj vývoj kauzy na časovej osi.

V Refresheri ti pravidelne prinášame aktualizácie o tom, ako sa vyvíjajú kauzy Kanyeho Westa. Ak chceš zostať informovaný, sleduj túto tému. Ak chceš podporiť tvorbu podobných analytických článkov o aktuálnych kauzách, pripoj sa do klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Firmám sa oplatí s Kanyem nespolupracovať aj napriek ušlému zisku

Okrem časovej osi ti ponúkame aj pohľad na problematiku okom odborníka na komunikáciu. O kauze rapera sme sa rozprávali s Gabrielom Tóthom z PR a digitálnej agentúry Katedra Komunikácie.

Odporúčané
Spoznaj vychádzajúce hviezdy rapu. Toto je 10 interpretov, ktorí budú v roku 2024 najviac hot Spoznaj vychádzajúce hviezdy rapu. Toto je 10 interpretov, ktorí budú v roku 2024 najviac hot 25. februára 2024, 15:30

Podľa Tótha robia firmy správne kroky, keď rušia spolupráce s Westom, a to aj napriek ušlému zisku (Adidas tak totiž príde o 2 miliardy dolárov ročne). „Aj keď krátkodobo prichádzajú o peniaze, z dlhodobého pohľadu by ich spolupráca s takouto kontroverznou osobou mohla poškodiť ešte viac,“ tvrdí odborník na komunikáciu.

Kanye West
Zdroj: Getty Images/Gotham/GC Images

Spoločnosti sú podľa neho dnes pod obrovským drobnohľadom verejnosti a nemôžu si dovoliť podporovať toxické názory bez toho, aby čelili potenciálnemu bojkotu zákazníkov či zamestnancov.

Aj napriek Kanyeho kontroverziám však jeho fanúšikovia paradoxne pribúdajú. Na Instagrame mu od začiatku kauzy stúpli sledovatelia dokonca takmer o dva milióny. Počet sledovateľov podľa Tótha odráža skôr záujem o jeho kontroverznosť, nie celkovú obľubu.

„Ľudia sú zvedaví, neznamená to však automaticky, že West má na nich vplyv ako influencer. Podobný príklad bol na Slovensku v podobe Plačkovej, takisto jej počet sledovateľov stúpol po zatknutí, ale na jej dôveryhodnosť to nemalo pozitívny vplyv,“ spomína expert.

Z pohľadu marketingu sa West stáva toxickým, najbližšie mesiace môže na spolupráce zabudnúť

Súčasne je otázkou, čo bude nasledovať. Kanyemu totiž reálne hrozí, že zostane „cancelnutý“, čo by mu mohlo ubrať nielen na hodnote jeho mena, ale aj na hodnote bankového účtu. Gabriel Tóth z Katedry Komunikácie tvrdí, že z pohľadu marketingu sa West stáva toxickým a najbližšie mesiace môže na spolupráce zabudnúť. 

Odporúčané
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Ktorý český raper má najlepší módny vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Ktorý český raper má najlepší módny vkus? 19. februára 2024, 15:30

„Z veľkých značiek si neviem predstaviť, že by ho v dohľadnom čase niekto oslovil. Jeho aktuálne kroky ho vytláčajú stále viac na názorový okraj a z pohľadu marketingu sa stáva toxickým. Nie je vylúčené, že v budúcnosti vykoná nejakú formu pokánia a jeho marketingový potenciál opäť stúpne. Nemyslím si však, že je to otázka najbližších mesiacov,“ vysvetľuje odborník.

Ak si odmyslíme Westov psychologický profil (trpí totiž bipolárnou poruchou), tak to podľa Tótha skôr pripomína snahu zaujať a byť kontroverzným za každú cenu. „Jeho názory sa každú chvíľu menia a neustále prichádza s aktivitami, ktoré by ho mali udržať v centre pozornosti, ako napríklad kúpa sociálnej siete pre pravicový antisystém Parler. Cenou za túto snahu zaujať je vytlačenie na názorový okraj spoločnosti,“ uzatvára expert.

kanye west
Zdroj: Getty Images/Rich Fury/VF20
Domov
Zdieľať
Diskusia